Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Задава ли се краят на виртуалните овце и пасища, за които се вземат реални пари

Снимка: БТА

Не по-малко от 120 хиляди са виртуалните овце и кози, за отглеждането на които се вземат субсидии, но реално няма такива животни във фермите. За това предупреди през август в интервю за БНР Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тогава от организацията пресметнаха, че по този начин се източват около 20 милиона лева годишно.

Три месеца по-късно животновъдите алармират, че освен за измислените животни, които фигурират само в системите на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), но не и в действителност, субсидии се получават и за пасища, на които пасат виртуалните овце.

За да се промени абсурдната ситуация, фермерите внесоха предложения за законови промени. До края на ноември Министерството на земеделието ще съгласува предложенията и те тръгват по своя законодателен път към постоянните парламентарни комисии. 

Ако си животновъд, но не си едър земевладелец и не притежаваш ниви, пасища и ливади, единственият ти шанс е да ги получиш е от общинския или държавния поземлен фонд.  

Причината за тези виртуални животни се крие в методиката, по която до момента се разпределят пасищата, обяснява Симеон Караколев. От общината гледат в системата колко животни притежаваш, без да ги проверяват физически, и на база на това се раздават пасища, допълва той.

„Съответно, ако твоето влияние в дадени общини е малко по-голямо от на останалите животновъди, ти получаваш едни хубави, много пасища, за сметка на местните животновъди. Нищо че си от 50-40-30-80 километра. Всякакви случаи има в цялата страна. Тоест местните животновъди – за тях няма пасища или ако има, на тях им се дават пасища, които са в абсолютно лошо състояние“, описва картината Караколев.

Така бизнесменът, който живее някъде далече, получава европейски пари за пасища, които не използва. „Получава пари от директните плащания на площ. На един декар се получават, в зависимост от района 30, може да стигне 40, може и 60 (лева на декар - бел. ред.), зависи какви мерки се прилагат в този парцел.“

Снимка: БГНЕС

От по-миналата година започнахме да алармираме за инвентаризация първо в системата за животни заради отчетливи сигнали за виртуални такива, припомня Симеон Караколев. По думите му Агенцията по храните е започнала „по-сериозна офанзива по прочистване на системата, но явно не е достатъчна“.

„И се натъкнахме на случаи с десетки хиляди. Това е фермер, който очертава над 150 хиляди декара пасища в две области“, дава пример Симеон Караколев.

При внезапни проверки е установено, че въпросният фермер притежава хиляди виртуални животни. „Той е получавал годишно около 4-5 милиона субсидия.“

Повечето от тези хора получават административни наказания глоби – от рода на 200 до 500 лева. Това е перфектната среда за развитието на подобни механизми“, подчертава Симеон Караколев.

Обезкуражени, животновъдите влизат в ролята на законотворци. Предлагат първо да се върне логичното разпределение и ползване на пасищата. „Сиреч аз съм в това село, отглеждам животни в това село и аз съм с приоритет да получа пасища в това село.“  

Снимка: БГНЕС

Чак след като оземлим местните фермери, тогава можем да даваме остатъчния фонд от пасища на търгове, „да играят други хора, от други общини, от други области“, изтъква Симеон Караколев. Според него е недопустимо местните животновъди да стоят без пасища или да им се дават буквално гори и захрастени земи.

Фермерите настояват и за нормативна възможност да се санкционират чиновниците, които не изпълняват закона. „Оказва се, че много от длъжностните лица и в общините, и в някои областни дирекции по земеделие не прилагат закона, както е разписан“, аргументира предложението Караколев. 

„Факт е, че това се случва на много места. Има доста данни за подобни действия“, казва още той и не крие съмненията си, че някои чиновници „биват мотивирани, по един или друг начин, да прилагат този субективизъм“.

Снимка: БГНЕС

На местно ниво трябва да има прозрачност за вида, броя и собствениците на отглежданите животни и съответно да се знае кой колко пасища е получил от публичната собственост, гласи друго предложение на животновъдите.

