Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорът на БНР Андон Балтаков оттегли оставката си

| обновено на 30.10.20 в 18:53
Андон Балтаков
Снимка: БГНЕС

След като получи подкрепа от екипа на БНР, генералният директор Андон Балтаков оттегли оставката си, депозирана в Съвета за електронни медии. 

Миналата седмица Балтаков поиска предсрочно прекратяване на договора му за управление от 1 ноември в знак на протест срещу качения за обществено обсъждане от Министерство на културата проект за промени в Закона за радио и телевизия, в който липсват текстове, одобрени от БНР при обсъждането в работната група по промените.

Решението на генералния директор  да оттегли оставката си дойде по време на Общо събрание след настояване от работещи в БНР и най-вече на кореспонденти от страната. Аргументът им беше, че ако той не го направи, това би означавало бягство от проблема и предателство спрямо тях. В отговор  Андон Балтаков заяви:

"Отивам в СЕМ, да си оттегля оставката, наистина, накарахте ме, накарахме ме. Дори в момента не ме интересува - сега, когато започнах да мисля в дълбочина - дали този закон ще влезе, или няма да влезе в Народното събрание. Има много по-важна работа, а тя е наистина БНР да стане обществено радио… Последните два дни започвам да виждам, че лешояди кръжат около БНР. Срещу нас има хора или позиции, които не отговарят на начина, по който ние искаме да работим и да живеем в това общество. В тази битка трябва да сме заедно".

Андон Балтаков заяви на събранието, че стои зад думите си относно качения за обществено обсъждане проект за промени в Закона за радио и телевизия:

"Тази позиция, която публично изразих и която след това доразвих в общественото пространство, заставам зад всяко едно нещо, което съм казал. Първо - така не се прави демокрация. Второ - така не се прави законопроект. Трето - така не се манипулира общественото мнение. Точка".

Генералният директор на БНР отчете също, че заедно с ръководния екип на радиото за девет месеца са стабилизирани финансовите устои на медията. Също така съобщи, че преди 3 седмици председателят на Сметната палата му е връчил проект на одитния доклад за дейността и финансовото управление на Радиото през период от две години и девет месеца. В него има 12 препоръки, с които БНР ще се съобрази, но по някои констатации в доклада Радиото ще възрази, тъй като са неточни или извадени от фактически контекст. И още:

"Получих едно писмо от председателя на Сметната палата, с което ми каза, че в общественото пространство са се появили копия - снимки, на част от доклада. То не е изтекло от БНР. Защо? Защото целият доклад беше само и единствено при мен. Колегите, които работиха - осемте колеги, които работиха по този доклад, те имаха само копия".

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-добрите млади фолклорни таланти ще огласят Първо студио на БНР на 4 март

Млади фолклорни таланти ще огласят на 4 март, неделя, емблематичното Първо студио на Българското национално радио, където от 14.00 до 16.00 ч. ще се проведе гала концертът на ХVIII конкурс „Млади фолклорни таланти“ на предаването „Рано в неделя“ на програма „Хоризонт“. Над 120 деца от цялата страна на възраст от 3 до 18 години ще пеят и свирят с..

обновено на 01.03.18 в 13:32