Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

С концерти и зрелищен спектакъл Търново отбеляза 835 г. от въстанието на Петър и Асен

Велико Търново отбелязва 835 години от въстанието на болярите Петър и Асен
Снимка: Община Велико Търново
С тридневни фестивали и концерти Велико Търново отбелязва 835 години от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държава. Кулминацията беше в събота вечерта със зрелищен спектакъл, който пресъздаде славните събития по Димитровден през 1185 година.

Велико Търново отбелязва 835 години от въстанието на болярите Петър и Асен

„Било лето 1185-о от рождението на спасителя Христа бога наш. Тогава се заговорило, че мъченикът войн свети Димитър, закрилник на Солун, по чудодеен начин е пренесъл святата си икона от Солунската крепост в Търново, за да я спаси от враговете нормани и защото обикнал града на Теодор и Асен, смели вони и негови праведни следовници. Славните братя боляри, смирени раби християни, съградили прекрасен храм, дом божий за святата икона“, с тези думи започва историческата пиеса „Величието на Асеневци“.

Тя завладя в навечерието на Димитровден площада пред крепостта „Царевец“. Пиесата е по адаптирани текстове от византийския хроникьор Никита Хуниад, на Антон Дончев и Камен Зидаров, има реплики от историка Моско Москов, стихове от Иван Вазов и Радко Радков. „Длъжници сме на болярите Асеневци и тяхното велико дело“, посочи режисьорът на спектакъла Антони Цонев:

„Вечното стремление на българина към свободата през вековете. Това е първият път, когато отхвърляме едно чуждо владичество, което, макар че ни е близко като религия, до известна степен и като култура. Все пак ние сме били част от една империя, която не е нашата. И това е великото дело на Асеневци, което ние трябва да почитаме всяка година. Акцентът е това, че двама братя не са конкуренти за властта, а са съюзници, съмишленици, които искат да освободят България. Това е великият род на Асеневци“.

Първите Асеневци, възседнали верните си коне и придружавани от най-близката си болярска свита, отново влязоха в Царевец, за да поставят по Димитровден началото на Второто българско царство и да обявят Търновград за столица.

„Имаме още една възможност да си поискаме България за всички недоволни българи. Опитът ще се плаща с глави. За оня, който иска да бъде свободен, трябва да знае, че връщане назад няма. Трябва да вдигнем хората и да делим с тях, каквото дойде. Как ще докажеш на неукия, че трябва да бъде свободен, той е вторачен в залъка си и подозира, че всеки, който стои над него, не е вчерашен. Бог, Бог ще внуши на недоволните, че мъртвото ни царство трябва да се надигне от гроба. Толкова години чакаме“, разказа още режисьорът.

Великотърновските актьори Иван Митев и Детелин Кандев пресъздадоха образите на болярите Петър и Асен:

„Из мрака, из нищото, из пустошта, из тишината, из мъглата изникват двама мъже, изправят се срещу бог, срещу дялова, и срещу всички останали в името на това да освободят България и да върнат оная България, която техните прадеди са имали. Това е нещо много сакрално. Това са двама екстраординарни, абсолютно различни от всичко онова, което в момента живее на тези земи, и затова те успяват. Аз имам такава думичка: „Господи, приеми нас като курбан в името на свободата на българската държава“, посочи Иван Митев. 

„По-лудият и по-хашлашки характер е бил Асен. Петър е бил по-умереният. Трябва да се знае, че, на съвременен език казано, една много голяма манипулация правят двамата. За да вдигнат хората, тогава са били набожни, и те по някакъв начин внушават на цялото население в Търново, че иконата на свети Димитър изчезнала от Солун и те трябва я приберат в църквата, която двамата строят и кръщават „Св. Димитър“. И хората повярват в светеца Димитър, напуснал е Солун и е дошъл да помага на въстанието. Те в кръвта си са носили тази така наречена държавност, за която говорим днес“, сподели Детелин Кандев.

Търновският майстор Драго бил общителен и болярите Петър и Асен решили да го приобщят, за да вдигнат народа, възлагайки на майстор Драго градежа на църквата „Св. Димитър“. 

„Ръцете са ми изпонапукани, одраскани, не мога да ги свия от болка пръстите, ама знам, че ако искаш да изградиш нещо и държиш да остане след тебе, трябва да дадеш живота си. Камъни и греди не правят темелите здрави, болярино, това става върху човешки кости. Мост не може да свърже два бряга, ако няма зазидан човек в него. Зазидах сърцето си в тая църква и успях. И пред народа, и пред бога успях“ , са част от репликите на майстор Драго в постановката. 

Велико Търново отбелязва 835 години от въстанието на болярите Петър и Асен

За всяка промяна е нужен човек от народа и сега, и преди девет века“, споделя актьорът Виктор Терзийски, на когото е поверена ролята на майстор Драго в историческия спектакъл „Величието на Асеневци“:

„И в сегашно време пак стават такива манипулации. Ако сега плащат на някого, за да свърши някаква работа, то в този случай, по това време, е бил този майстор Драго. Той е общувал с много хора, на много знатни хора е строя, включително и на византийци. Бил е влиятелен човек. И така, привличайки го на своя страна, народът по-лесно ще повярва на един по-обикновен човек, защото, независимо, че е майстор, той е до народа, другите са богати – Асен, Петър. Те използват тази стратегия, но го карат, освен да построи тази църква, да направи измама. Църквата е построена с двоен купол“.

