Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турският президент Ердоган на корицата на „Шарли ебдо“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще украси корицата на новия брой на френското сатирично издание „Шарли ебдо“ в сряда, съобщи редакцията в Туитър, предаде ДПА.

Карикатурата на Ердоган вероятно ще ожесточи войната на думи между турския президент и западните привърженици на свободата на словото, отбелязва БТА.

Във вторник „Шарли ебдо“ публикува в Туитър корицата на следващия брой, на която ще има карикатура на Ердоган, който седи на стол, като повдига полата на забрадена жена и разкрива задните ѝ части. Карикатурата е озаглавена: „Ердоган - той е много забавен насаме“.

Турският президент беше сред най-активните участници във вълната от гняв, която се надигна сред мюсюлманските страни, след като „Шарли ебдо“ реши да публикува повторно карикатури на пророка Мохамед, които разгневиха мюсюлманите преди едно десетилетие. Изображенията на Мохамед са забранени от исляма, а начинът, по който той беше изобразен от френското издание, беше възприет като особено провокативен.

Ердоган обвини френския президент Еманюел Макрон, че насърчава ислямофобията, като позволява публикуването на карикатурите на Мохамед. От своя страна Макрон защити свободата на словото наскоро на погребението на учителя Самюел Пати, който беше обезглавен от екстремист, след като показа някои от карикатурите в „Шарли ебдо“ пред учениците си по време на урок за свободата на словото.

В рамките на размяната на реплики турският президент изрази съмнения в психичното здраве на Макрон, а в отговор Франция извика посланика си в Анкара за консултации. Ердоган също така призова за бойкот на френските стоки.

Кабинетът на Ердоган във вторник остро осъди намерението на „Шарли ебдо“ да публикува карикатури на турския президент, предаде ТАСС. „Антимюсюлманската програма на президента на Франция (Еманюел) Макрон дава своите плодове. Току що „Шарли ебдо“ публикува серия от така наречени карикатури, пълни с презрение изображения уж на нашия президент. Ние осъждаме този отвратителен опит за разпространение на расизъм и омраза. Така наречените карикатури са отвратителни и лишени от всякаква човешка порядъчност. Те очевидно са продукт на ксенофобска, ислямофобска и нетолерантна културна среда, която явно френското ръководство иска за своята страна“, пише в Туитър директорът по комуникациите на турското президентство Фахреттин Алтун.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Турският държавен глава Реджеп Ердоган анонсира новото турско газово находище в Черно море. 21 август, 2020 г.

Ердоган: Макрон има нужда от психиатър

Въпреки острата реакция на Франция и на Европейския съюз турският президент Реджеп Ердоган втори пореден ден призова френският президент Еманюел Макрон да отиде на психиатър. Той обвини френският държавен глава, че е обсебен от него в телевизионна реч..

публикувано на 25.10.20 в 20:36
ВИЖТЕ ОЩЕ
Костадин Костадинов разговаря с депутатите от БСП

"Възраждане" търси подкрепа от БСП и ИТН за оставка на Росен Желязков

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че парламентарната му група на "Възраждане" ще проведе разговори с БСП и "Има такъв народ" за подкрепа за оставката на председателя на парламента Росен Желязков. Причината за искането е..

публикувано на 24.04.24 в 10:18
Георги Тахов

Новият земеделски министър положи клетва в парламента

Новият служебен министър на земеделието Георги Тахов в служебното правителство положи клетва в Народното събрание. Председателя на парламента Росен Желязков обясни защо не е необходимо премиерът Димитър Главчев да се закълне като служебен министър..

публикувано на 24.04.24 в 09:58

От петък започва изплащането на великденските добавки

От петък ще започне изплащането на великденските добавки от 100 лева за пенсионерите с пенсии до линията на бедност от 526 лева, съобщават от Националния осигурителен институт (НОИ). Парите ще са налични на 26 април както по банковите сметки на..

публикувано на 24.04.24 в 09:57
Шефът на ФБР Кристофър Рей.

ФБР смята, че ТикТок е проблем за националната сигурност

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение ТикТок е проблем за националната сигурност на Съединените щати. Американските власти твърдят, че приложението дава възможност на китайското правителство да шпионира и манипулира 170..

публикувано на 24.04.24 в 09:34

В Европарламента се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Евродепутати се опасяват от руска намеса в предстоящите парламентарни избори у нас, както и от имотите в България, притежавани от руските власти. Това става ясно от проекторезолюция за руската намеса в предстоящите европейски избори и влиянието..

публикувано на 24.04.24 в 09:26

Очаква се Байдън да подпише законопроекта в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван.

Американският Сенат (горната камара на Конгреса) подкрепи финансовия пакет в размер на 95 милиарда долара, включващ средства за Украйна, Израел и Тайван. Очаква се президентът Джо Байдън да подпише законите още днес. Украинският президент Володимир..

публикувано на 24.04.24 в 09:19

В Силистра почитат паметта на избитите арменци по време на Първата световна война

Силистра почита днес паметта на жертвите на масовото избиване на арменци по време на Първата световна война в Османската империя. В 18:00 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред мемориала, построен през 2005 година, в двора на 400-годишния..

публикувано на 24.04.24 в 09:14