Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С концерти и зрелищен спектакъл Търново отбеляза 835 г. от въстанието на Петър и Асен

Велико Търново отбелязва 835 години от въстанието на болярите Петър и Асен
Снимка: Община Велико Търново
С тридневни фестивали и концерти Велико Търново отбелязва 835 години от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държава. Кулминацията беше в събота вечерта със зрелищен спектакъл, който пресъздаде славните събития по Димитровден през 1185 година.

Велико Търново отбелязва 835 години от въстанието на болярите Петър и Асен

„Било лето 1185-о от рождението на спасителя Христа бога наш. Тогава се заговорило, че мъченикът войн свети Димитър, закрилник на Солун, по чудодеен начин е пренесъл святата си икона от Солунската крепост в Търново, за да я спаси от враговете нормани и защото обикнал града на Теодор и Асен, смели вони и негови праведни следовници. Славните братя боляри, смирени раби християни, съградили прекрасен храм, дом божий за святата икона“, с тези думи започва историческата пиеса „Величието на Асеневци“.

Тя завладя в навечерието на Димитровден площада пред крепостта „Царевец“. Пиесата е по адаптирани текстове от византийския хроникьор Никита Хуниад, на Антон Дончев и Камен Зидаров, има реплики от историка Моско Москов, стихове от Иван Вазов и Радко Радков. „Длъжници сме на болярите Асеневци и тяхното велико дело“, посочи режисьорът на спектакъла Антони Цонев:

„Вечното стремление на българина към свободата през вековете. Това е първият път, когато отхвърляме едно чуждо владичество, което, макар че ни е близко като религия, до известна степен и като култура. Все пак ние сме били част от една империя, която не е нашата. И това е великото дело на Асеневци, което ние трябва да почитаме всяка година. Акцентът е това, че двама братя не са конкуренти за властта, а са съюзници, съмишленици, които искат да освободят България. Това е великият род на Асеневци“.

Първите Асеневци, възседнали верните си коне и придружавани от най-близката си болярска свита, отново влязоха в Царевец, за да поставят по Димитровден началото на Второто българско царство и да обявят Търновград за столица.

„Имаме още една възможност да си поискаме България за всички недоволни българи. Опитът ще се плаща с глави. За оня, който иска да бъде свободен, трябва да знае, че връщане назад няма. Трябва да вдигнем хората и да делим с тях, каквото дойде. Как ще докажеш на неукия, че трябва да бъде свободен, той е вторачен в залъка си и подозира, че всеки, който стои над него, не е вчерашен. Бог, Бог ще внуши на недоволните, че мъртвото ни царство трябва да се надигне от гроба. Толкова години чакаме“, разказа още режисьорът.

Великотърновските актьори Иван Митев и Детелин Кандев пресъздадоха образите на болярите Петър и Асен:

„Из мрака, из нищото, из пустошта, из тишината, из мъглата изникват двама мъже, изправят се срещу бог, срещу дялова, и срещу всички останали в името на това да освободят България и да върнат оная България, която техните прадеди са имали. Това е нещо много сакрално. Това са двама екстраординарни, абсолютно различни от всичко онова, което в момента живее на тези земи, и затова те успяват. Аз имам такава думичка: „Господи, приеми нас като курбан в името на свободата на българската държава“, посочи Иван Митев. 

„По-лудият и по-хашлашки характер е бил Асен. Петър е бил по-умереният. Трябва да се знае, че, на съвременен език казано, една много голяма манипулация правят двамата. За да вдигнат хората, тогава са били набожни, и те по някакъв начин внушават на цялото население в Търново, че иконата на свети Димитър изчезнала от Солун и те трябва я приберат в църквата, която двамата строят и кръщават „Св. Димитър“. И хората повярват в светеца Димитър, напуснал е Солун и е дошъл да помага на въстанието. Те в кръвта си са носили тази така наречена държавност, за която говорим днес“, сподели Детелин Кандев.

Търновският майстор Драго бил общителен и болярите Петър и Асен решили да го приобщят, за да вдигнат народа, възлагайки на майстор Драго градежа на църквата „Св. Димитър“. 

„Ръцете са ми изпонапукани, одраскани, не мога да ги свия от болка пръстите, ама знам, че ако искаш да изградиш нещо и държиш да остане след тебе, трябва да дадеш живота си. Камъни и греди не правят темелите здрави, болярино, това става върху човешки кости. Мост не може да свърже два бряга, ако няма зазидан човек в него. Зазидах сърцето си в тая църква и успях. И пред народа, и пред бога успях“ , са част от репликите на майстор Драго в постановката. 

Велико Търново отбелязва 835 години от въстанието на болярите Петър и Асен

За всяка промяна е нужен човек от народа и сега, и преди девет века“, споделя актьорът Виктор Терзийски, на когото е поверена ролята на майстор Драго в историческия спектакъл „Величието на Асеневци“:

„И в сегашно време пак стават такива манипулации. Ако сега плащат на някого, за да свърши някаква работа, то в този случай, по това време, е бил този майстор Драго. Той е общувал с много хора, на много знатни хора е строя, включително и на византийци. Бил е влиятелен човек. И така, привличайки го на своя страна, народът по-лесно ще повярва на един по-обикновен човек, защото, независимо, че е майстор, той е до народа, другите са богати – Асен, Петър. Те използват тази стратегия, но го карат, освен да построи тази църква, да направи измама. Църквата е построена с двоен купол“.

Историческата църква „Св. Димитър“ в днешната Асенова махала във Велико Търново е музеен обект и действително е с двоен купол, който се разтваря и през него е била спусната иконата на Св. Димитър Солунски, все едно господ я спуска.

Във въстанието на Асеневци помагат и куманите: :

„Ако мислите лошо, няма да се дам без нищо… Човек едно наумява, друго върши“.  

Няма безплатна услуга, дори и между роднини, а куманите са били възлов съюзник на Асеневци, обяснява актьорът Милен Иванов, в ролята на куманина Барлаган Узу:

„Интересният момент е, че се водят и нещо като преговори, макар че са роднини, има някакви договорки какво ще има за мен, какво ще има за вас. Нашият герой, като че ли най-вече иска сигурност за това, че няма да бъде употребен и даден в жертва без сметка, и си търси лична изгода и сметка, най-вече в известно количество плячка. По онова време, когато е имало войни, плячката е била една неизменна част от нещата“.

Велико Търново отбелязва 835 години от въстанието на болярите Петър и Асен

Във впечатляващия с пищността си спектакъл - „Величието на Асеневци“, по сценария на актьора Иван Митев, участваха и 45 реконструктори на исторически събития от сдружение „Търновци“, клубовете „Традиция“ от Велико Търново и от Шумен и варненското сдружение за исторически възстановки - „Чигот“, за да постигнат посланието:

„Да не си съперничим, а да си сътрудничим в името на България“.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17
Д-р Явор Владимиров

Д-р Явор Владимиров: Асистираните репродукции са водещи с покачващ се успех всяка година

Желанието да станеш родител и това да имаш наследник е съвсем естествен човешки стремеж. Съвременният начин на живот обаче, дефинира много репродуктивни проблеми . Причините са различни, но трудностите в зачеването намират своето решение в асистираната репродукция. Много са хората, в чието семейство е проплакало бебе, именно с нейната..

публикувано на 17.04.24 в 08:41

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да се предпази, каза в "Нощен Хоризонт" Моника Николова, директор на Фондация "А 21" . Моника..

публикувано на 16.04.24 в 12:39

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40