Историческата църква „Св. Димитър“ в днешната Асенова махала във Велико Търново е музеен обект и действително е с двоен купол, който се разтваря и през него е била спусната иконата на Св. Димитър Солунски, все едно господ я спуска.

Във въстанието на Асеневци помагат и куманите: :

„Ако мислите лошо, няма да се дам без нищо… Човек едно наумява, друго върши“.  

Няма безплатна услуга, дори и между роднини, а куманите са били възлов съюзник на Асеневци, обяснява актьорът Милен Иванов, в ролята на куманина Барлаган Узу:

„Интересният момент е, че се водят и нещо като преговори, макар че са роднини, има някакви договорки какво ще има за мен, какво ще има за вас. Нашият герой, като че ли най-вече иска сигурност за това, че няма да бъде употребен и даден в жертва без сметка, и си търси лична изгода и сметка, най-вече в известно количество плячка. По онова време, когато е имало войни, плячката е била една неизменна част от нещата“.

Велико Търново отбелязва 835 години от въстанието на болярите Петър и Асен

Във впечатляващия с пищността си спектакъл - „Величието на Асеневци“, по сценария на актьора Иван Митев, участваха и 45 реконструктори на исторически събития от сдружение „Търновци“, клубовете „Традиция“ от Велико Търново и от Шумен и варненското сдружение за исторически възстановки - „Чигот“, за да постигнат посланието:

„Да не си съперничим, а да си сътрудничим в името на България“.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Райна Миткова-Тодорова: Плащания спират и се забавят заради страх от бъдещето

Има пряка връзка между епидемиологичната обстановка и готовността ни да плащаме, каза пред БНР Райна Миткова–Тодорова, председател на Асоциацията на колекторските агенции.  Факторът е най-вече психологически и е свързан със страх от бъдещето, поясни тя.  „Тънката линия, която намирам, е не толкова икономическа – не отричам, че такъв фактор..

публикувано на 02.12.20 в 09:04
Атанас Славов

Доц. Атанас Славов: Пороците на законодателния процес бяха пренесени върху конституционния

Очаква се днес Конституционният съд да обяви решението си противоречи ли на основния закон временната парламентарна комисия , която беше създадена, за да обсъди, анализира и направи конкретни предложения за промени в проекта на ГЕРБ за нова Конституция.  Миналата седмица в Народното събрание стана ясно, че няма мнозинство за нова Конституция, а..

публикувано на 01.12.20 в 09:56
Октомври 2020 г.

Как да се стопят опашките пред Дирекция „Миграция“ на МВР

Обединението на свободните адвокати предлага шест варианта за намаляване на опашките пред Дирекция „Миграция” на МВР в центъра на столицата.  Седмица след подаването на становището реакция и отговор от МВР няма, уточни пред БНР адвокат Петромир Кънчев. Това е една спокойна търговска улица, но когато стигнете „Мария Луиза“ 48, изведнъж..

публикувано на 01.12.20 в 09:13
Павел баня

Здравният туризъм като подценявана възможност у нас

Чист въздух, разходки в планината, лечебни минерални извори и места, където специалисти знаят какво да направят, за да ни върнат или поддържат здравето ни. Само на територията на Благоевградска област тези места са поне 73. Описаха ги партньори от България и Северна Македония в рамките на проект, в който участваха студенти и университетски..

публикувано на 30.11.20 в 14:58

Локдаун за туристическия бизнес в Банско: Сезон ще има, туристи - не

Туристическият бизнес в Банско е в ситуация на локдаун , макар че наложените ограничителни мерки не засягат хотелите и ски зоната над града. Положението стана още по-тежко след предложението на германския канцлер Ангела Меркел зимните курорти в Европа да отворят чак след Коледно-Новогодишните празници. Това предизвика лавина от анулирани резервации..

публикувано на 30.11.20 в 14:55
Миряна Сирийски

Миряна Сирийски: Социалните предприятия трябва да получат подкрепа през оперативните програми

Необходими са целеви програми за безвъзмездно финансиране на социалните предприятия , за да могат те да поемат глътка въздух през следващата година. Това каза пред БНР Миряна Сирийски, програмен директор на фондация „Светът на Мария“. Още от март, от началото на кризата социалните предприятия са в много тежка ситуация, изтъкна тя. „..

публикувано на 30.11.20 в 11:38

Какви ще бъдат последиците от втория локдаун за бизнеса и за работниците

Този път затварянето ще удари по-фокусирано определени сектори , затворени със заповедта на здравния министър. Там проблемът ще бъде доста по-дълбок. Това каза пред БНР икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика.  Докато автомобилен завод с 1000 работници през март или април най-вероятно би затворил, сега изглежда, че няма..

публикувано на 30.11.20 в 08:51