Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на годината представят модел за обновяване на сградите за енергийна ефективност

Снимка: БГНЕС

До края на годината ще бъде представен модел за обновяване на сградите за енергийна ефективност. Това съобщи пред БНР Цвета Наньова от екипа, който подготвя новия модел на съфинансиране при обновяването на сградите, след призива на Европейската комисия страните членки на Европейския съюз да наблегнат на подобряването на енергийната ефективност като част от зеленото възстановяване на Европа. 

Наньова работи по проект на програмата „Хоризонт 2020“, който ще очертае механизмите за съфинансиране от страна на собствениците при обновяването на сградите.

Моделът, който се прилага в европейските държави, е да бъдат подпомогнати всички до степен, която да направи възможно обновяването на цялата сграда, подчерта Цвета Наньова в предаването "Хоризонт до обед".

Идеята е всички да получат някакъв процент безвъзмездна помощ. В Европа той е под 50, при нас вероятно ще се върви по обратния път, от общите 100% безвъзмездно финансиране този процент да се намалява, поясни Наньова.

Извън грантовия компонент трябва да има улеснен достъп до кредитен ресурс, посочи Наньова. Според нея мнозинството от хората ще могат да изплатят кредит от порядъка на няколко хиляди лева, защото тези средства ще се възвърнат с бъдещите икономии.

В рамките на проекта е в ход онлайн проучване на нагласите за територията на София, което засега сочи, че над 80 на сто от включилите се изразяват съгласие да участват в програмата със съфинансиране оттук нататък, заяви Цвета Наньова. 

В проучването се регистрира нагласата изплащането на преференциалния кредит да започва след завършване на строително-ремонтните работи, тоест след като вече са налице ползите от обновяването на сградата.

Хората разбират, че само с безвъзмездна финансова помощ, тоест с публичен ресурс, няма да могат да бъдат покрити огромните нужди в тази държава“, коментира Цвета Наньова.

По официални данни 93% от съществуващите сгради се нуждаят от обновяване за енергийна ефективност.

Ще има ли задължителен елемент, например поставяне на соларни панели?

Все повече ще се насърчава използването на възобновяеми енергийни източници, но там, където е технически възможно и икономически целесъобразно, уточни Цвета Наньова. Като подходящи за целта тя посочи еднофамилни и многофамилни сгради на няколко етажа, както и такива със скосен покрив. Като подходящи се очертават и сградите с централно отопление, но едва 16% от населението се отоплява по този начин.

Категорично намеренията са в новата програма да бъдат включени всички сгради, които досега не са били част от националната програма за саниране, обобщи Цвета Наньова.
Няколко основни принципа трябва да бъдат част от бъдещите програми, така че да няма противоречия между мерките, посочи пред „Хоризонт" Радостина Славкова от Екологично сдружение „За Земята“.

По думите й трябва да се постигне топлинен комфорт през всички сезони, съчетан с добро качество на въздуха. Стремежът е да гоним енергиен клас „А“. Славкова припомни препоръката на Брюксел всички етапи на обновяването да минават през едно гише.

От „За земята" смятат, че всички материали, които се използват, следва да бъдат природосъобразни и годни за рециклиране.

100% грант, както беше досега, не е финансово устойчив и справедлив вариант. При новите мерки никой не трябва да остава извън борда, коментира Радостина Славкова.  

Детайли по темата слушайте в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Варна

Пътуванията тази година са 10-15% по-скъпи

Майските празници са началото на морския туризъм , каза пред БНР Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори. "При Великден за много от нас има значение дестинацията и от гледна точка на отбелязване на празника. Затова най-предпочитана дестинация е Гърция - и заради морето, и заради факта, че гърците също са..

публикувано на 19.04.24 в 10:43

Погром в птицевъдството - 40% от кокошките носачки са засегнати от птичия грип

Само за седмица заради птичия грип са били унищожени над половин милион кокошки у нас. " Ситуацията ескалира изключително бързо. От октомври миналата година до момента заради огнища сме унищожили над 2 милиона птици – кокошки носачки, през последната седмица около 380 000 бройлери. При кокошките носачки вече са засегнати над 40% ",..

публикувано на 19.04.24 в 10:25
Петър Чолаков

Петър Чолаков: Президентът да ги остави да се варят в собствен сос!

Има различни интереси, които стоят зад правителството и тези интереси трябва да се напаснат . Зад правителството стоят ГЕРБ и ДПС. Това мнение изрази пред БНР политологът доц. Петър Чолаков във връзка с напрежението около смяната на министри в служебното правителство скоро след като то бе сформирано. Очаква се среща на "Дондуков" 2 за..

публикувано на 19.04.24 в 08:37
проф. Даниел Вълчев

Проф. Даниел Вълчев: Правната ни система е като човек на силни лекарства без връзка с оплакванията

" След направените конституционни промени българската правна система прилича на човек, на когото са предписали силни лекарства, които нямат нищо общо с неговите оплаквания. Те   са разбалансирали целия му организъм и той се чувства все по-зле, а лекарите взаимно се обвиняват в шарлатанство ".  Това заяви пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на..

публикувано на 18.04.24 в 14:10

Мария Тончина: Нямаме традиции на доброволчество

Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности . Това е значително по-ниско в сравнение с други европейски страни. Средностатистически в ЕС тази цифра е над 20%.  Фондация "От нас зависи" започва инициативата "Дай 5!", за да насърчат доброволчеството сред младите хора . Според Мария Тончина от..

публикувано на 18.04.24 в 10:51
Снимката е илюстративна.

24 май ще бъде обявен за Ден на България в Британска Колумбия

" България ще има специален ден в Британска Колумбия и в град Ванкувър. 24 май ще бъде обявен за Ден на България ". Това обяви пред БНР Велислава Панова, генерален консул на България в Торонто. Тя посочи, че тази година Дните на България в Канада , които предстоят на 19 април, се организират за трета поредна година. "В Британска..

публикувано на 17.04.24 в 07:46
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

Смяната на външния министър е странно решение, което води само до един извод – че правителството очевидно е политическо, а не експертно , както се очаква от едно служебно правителство. Тези дни нямаше нищо, което да даде основания да се говори за промяна във външнополитическата доктрина на страната, категоричен е дипломатът относно думите..

публикувано на 16.04.24 в 08:05