Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Феерия от мрак и светлина“ представя творчеството на незрящи

Снимка: Фейсбук - „Феерия от мрак и светлина“

Проектът „Феерия от мрак и светлина“ е финансиран от Националния фонд "Култура" при Министерството на културата. Проектът е създаден от екипа на Сдружението на творците с увреждания в България.

"Целта на този проект е да популяризираме редки визуални изкуства, които се правят от хора с нарушено зрение. Става дума за сетивна фотография, която Алберто Стайков вкара в България от Мексико и Индия. Това е един вид фотография, която се прави от сетивни фотографи, т.е. фотографи, които са незрящи или слабо виждащи и също така стъклопис", каза Десислава Караиванова, един от авторите на проекта.

Подготвят се кратки видеоклипове с информация за това как се прави сетивна фотография, за това как се прави стъклопис, т.е. различните техники, използвани в тези визуални изкуства и как се правят от хора с нарушено зрение.

"Доста хора се питат как незрящи хора правят изкуство. С тези видеоклипове искаме да популяризираме начина, по който е възможно за тях да правят такова изкуство", допълни Десислава Караиванова.

Проектът е ориентиран само към незрящи, но организаторите предвиждат да включат и хора с други увреждания в инициативата.

"Самото ни сдружение се опитва да вкара повече светлина, повече надежда в хората с увреждания, да им помогне и чисто психологически, и чисто човешки, и чисто социално, защото изкуството може и да социализира", изтъкна Караиванова. 

Сетивната фотография е предимно само със сетива, да усещаш откъде идва светлината, каза Николай Примов - незрящ художник.

"Единият от моделите ни е незрящ, Моника се казва. Тя се занимава предимно с театър. Другият модел е Димана, много благородно момиче, възхитени сме от нея".

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Етиен Леви

Етиен Леви: Класическата музика остана в сърцето ми

„ Израснал съм в семейство със стара ценностна система, много стойностна . Майка ми и баща ми, мир и светлина на душата им, бяха музиканти“, каза за БНР Етиен Леви. Майка му си отива от този свят на 35 години от левкемия. Етиен Леви сподели, че предсмърната молба на майка му е била едно от децата ѝ да стане музикант – или той, или сестра..

публикувано на 02.08.21 в 18:16
Столична библиотека

Започва кампанията на Столична библиотека „Зелени библиотеки“

Седмото издание на кампанията на Столична библиотека „Зелени библиотеки“ в парковете на София ще се проведе от 31 юли до 29 август.  Продължава и обичаната от софиянци инициатива на „Споделени книги“ – „Вземи, прочети, върни“ . През 2020 г. бяха дарени от софиянци за софиянци над 1400 книги. Посетителите ще могат да оставят своя прочетена..

публикувано на 31.07.21 в 10:45

Националният конкурс „Бургас и морето“ - днес и утре в Летния театър на Бургас

Националният конкурс за песен „Бургас и морето“ започва в Летния театър на Бургас. Тази година програмата се разгръща в две вечери. Националният песенен конкурс „Бургас и морето“ тази година се разгръща още по-широко и допусна до конкурсната програма 14 песни финалисти. Причината – огромният интерес от изпълнители от цялата страна – близо..

публикувано на 31.07.21 в 08:01

„Бъди до мен“ - съвместна стихосбирка на Росица Копукова и Младен Мисана

Росица Копукова и Младен Мисана издадоха книга с поезия „Бъди до мен“. Илюстрациите са на художника Иван Хаджидимитров. „ Аз когато тръгвам да пиша поезия имам усещането, че нещо ми се внушава отгоре и нямам никакви проблеми с идеи , с внушения“, каза за БНР Росица Копукова. Според нея стиховете ѝ извеждат някаква идея, която..

публикувано на 30.07.21 в 16:12

Боряна Росса показа видео инсталация в Гьоте-институт в София

Все още имате шанс да разгледате изложбата "Отклонение: жените в българското кино“ в Гьоте-институт в София. Видео инсталацията „Отклонение“ включва интервюта с единадесет жени, представителки на различни професии, които анализират женските образи в шест български филма, създадени между 1945 и 2019 г.: „Вълчицата“ (1965), „Отклонение“..

публикувано на 30.07.21 в 14:59

Пабло Инза и София Саборидо преподават аржентинско танго в България

Магнетичните Пабло Инза и София Саборидо вече цял месец неуморно представят своя Intensive Tango Project, серия от уроци, срещи, похвати и задълбочени танцови елементи, техники, импровизации, музикалност. Пабло Инза и София Саборидо са от Аржентина, преподават във Франция и пътуват по света. Любимото танго на София Саборидо е „Уно“ от..

публикувано на 30.07.21 в 11:09

За поредна година Андреа Бочели изнесе концерт в родното си място Лаятико

Магдалена Гигова присъства на концерта на Андреа Бочели в родното му място Лаятико в Италия. Андреа Бочели изнася през последните години концерт на 22 и 24 юли в "Театъра на тишината".   "Той е директор на театъра и е създаден от Общината с негова финансова помощ и по негова идея през 2006", каза за БНР Магдалена Гигова, водещ на..

публикувано на 29.07.21 в 22:30