Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Обществено обсъждане на новия закон за ВиК-сектора

Предвижда се окрупняване на ВиК-операторите

Снимка: БГНЕС

Над 130 милиона лева са несъбраните вземания от ВиК-операторите като цяло. С новия закон за водоснабдяването и канализацията се очакват по-сериозни действия за събирането им, включително по съдебен път.

„Доволен съм, че вече се предлага отделен специализиран законопроект за ВиК-проблемите, това ще даде необходимата тежест на отрасъла“, посочи в предаването „Хоризонт до обед“ Иван Иванов, председател на "Български ВиК холдинг" ЕАД за новия закон за ВиК, който е публикуван за обществено обслужване.

„Видя се колко е важно да имаме стабилно водоснабдяване, особено в кризи и пандемии. В момента ВиК-секторът се управлява от твърде много закони и институции и това не е полезно. Все още има ВиК-оператори без утвърден бизнес план спрямо сегашното законодателство – те са работили 4 години така, а на петата година е крайният срок", поясни специалистът. 

"Със закона се надяваме да се постигне намаляване на загубите от вода, като инвестициите са един от ключовите моменти, окрупняване на ВиК-операторите и с работещи бизнес планове. Ако навреме влезе този закон, това трябва да се направи.

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Най-коментираната промяна е това принудително окрупняване на ВиК операторите в една териториална област. Според мен отделните кметове имат право на избор, но този избор би означавал две неща - че лишават цялата област от възможност да получават средства по европейските програми, и второ - не само цената на водата трябва да се гледа, а и качеството на услугите, които се предоставят", уточни Иванов.

"Има предвидено изменение в структурата на цените – преразпределение на тежестта между потребителите – не непременно увеличаване на цените" каза Иванов и допълни:

"Предвижда се и нещо много важно – разделяне на енергийния от водния регулатор, защото е по-добре един регулатор да мисли за отрасловото снабдяване и канализация“.

В законопроекта се предвижда се и допълнително подпомагане на уязвимите потребители на ВиК услуги, което ще бъде определено в отделна наредба на Министерския съвет, предложена от регионалния министър.

"Има консенсус по тази мярка, но се търси какъв да е механизмът, за да се получават тези водни помощи, за да може и да се покриват всички задължения".

Снимка: БГНЕС

Инж. Иван Иванов посочи още, че към момента има над 130 милиона лева задължения към сектора от страна на населението и промишлеността и затова с новото законодателство ще се търси механизъм да се заплаща за потребената услуга.

Предвиждат се нови санкции от страна на на ВиК-операторите към неизрядните платци", категоричен е инж. Иванов.

По повод цената на водата Иванов поясни, че за момента всеки от нас заплаща на кубик по 2 стотинки, това, което реално заплащаме към ВиК, са услугите  - доставяне на питейна вода, отвеждане и пречистване на питейните води.

"Ако с този закон се приложи новата схема на ценообразуване и механизмите за събиране на всички задължения се постигне резултат, не е необходимо да се вдига цената на водата", коментира той.

Още по темата в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Велизара Добрева, АБК: Книгата е стока от първа необходимост, особено в криза

От Асоциация „Българска книга“ поискаха в отворено писмо до премиера, министъра на здравеопазването и министъра на културата книжарниците да останат отворени. " Книгата може да е и храна, и лекарство – особено в трудно време като днешното. Книгите ни забавляват, образоват, развиват, извисяват, те ни носят успокоение и вдъхновение, упование и..

публикувано на 27.11.20 в 06:53

Растителният свят във фокуса на Европейската нощ на учените

Европейската нощ на учените през 2020 ще се проведе от 27 до 29 ноември. В инициативата участват стотици учени от изследователски институции и организации в над 25 населени места в България. Фокус на събитията тази година е темата за растителното здраве, за бъдещето на планетата в контекста на опазването на растителния свят, екологията, ролята на..

публикувано на 26.11.20 в 20:34

Ще оцелеят ли галериите при затварянето заради коронавируса

Частните галерии и художниците ще понесат загуби при обявеното от правителството затваряне от 27 ноември до 21 декември заради пандемията от Covid-19. "Декември месец е един от най-печелившите месеци за галериите, тогава хората най-много ходят по изложби и тогава ние правим една много интересна изложба - предколедна, наистина ще бъде доста..

публикувано на 26.11.20 в 13:33
Димитрина Петрова

Димитрина Петрова: Речта на омразата на етническа основа е исторически изстрадана

Нашето законодателство вменява на ръководителите на висшите училища да санкционират негативните стереотипи , поясни пред БНР Димитрина Петрова от Българското общество за либерална демокрация,  правозащитник от екопротестите преди 1989 г., бивш програмен директор на SOS Детски селища и носител на международни награди за защита на човешките права...

публикувано на 26.11.20 в 13:04
Строителни дейности в основно училище „Проф. Димитър Димов“ в Ловеч

Не е ясно кога ще бъде завършен ремонтът в ОУ „Проф. Димитър Димов“ в Ловеч

На днешното заседание на Общинския съвет в Ловеч ръководството на общината ще отговаря на питане на общинския съветник Минчо Казанджиев за изплатените средства по проекта за изграждане на спортна зала и рехабилитация на дворното пространство в ОУ „Проф. Димитър Димов “. Строителните дейности там започнаха още през лятото на 2018 г., но от..

публикувано на 26.11.20 в 11:18
Надежда Цекулова

Надежда Цекулова: Затварянето отново засяга най-силно децата и хората с увреждания

Най-засегнати при налагането на каквито и да било ограничения са децата и хората с увреждания , припомнят от Българския хелзинкски комитет (БХК) на прага на новото затваряне на редица дейности и обекти в страната от утре. През последните месеци сме свидетели на демонстративно бездействие на здравните власти, а сега отговорността отново се..

публикувано на 26.11.20 в 10:27

Ще има ли отказ за субсидиране на некоректни платци на наеми и аренди в земеделието

Предложения за промени в Закона за подпомагане на земеделските производители обвързват плащането на ренти и аренди с правото на субсидии за земеделските производители. На този етап предстои по-широка дискусия.  Тези промени са предложени между първо и второ четене, но след обсъждане в парламентарната комисия по земеделие са оттеглени от..

публикувано на 26.11.20 в 09:48