Сегашната практика трябва да се прекъсне, защото по този начин се стимулират хора да създават много виртуални обекти с много виртуални животни, категоричен е Симеон Караколев. „Интересното е, че те вземат невиртуални пари, вземат реални средства.“

Наближаващите избори може да са от полза за исканията на животновъдите, смята Симеон Караколев.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Райчев

Андрей Райчев: Властта издържа на тежък натиск, Борисов се върна в диалога

Наближава краят на историята с пандемията, хепиендът се казва ваксина. Така смята социологът Андрей Райчев, който бе гост на предаването  „Политически НЕкоректно“.  Райчев припомни, че през пролетта е прогнозирал, че всичко  ще свърши като с радиопиесата на режисьора Орсън Уелс през 1938 година. "Така ще свърши и тази приказка. Аз съм сигурен, че..

публикувано на 05.12.20 в 14:12
Премиерите на Нидерландия, Австрия, Финландия, Швеция и Дания по време на среща в Брюксел, юли 2020 г.

Павел Зерка: „Пестеливата петорка“ може да стане двигател на трансформация в ЕС

„Пестеливата петорка“ може да използва уникалния Фонд за възстановяване от пандемията и да се превърне във водеща сила за трансформация на Европейския съюз . Тази препоръка се съдържа в изследване на Европейския съвет за външна политика за нагласите сред гражданите на Нидерландия, Австрия, Швеция, Дания и Финландия по повод кризисните..

публикувано на 05.12.20 в 10:09
Илюстрация: Георги Цветков

Ваксините срещу Covid-19 и други теми от седмицата

Темата Covid-19 продължава да доминира. Поредна седмица с високи нива на зараза в някои страни, затягане на мерки, разхлабване на мерки, масово тестване, карантини. Приближава се обаче изглежда светлината в края на тъмния вирусен тунел - ваксината срещу коронавирус. Много залагат на нея, че ще промени картината, но не липсват и критици, и..

публикувано на 05.12.20 в 09:53

Мерките, ваксините, страховете - моментна снимка седмица след затварянето

Какви са настроенията и коментарите седмица след второто по-мащабно затваряне и въвеждане на ограничения у нас - репортаж на  „Хоризонт“ събра някои от мненията на граждани и анализатори в опит да сглоби моментна и непредставителна картина. „Страх ме е за близките ми. Аз съм по-млад човек – не ме е страх за мен“.  Страхът да..

публикувано на 04.12.20 в 09:44

Търсенето на имоти в малките населени места се увеличава

Пандемията промени бита и навиците ни, като ни накара да се замислим за алтернативи на градския живот . В търсене на възможности градски хора избраха селата и потегнаха домовете, наследени от дядовците, а празни имоти се оживиха от нови собственици. „Жители на големите градове оцениха Габрово и околностите и търсят спокойствие в нашия..

публикувано на 04.12.20 в 09:31

Проф. Чорбанов: Ваксините не са кисело мляко, трябва одобрение от Националната агенция за лекарствата

„ Необходимо е по-подробно информиране на обществото за ваксините . Дали ваксината ще бъде стандартно регистрирана, или ще е експериментален продукт. Този важен момент не се коментира . Не се коментира и какви национални норми на регулация ще има. Ваксината е най-сложният лекарствен продукт, защото се използва на здрави хора, не се използва за..

публикувано на 03.12.20 в 12:46

Георги Стоилчев: Заради недостига на медицински кадри част от мерките може да останат

„Удобно е, когато се вземат решения, това да става при малки числа. Затова вероятно антигенните тестове за коронавируса все още не влизат в официалната статистика. Единственият останал белег за хода на епидемията е смъртността . За последната излязла седмица тя е с около 110% от обичайната за последните пет години “. Това каза пред БНР социологът..

публикувано на 03.12.20 в 07:56