Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентските избори в САЩ - ще познаят ли социолозите този път

Снимка: ЕПА/БГНЕС

До изборите за президент на САЩ остава само ден. Очакванията са за много близки резултати между Доналд Тръмп и Джо Байдън и вероятно оспорван изход. Както се убедихме през 2016 година, социолозите могат и да грешат.

Класически пример за грешки в допитванията е снимката, на която президентът Хари Труман държи усмихнат вестник със заглавие „Дюи побеждава Труман“. Заглавието на „Чикаго Дейли Трибюн“ е  резултат от заключения от допитванията, че Томас Дюи печели изборите.

Грешката на социолозите през 1948 не е единствената. 2016-а е доказателство за това. След победата на Тръмп над Хилари Клинтън настъпи шок и работата на социолозите бе поставена под лупа.

През 2016-а Тръмп бе подценен. Мнозина усетиха изхода като нелогичен. Социолозите даваха предимство на Клинтън. Какво се обърка тогава?

„През 2016-а допитванията от ключови щати – като Мичиган и Уисконсин, както и Пенсилвания и Северна Каролина до известна степен, също и Флорида, дадоха подвеждащи оценки за това накъде се движи кампанията. Тези щати бяха ключови за изхода от гласуването в избирателната колегия.”

Доктор У. Джоузеф Кембъл е професор по комуникация в Американския университет във Вашингтон и автор на книгата „Провали при допитвания за американските президентски избори“.

„Едно от нещата, които открих, е, че при допитванията могат да се провалят на различни нива – могат да не познаят кой е победителят, може да не предвидят победа с голям преднина. От друга страна – грешката в допитванията има тенденция често да е и журналистическа грешка. Имам предвид, че журналистите почти винаги се ръководят от допитванията в отразяването на президентски избори. Допитванията заемат централно място, що се отнася до разбиране на динамиката на една кампания. Така, когато допитванията дадат на късо, се проваля и отразяването от страна на журналистите.”

В миналото в Америка е имало негативна представа за използване на допитванията в новини. Смятало се е, че използването на такива данни измества традиционната роля на репортерите – да наблюдават от място това, което се случва, да говорят лице в лице с избирателите. Дори видни журналисти са казвали, че се надяват социологическите проучвания да са грешни. Това се променя преди около 10-15 години.

„Една от причините за това според мен е засиленият интерес към журналистиката, която си борави с данни. Имам предвид онези журналисти, които приемат с отворени обятия както никога до сега данните от социологическите проучвания и начина, по който се провеждат. Един от най-видните журналисти е Нейт Силвър, който стои зад блога FIVE-THIRTY-EIGHT, сайт за анализи и прогнози, в който може да се открие неговия статистически модел за изхода от избори, най-вече президентски избори. Моделът е базиран на допитвания. През 2008-а, когато Силвър за първи път пусна модела си по време на президентски избори, позна изхода в 49 от 50-те щати. Четири години по-късно, през 2012 г., той надмина себе си като позна изхода в 50-те щати. Това го превърна в нещо като звезда. Разбира се през 2016-а прогнозите на Силвър бяха в грешната посока и той не успя да предвещае победата на Доналд Тръмп, но мисля, че успехите му през 2008 и 2012 допринесоха за спада в охулването срещу социолозите от страна на журналистите“, коментира Кембъл. 

Сега използваме проучвания, но с едно наум. Какво трябва да имаме предвид през 2020 година?

„През 2020-а хората трябва да са бдителни, да са скептични спрямо допитванията. Не трябва да отхвърлят данните от допитванията с лека ръка, но да имат едно наум: че е имало грешки и може отново да се стигне до грешки. Допитванията през първата част на есенната кампания бяха разнопосочни – някои предвиждаха близки резултати, други представяха Байдън с убедителна преднина.“

Експертите съветват при боравене с проучване е да се вникне в методологията и извадката и да се знае, че за предимство на даден кандидат може да се говори, когато преднината му е по-голяма от близо 2 пъти статистическата грешка. Не бива да забравяме и онези, т. нар. „срамежливи“ съмишленици на Тръмп, които по една или друга причина не разкриват предпочитанията си. Освен това, преднина в националните допитвания не е задължителна индикация за победа, тъй като в Америка президентът се избира от електорална колегия, създадена по сложна система.

„По-важни от националните данни са тези в щатите „бойни полета“ – онези 8-10 щата, които ще дадат посоката на електоралната колегия. Сред тях са Мичиган, Уисконсин, Пенсилвания, може би Охайо, определено Северна Каролина, Флорида, Аризона, може би Айова и други“, уточнява специалистът.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Предварителното гласуване в Илинойс

Джо Байдън ще е победителят, прогнозира проф. Олег Йорданов

Социологическите проучвания очертават интригуваща картина на президентската битка в САЩ. Броят на предварително гласувалите тази година  надхвърли 90 милиона души. За сравнение – общо гласувалите на миналите президентски избори в Съединените щати..

публикувано на 02.11.20 в 13:51

Тръмп - Байдън - ден преди сблъсъка

В САЩ започна обратното броене преди утрешните избори. Президентът Доналд Тръмп призова привържениците си да отидат до урните, за да заличат преднината на демократите, които са по-активни в предварителното гласуване. В него вече са взели участие..

обновено на 02.11.20 в 17:22
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вихрен Иванов

Над 100 състезатели от 10 държави на ултрамаратона в Русе - "Дунав 24 часа бягане"

Днес в Русе ще бъде даден стартът на ултрамаратон , който ще продължи 24 часа. Това събитие е от изключителна важност за хората, които изпитват тялото и духа си чрез този спорт.  За втора поредна година на градския стадион в Русе ще се проведе..

обновено на 21.04.24 в 07:45
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за..

публикувано на 20.04.24 в 04:36

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се..

публикувано на 19.04.24 в 22:54