Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три жертви на атака с нож в Ница, жена е била обезглавена

| обновено на 29.10.20 в 23:11
Според местните власти нападението е станало в или край църква в Ница.
Снимка: Ройтерс

Франция преживя поредния терористичен атентат, извършен сутринта в църквата "Нотр Дам" в Ница. Трима души са убити с нож от ислямист. В страната задейства най-високата степен на антитерористичния план.

Две жени, на 70 и 40 години, и клисар от църквата "Успение Богородично" в Ница са жертвите на терористичната атака сутринта. Въоръженият с нож нападател е нахлул в храма малко след отварянето му и се е нахвърлил върху подранилите богомолци с викове "Аллах е велик". Две от жертвите са заклани на място, третата е успяла да избяга, но е починала от раните си.

Атентаторът е роден в Тунис през 1999 година, съобщи френската полиция, цитирана от Ройтерс.

Той е пристигнал в страната с влак  от Италия на 9 октомври с документи, които били издадени от Червения кръст.

Нападателят, сериозно ранен при схватката с полицията, се намира в болница. Според свидетелства той е продължил да вика "Аллах акбар" дори след раняването си и се е представял като Брахим, 25 годишен. Антитерористичната прокуратура веднага откри разследване по случая, в цялата страна е въведена най-високата степен на плана за терористична опасност. Президентът Еманюел Макрон, който дойде на мястото на бедата, обеща разполагането на 7000 военни патрули, главно за охрана на училищата и религиозните сгради. "Франция има само една общност - националната. Няма да се поддадем на духа на разделението" - каза той. 

Атаката сполетя Франция две седмици след обезглавяването на учителя по история Самюел Пати заради показаните карикатури на пророка Мохамед в клас. Градът преживя кървав терористичен атентат през 2016 г., когато над 80 души бяха прегазени от камион-убиец на националния празник. 

В 15 ч. местно време всички църковни камбани във Франция забиха траурно в памет на жертвите. 


Мястото на нападението -  църквата Нотр Дам в Ница


Смъртоносен инцидент в Авиньон

Междувременно френската полиция съобщи, че нейни служители са ликвидирали мъж в Авиньон – на около 250 км западно от Ница.

Според местни медии той заплашвал минувач с пистолет, докато крещял „Аллах акбар“.

В декларация европейските лидери осъдиха възможно най-категорично атаките във Франция, които определиха и като "нападения срещу общите ни ценности".

"Оставаме обединени и твърди в солидарността ни с Франция, френския народ и неговото правителство в общата ни борба, както и срещу тероризма и насилствения екстремизъм. Призоваваме ръководителите в целия свят да работят за диалог и разбирателство между общностите и религиите вместо за разделение между тях", се казва в документа.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изрази в Туитър пълна солидарност с Франция и нейния народ след нападението в Ница:

"Мислите ми са с жертвите на тази ужасяваща атака и техните близки. Цяла Европа е с вас", заявява той.

"Силно съм шокиран и натъжен от новината за ужасния атентат в Ница", пише председателят на Европейския парламент Давид Сасоли:

"Цяла Европа усеща тази болка. Длъжни сме да се обединим срещу насилието и тези, които го подбуждат и сеят омраза", допълва Сасоли.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков нарече "ужасна трагедия" днешната терористична атака във френския град Ница. Песков отказа да направи допълнителни коментари по въпроса, подчертавайки, че сега Москва проверява информацията относно трагедията.

Още по темата чуйте в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Терорът отново връхлетя Франция, този път в Ница

31-годишният Мохамед Лахуедж Булел е нападателят, отнел живота на най-малко 84 души в Ница, включително 10 деца. Той е наел камиона-убиец два дни преди нападението. Полицията е проследила пътя му благодарение на видеозаписи от уличните камери. Булел..

обновено на 15.07.16 в 18:56

Макрон поиска незабавни действия за борба с тероризма

Френският президент Еманюел Макрон е поискал от силовите министерства незабавни действия за борба с тероризма. Това е станало на извънредно заседание на Съвета по отбрана. Франция се подготвя да експулсира 231 чужди граждани, които са в..

обновено на 19.10.20 в 09:45
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заради ново кръгово кръстовище едноседмичен протест във Велико Търново

Търговци и живеещи на булевард "България" във Велико Търново започнаха едноседмичен протест. Недоволството на хората е срещу отнетите паркоместа и лошата организация на движение около новото кръгово кръстовище. Участъкът е към изхода за София,..

публикувано на 24.04.24 в 08:42

Идва ли краят на БДЖ? Пазарът за пътнически превози се отваря и за други оператори

За периода 2021-2023 г. БДЖ отчита 23% ръст на разходите. От 2012 г. до 2024-та пък има едва 1,8% ръст в цената на билетите . Това обясни пред БНР д-р Людмил Иванов, експерт по цифровизация и управление в железопътния транспорт. Той..

публикувано на 24.04.24 в 08:32
Спасители работят на мястото на нощна атака с дрон срещу жилищна сграда в Харков, 4 април 2024 г.

Нов руски ракетен обстрел в Харков

Тази нощ източният украински град Харков отново беше подложен на руски ракетен обстрел. Чули са се силни експлозии, има двама леко ранени при счупването на стъкла на четири жилищни сгради, съобщи кметът Игор Терехов. А в руската Смоленска област е..

публикувано на 24.04.24 в 08:17
Ярослав Димитров

РИК - Плевен се готви за изборите

РИК в 15 МИР – Плевен започна своята работа по организацията и подготовката на изборите на 9 юни. Очакваме близо 400 секционни комисии да има на територията на област Плевен, каза пред БНР председателят на РИК Ярослав Димитров. "Имаме..

публикувано на 24.04.24 в 08:01

Студенти правят симулация на парламентарен вот, учат се на политика

Студенти от организацията "България на младите" правят симулация на парламентарен вот. Миналата година те демонстрираха интерактивен модел за пресъздаване на държавната власт, озаглавен "Модел Република България", като пресъздадоха и водене на..

публикувано на 24.04.24 в 07:53
Еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич

Еврокомисар зове за възстановяване на финансирането на Агенцията на ООН за бежанците

Еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич призова за възстановяване на финансирането за Агенцията на ООН за бежанците. "Предвид хуманитарната катастрофа, финансирането на агенцията е застраховка живот за палестинските бежанци", написа..

публикувано на 24.04.24 в 07:48

Депутатите гласуват промени в Закона за българите, живеещи в чужбина и ГПК

С окончателно приемане на промени в Закона за българите, живеещи извън България, ще започнат работа депутатите. На второ четене влизат и промени в Гражданско-процесуалния и в Наказателния кодекс. Съвет по координация на политиките за..

публикувано на 24.04.24 в 07:34