Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коста Филипов: Заев е готов да подпише всичко, за да стартират преговорите с ЕК

Важното е какво ще се запише в анекса към договора със Северна Македония, смята той

Снимка: Иван Русланов, БНР

"Необходимостта от анекс се появи, след като беше подписан договорът между Северна Македония и Гърция в Преспа и се видя колко подробно са описани в него всички претенции, които Атина има към Скопие". Това каза пред БНР журналистът Коста Филипов, който дълги години беше кореспондент на БНТ в македонската столица. Той уточни, че тогава в България се е появила вълна от възмущение как сме пропуснали да направим същия договор, в който е трябвало да се запишат изискванията, които вече са известни на "политическия елит край Вардар". По думите му 10-и ноември е крайният срок, в който трябва да бъде взето това решение:

"Каквото има да става, трябва да стане в тези две седмици до 10-и. Ще има много активна политическа работа".

Според него най-важно какво ще се запише в този анекс към Договора за добросъседство и подчерта, че е излишно Скопие да декларира, че няма териториални претенции към България:

"Нашият договор от 1-ви август 2017-а година третира тези въпроси".

По думите на журналиста Българските претенции не са нещо ново, но "сега са формално облечени в позиция на правителството (рамковата позиция) от миналата година, с декларация на Народното събрание, а сега и с разяснителния меморандум пред ЕС. Това вече им придава някаква особена тежест".

"Анексът ще има роля на условие за пускане на Северна Македония по пътя към ЕС", обясни Филипов и предположи, че може да бъде записано нещо от типа, че Република Северна Македония (РСМ) поема задължения, които отговарят на изискванията на Договора за добросъседство с България, които ще се постарае да изпълни в преговорния процес, колкото и дълго да продължи той.

В предаването "12+3" Коста Филипов коментира, че Зоран Заев сега е готов да подпише всичко само и само през декември да се проведе първата среща между Европейската комисия и правителството на Заев, която ще означава старт на преговорния процес за интеграция на Северна Македония в ЕС. 

Според журналиста има натиск от Германия и върху България, и върху РСМ, за да намерим модус за удовлетворяване на претенциите и на двете страни.

Интервюто на Даниела Големинова с Коста Филипов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Весела Чернева

Весела Чернева: Отношението на ЕС към България ще бъде променено

„ Отношението към българското правителство и към българския премиер, към начина на правене на политика в България ще бъде променено на следващия  съвет на европейските лидери идния четвъртък.  Това ще бъде и видимо. Това идва в момент, в който ще се..

публикувано на 19.09.20 в 10:12
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кирил Петков

Да плащат ли медиите на политически анализатори и за експертиза?

Отказът на Кирил Петков да посочи конкретни имена означава, че всеки от тази гилдия би могъл да влиза в отговора на бившия премиер и изказването му придобива статут на "публичен донос". Това коментира проф. Огнян Минчев. Да плащат ли медиите на..

публикувано на 24.04.24 в 11:44
Иван Гешев

Съдът спря делото на Гешев срещу бившия правосъден министър

Софийският районен съд спря делото за клевета срещу бившия правосъден министър Атанас Славов, което беше заведено от ексглавния прокурор Иван Гешев.  Причината - депутатският имунитет на Славов. Делото беше заведено след изказване на Славов по повод..

публикувано на 24.04.24 в 11:12

Санкции за свещеника, отслужил панихида в памет на Навални

Руски православен свещеник, отслужил през март възпоменателна служба в памет на покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални, беше отстранен за три години от изпълнение на духовните си задължения, съобщи Московската епархия на Руската православна..

публикувано на 24.04.24 в 11:09
Делян Пеевски

ДПС няма да е партньор с ПП-ДБ "при доказване на схемите им"

Председателят на ДПС Делян Пеевски каза, че ако бъдат доказани корупционните схеми, свързани с ПП-ДБ, ДПС няма да е партньор в евентуален следващ парламент. "Ако се докаже от компетентните органи и се видят обвързаности с контрабанда, пудели,..

публикувано на 24.04.24 в 10:54

ПП-ДБ с обвинения към ГЕРБ – саботирали второто плащане по ПВУ

От ПП-ДБ обвиниха ГЕРБ за това, че саботират съдебната реформа и второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. Депутатът Николай Денков обяви, че ГЕРБ бави четири законопоректа, които са обвързани с второто плащане по плана.  По думите му,..

публикувано на 24.04.24 в 10:52
Радостина Ангелова

Проучване за имунизационния календар регистрира нагласите и страховете на родителите

Повече от половината родители на деца от 0 до 4 години у нас подкрепят задължителните имунизации. 54% от запитаните ваксинират децата си. 3,8% са на мнение, че списъкът със задължителните ваксини следва да се допълни. Това показва национално..

публикувано на 24.04.24 в 10:49
Грант Шапс

Лондон иска увеличаване на разходите за отбрана в НАТО

Британският министър на отбраната Грант Шапс заяви, че иска новата цел на НАТО за разходите за отбрана да бъде 2,5% от брутния вътрешен продукт вместо сегашните 2% и това го налага днешният "по-опасен свят". Грант Шапс каза в интервю за Скай..

публикувано на 24.04.24 в 10:47