Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джо Байдън ще е победителят, прогнозира проф. Олег Йорданов

Математикът припомни, че Америка преизбира президентите си, освен когато са неуспешни

Предварителното гласуване в Илинойс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Социологическите проучвания очертават интригуваща картина на президентската битка в САЩ. Броят на предварително гласувалите тази година  надхвърли 90 милиона души. За сравнение – общо гласувалите на миналите президентски избори в Съединените щати са били 138.8 милиона души. Това на практика означава, че вече са постигнати 67 процента от избирателната активност на предишните избори.

Възможно ли е математически да се предвиди изходът от президентския вот?

В момента данните сочат голямо предимство на кандидата на Демократическата партия Джо Байдън пред настоящия президент Доналд Тръмп, каза за БНР  математикът проф. Олег Йорданов, който преподава във факултета по математика и статистика в един от университетите в Южна Каролина.

Предварителното гласуване във Флорида

„В Америка президентът не се избира пряко. Избират се 538 души, да ги наречем електори (които формират електоралната колегия – бел. ред.), които след това избират президента и тук е цялата трудност при определяне кой ще е следващият президент. Тези електори се избират по щати. Ако в един щат един кандидат спечели дори с един глас повече, всички електори в този щат, колкото и да са те пропорционално на жителите в този щат, отиват за него. С изключение на два щата – Мейн и Небраска, които са сравнително малки и нямат значение, може да се преразпределят електоратите.“

В ключови щати кандидат-президент може да спечели неочаквано и с това да обърне резултата, коментира проф. Олег Йорданов. Това се случи и през 2016 година.

„По тази прогноза Байдън води убедително. 347 срещу 191, които ще бъдат избрани – хора от електоралната колегия, а са необходими 270. Разликата е такава, че даже да се получи стандартна статистическа грешка, с много голяма вероятност, 90 на 10% следващият президент ще се казва Джо Байдън и ще е демократ“, допълни проф. Йорданов.

Исторически най-голямата разлика между прогнозни и реални резултати е постигнал Роналд Рейгън през 1980 г.

Всички социологически агенции в САЩ публикуват не само крайните си прогнози, но и необработени данни и моделите, по които обработват данните, уточни проф. Йорданов и определи това като добър пример и за българските агенции.

Един от източниците на грешка – когато резултатът изглежда прекалено сигурен, това демотивира част от избирателите на дадена партия, отбеляза още математикът.

Телефонното допитване като метод за сондажи води до това, че хора с университетско образование и живеещи близо до центровете на големите градове са по-склонни да отговарят, а повечето от тях по правило са привърженици на Демократическата партия. Това се смята за една от причините за изкривяване на данните през 2016 година, когато социолозите даваха предимство на Хилари Клинтън.

Америка има традиция да преизбира президентите си. Неуспешната политика е важен фактор това да не се случва, изтъкна още Олег Йорданов.

Прецедент за непризнаване на изборите в американската история няма. При настоящата усложнена обстановка и поляризация на американското общество непризнаването на изборните резултати от страна на някой от кандидатите крие неизвестни, смята той. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Тръмп - Байдън - ден преди сблъсъка

В САЩ започна обратното броене преди утрешните избори. Президентът Доналд Тръмп призова привържениците си да отидат до урните, за да заличат преднината на демократите, които са по-активни в предварителното гласуване. В него вече са взели участие..

обновено на 02.11.20 в 17:22
ВИЖТЕ ОЩЕ

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети,..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено..

публикувано на 19.04.24 в 22:06
Асен Василев

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на..

публикувано на 19.04.24 в 21:54