Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евролидери: Предстоят трудни месеци заради коронавируса

| обновено на 26.10.20 в 17:28
Илюстрация: Георги Цветков

Все повече европейски държави не изключват налагането на национална карантина заради растящия брой случаите на Covid-19.

Коронакризата принуди управляващият в Германия Християндемократичен съюз да вземе трудно политическо решение и да отложи за втори път конгреса, на който трябва да бъде избран наследникът на Ангела Меркел.

„Не мисля, че когато призоваваме хората да не напускат дома си, можем да си позволим конгрес с 1000 делегати“, заяви Армин Лашет, единият от тримата кандидати за лидерския пост, който изостава в допитванията и се смята, че с отлагането на партийния конгрес може да навакса срещу консерватора Фридрих Мерц. 

В Германия броят на заразените расте драстично. Говорителят на правителството нарече ситуацията „драматична“, а канцлерът Ангела Меркел призова хората да спазват ограниченията. В сряда предстои ново решение за въвеждане на по-строги мерки.

Германското европредседателство съобщи, че ограничава срещите на живо в ЕС. Ограниченията се обясняват с факта, че в сградите на Евросъюза няма достатъчно големи помещения, където могат да се спазват изискванията за физическа дистанция. 

Пред нова национална карантина са изправени Австрия и Чехия

„Ако не успеем да спрем ръста на новите случаи на коронавирус, няма да можем да избегнем карантината“, заяви австрийският канцлер Себастиян Курц, според когото ключово е състоянието в болниците.

Въпреки наложените ограничения броят на новите случаи с коронавирус в Чехия продължава да расте. Във видеообръщение в социалните мрежи премиерът Андрей Бабиш не изключи удължаване на извънредното положение и налагането на нови рестрикции. В една от панаирните палати в Прага полева болница е готова да приема пациенти.

Испания върна извънредното положение в цялата страна, наложен е и вечерен час. В Каталуня обсъждат въвеждането на вечерен час през уикенда.

Италия затваря театрите, киносалоните, спортните зали, а ресторантите, баровете и кафенетата ще работят до 18.00 часа. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гръцките синдикати излизат на протест на 1 май

Гръцките синдикати ще проведат стачни действия на 1 май, въпреки че празникът съвпада със Страстната седмица преди Великден. Правителството предложи на  синдикатите работниците да отбележат 1 май на 7 - след Великден. Синдикатите отказаха, като заявиха, че това е ден за демонстрации и защита правата на работниците, а не почивен ден...

публикувано на 25.04.24 в 09:52

Спор в НС кой се е подписал под искането за оставка на Росен Желязков

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обвини вносителите на искането за отстраняване на председателя на НС Росен Желязков ПП-ДБ и БСП за липсата на кворум. "8 човека от ПП-ДБ и 6 човека от БСП не се регистрираха, с което събориха кворума. Когато се иска оставка на председателя на НС, се прави веднъж в мандат. Хората, които вчера избягаха,..

публикувано на 25.04.24 в 09:48

В Кюстендил въвеждат правила за карането на тротинетки

Децата до 14-годишна възраст няма да могат да карат и ползват тротинетки, а тези до 18 години задължително трябва да бъдат с поставена каска на главата. Децата на възраст от 14 до 16 години могат да управляват превозните средства само по велосипедната инфраструктура. Това се предлага  с промени в общинската наредба за организацията и..

публикувано на 25.04.24 в 09:28

Има достатъчно ваксини за подлежащите на редовна имунизация за коклюш

За всички, които подлежат на редовна имунизация за коклюш, има достатъчно ваксини . В това увери пред БНР Димитър Маринов - председател на Българския фармацевтичен съюз.  "За тези, които се налага някакво допълнително бустериране, допълнителна ваксинация - също се очаква внос днес, има и в момента налични . Но ако сега всички хукнат да търсят..

публикувано на 25.04.24 в 08:50

СОС решава: Да бъде ли отстранен съветникът Благовест Георгиев?

Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди освобождаването на общинския съветник от "Спаси София" Благовест Георгиев от всички заемани от него постове. На 5 април той предизвика тежка катастрофа, избяга от местопроизшествието, след като беше открит отказа да бъде тестван за употреба на алкохол и наркотици. В дневния ред на днешното заседание,..

публикувано на 25.04.24 в 08:29
Недялко Калъчев

Д-р Недялко Калъчев: Омерта срещу диагностичните тестове, покривани от НЗОК. Диагностика - йок!

"Чак опашки не може да кажем, че има за тестване за коклюш, но има многократно повишен интерес към тестовете . Това е нормално предвид ситуацията в момента." Това каза пред БНР д-р Недялко Калъчев - собственик на голяма верига лаборатории. Тестват се най-вече деца във възрастовия периметър от 2-3 до 12 години, уточни д-р Калъчев...

публикувано на 25.04.24 в 08:29
Снимката е илюстративна

Двама министри откриват инвестиция за 800 млн.лв. в медодобивния завод край Златица

Медодобивният завод при Златица и Пирдоп прави нова инвестиция на стойност 800 млн. лв.  Парите ще бъдат вложени в разширяване на рафинерията за катодна мед и в изграждане на два нови фотоволтаични парка. На официална церемония по този повод ще присъстват министрите на икономиката и на енергетиката Петко Николов и Владимир Малинов...

публикувано на 25.04.24 в 08:22