Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Феерия от мрак и светлина“ представя творчеството на незрящи

Снимка: Фейсбук - „Феерия от мрак и светлина“

Проектът „Феерия от мрак и светлина“ е финансиран от Националния фонд "Култура" при Министерството на културата. Проектът е създаден от екипа на Сдружението на творците с увреждания в България.

"Целта на този проект е да популяризираме редки визуални изкуства, които се правят от хора с нарушено зрение. Става дума за сетивна фотография, която Алберто Стайков вкара в България от Мексико и Индия. Това е един вид фотография, която се прави от сетивни фотографи, т.е. фотографи, които са незрящи или слабо виждащи и също така стъклопис", каза Десислава Караиванова, един от авторите на проекта.

Подготвят се кратки видеоклипове с информация за това как се прави сетивна фотография, за това как се прави стъклопис, т.е. различните техники, използвани в тези визуални изкуства и как се правят от хора с нарушено зрение.

"Доста хора се питат как незрящи хора правят изкуство. С тези видеоклипове искаме да популяризираме начина, по който е възможно за тях да правят такова изкуство", допълни Десислава Караиванова.

Проектът е ориентиран само към незрящи, но организаторите предвиждат да включат и хора с други увреждания в инициативата.

"Самото ни сдружение се опитва да вкара повече светлина, повече надежда в хората с увреждания, да им помогне и чисто психологически, и чисто човешки, и чисто социално, защото изкуството може и да социализира", изтъкна Караиванова. 

Сетивната фотография е предимно само със сетива, да усещаш откъде идва светлината, каза Николай Примов - незрящ художник.

"Единият от моделите ни е незрящ, Моника се казва. Тя се занимава предимно с театър. Другият модел е Димана, много благородно момиче, възхитени сме от нея".

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Трио TRIGAIDA

TRIGAIDA представя дебютния си албум "Elate" на концерт в парка на Военната академия в София

Тригайда е уникална дума, изобретена, за да назове едно ново музикално трио : "Като се залепи за музиката ни, не можем да я отлепим вече", разказаха пред БНР музикантите. Уточнението е, че думата се изписва на латиница, за да може музиката да надскочи границите на България и да достигне до целия свят.   Проектът  TRIGAIDA  обединява..

публикувано на 11.06.21 в 16:35
Лъчезар Селяшки

Поетът Лъчезар Селяшки взема голямата награда на „Мелнишки вечери на поезията“

22-рото издание на Международния фестивал „Мелнишки вечери на поезията“ започва тази вечер  и ще продължи през почивните дни.  Събитието, започнало преди години като среща на приятели, които рисуват живота в стих, превърнало се във форум на балканската поезия,  тази година провокира интереса и на писатели от далечно Мексико ...

публикувано на 11.06.21 в 16:24

Зала "Арденца" - новото културно пространство в село Герман

На 20 юни село Герман ще стане не само любима туристическа, но и културна дестинация в покрайнините на столицата - ще бъде открита новата камерна зала "Арденца" на ул. "Георги Петров-Даскала" №7. Фондация "Арденца" от години е организатор на музикални и културни събития - на фестивали и конкурси. Под нейна егида се провеждат успешните конкурси за..

публикувано на 11.06.21 в 11:58

Адвокат и художник издадоха съвместен сборник с поезия в САЩ

Наши сънародници в Съединените щати издадоха съвместен поетически сборник, наречен „Сънебродница”. Издаването на книгата е възможно благодарение на средства, събрани от българската общност в Чикаго. Книгата с поезия е съвместно дело на поета Михаил Цветански - Екстазис, по професия адвокат, и на художника Василен Васевски...

публикувано на 11.06.21 в 11:25

Тромпетистът Мирослав Петков - с концерт и майсторски клас в София

Вече пет сезона варненецът е първи тромпетист на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам. Наред с това той преподава в консерваторията на нидерландската столица, изнася концерти и дава майсторски класове.  По идея на Мила Павлова - артистичен директор на фестивала "Дни на музиката в Балабановата къща" в Пловдив и новия столичен "МузикАртисимо..

публикувано на 11.06.21 в 10:48

Хор "Бодра песен" влиза в битката за Гран при на Световния фестивал на мира във Виена

Прекрасни новини за българското участие на XI Световен хоров фестивал на мира във Виена - едно от най-важните събития от този род в Европа. Златни медали завоюваха: Хор "Бодра песен" - Шумен с диригент Деница Узунова и  Детски хор „Добри Христов“ - Варна с дир Галина Станишева в категория "Тийнейджърски хорове";  Вокален ансамбъл..

публикувано на 11.06.21 в 09:54

Историческо пътуване от Средновековието до днес в романа на Йордан Колев

Средновековният рицар Ромен де Валоа, рицар от Ордена на храма, се впуска в тайна средновековна мисия. Годината 1187-а е съдбоносно време за християните в Светите земи след битката при Хатин и падането на Йерусалим. Историческото пътуване от Средновековието до днес предлага романът на Йордан Колев „Хилядолетната битка - Лабиринт“...

публикувано на 10.06.21 в 18:35