Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мече тормози дома на кмета на родопското село Давидково

Снимка: Иван Русланов

Малко мече тормози в продължение на дни кметът на родопското село Давидково. Севда Чолакова се обърна с призив за помощ първо в социалните мрежи, а след това даде гласност на проблема и пред БНР.

„Първият инцидент беше в началото на септември. Тогава не обърнахме внимание. Не допускахме, че двора ни може да има мечка. Но изчезнаха осем тримесечни патета. И се започна всяка вечер мечката да си търси още кокошки, още патета“.

Местната екоинспекция е посетила мястото и според програмата им за разчитане на възрастта на мечките се оказва, че следите са на тригодишно мече.

„Казаха ми, че трябва да има три поредни обаждания. Направихме тези обаждания. Отсреща ни казват – да, бе, разбрахме за някакви патки. Не става въпрос нито за патици, нито за обезщетения. Разбрахме, че има клауза, по която се прогонва мечката. Самото мече вероятно е отделено от майка си, затова е буйно и неразумно... Не мога да се прибера сама вкъщи. На детето е забранено да излиза в двора, защото не знаем кога може да дойде. Миналата година видяхме голямата мечка си вървеше в гората най-спокойно“, разказа Чолакова в предаването „12+3“.

Навремето в района е бил разположен резерват с разнообразен животински свят и с най-голямата популация на кафява мечка.

Според Чолакова природозащитниците трябва да разберат, че ако искат този вид да бъде запазен, трябва да му осигурят прехраната.

Директорът на Южноцентралното държавно предприятие Ботьо Арабаджиев съобщи, че се очаква разрешително за прогонване, за което са подадени документи в Министерството на земеделието.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Спасители работят на мястото на нощна атака с дрон срещу жилищна сграда в Харков, 4 април 2024 г.

Нов руски ракетен обстрел в Харков

Тази нощ източният украински град Харков отново беше подложен на руски ракетен обстрел. Чули са се силни експлозии, има двама леко ранени при счупването на стъкла на четири жилищни сгради, съобщи кметът Игор Терехов. А в руската Смоленска област е избухнал пожар в горивни складове и енергийни съоръжения. Губернаторът Василий Анохин обвини..

публикувано на 24.04.24 в 08:17
Ярослав Димитров

РИК - Плевен се готви за изборите

РИК в 15 МИР – Плевен започна своята работа по организацията и подготовката на изборите на 9 юни. Очакваме близо 400 секционни комисии да има на територията на област Плевен, каза пред БНР председателят на РИК Ярослав Димитров. "Имаме притеснения в посока дали няма да има колизии във връзка с работата в сериозен обем на машините,..

публикувано на 24.04.24 в 08:01

Студенти правят симулация на парламентарен вот, учат се на политика

Студенти от организацията "България на младите" правят симулация на парламентарен вот. Миналата година те демонстрираха интерактивен модел за пресъздаване на държавната власт, озаглавен "Модел Република България", като пресъздадоха и водене на преговори за съставяне на правителство. "Модел Република България" - младежи създават правителство в..

публикувано на 24.04.24 в 07:53
Еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич

Еврокомисар зове за възстановяване на финансирането на Агенцията на ООН за бежанците

Еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич призова за възстановяване на финансирането за Агенцията на ООН за бежанците. "Предвид хуманитарната катастрофа, финансирането на агенцията е застраховка живот за палестинските бежанци", написа Ленарчич в социалната мрежа "Х". Съединените щати обаче искат "да видят реален напредък" преди..

публикувано на 24.04.24 в 07:48

Депутатите гласуват промени в Закона за българите, живеещи в чужбина и ГПК

С окончателно приемане на промени в Закона за българите, живеещи извън България, ще започнат работа депутатите. На второ четене влизат и промени в Гражданско-процесуалния и в Наказателния кодекс. Съвет по координация на политиките за българите, извън Република България, ще организира работата на структурите на изпълнителната власт за..

публикувано на 24.04.24 в 07:34

Тристранката се събира за парите за заетост и безработица

Днес ще се проведе и първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в мандата на служебното правителство. На него ще бъде обсъден проектът на Националния план за действие по заетостта, който предвижда 88 милиона лева от държавния бюджет да се насочват за финансиране на така наречените активни политики на пазара на труда за..

публикувано на 24.04.24 в 07:28

Законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван бяха приети окончателно от американския Конгрес

Съединените щати ще започнат да изпращат нови оръжия и оборудване на Украйна още тази седмица, каза американският президент Джо Байдън, след като помощният пакет за Киев беше приет от Конгреса. Текстовете, които предвиждат общо 95 милиарда долара за оръжейни доставки и финансова помощ за американските съюзници Украйна, Израел и Тайван,..

публикувано на 24.04.24 в 05:27