Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Владов: България има пета колона в Етиопия

Снимка: Стопкадър, БНТ

"България има пета колона в Етиопия - това са хора, които са много важни позиции в икономиката и в различни държавни учреждения", каза пред БНР журналистът от Би Би Си Андрей Владов, работил в Етиопия от 2015 до 2017 година. По думите му в миналото в българското посолство в Адис Абеба е имало десетки служители - между 30 и 50, а в момента функциите му са ограничени само до посланик:

"Аз, докато бях там, българите бяхме само 7 души. Има българи, които работят в международни организации, тъй като Етиопия, поради това че досега беше много стабилна държава, е седалище на Икономическата комисия на ООН за Африка, централата на УНИЦЕФ за Африка е там, много международни компании базират своите централи в Адис Абеба. Там сега е спокойно и не бих казал, че са застрашени българите там, те са много малко. Застрашени са обаче многото етиопци, които са завършили в България и смятат страната ни за тяхна втора родина и имат много, много добро усещане към България". 

В Етиопия е много популярна книгата "Габровски шеги" с илюстрациите на Борис Димовски, разказа още журналистът и добави, че етиопците дори използват "габрово" - като дума, с която назовават "стиснат човек". 

В предаването "Събота 150" Андрей Владов коментира обстановката в африканската държава, която е обхваната от гражданска война:

"Етиопия все още е една от най-проспериращите държави в Африка. Уви, малко вероятно звучи да успеят да овладеят и да прекратят този конфликт. До 2018-а година Етиопия беше сред 10-те най-бързо развиващи се икономики в света. Правителството, тогава ръководено от Народния фронт за освобождение на Тигре (НФОТ), които сега са се барикадирали в Северна Етиопия, в собствената си провинция, успяха наистина да повдигнат страната от бедността".

Много международни инвестиции са привлечени в страната, най-големи средства влага Китай, посочи журналистът и добави:

"Икономиката постепенно започна да буксува и целият бизнес беше раздаден на хора от народността Тигре, което беше за сметка на всички останали, и това създаде изключително високо напрежение".

Премиерът Аби Ахмед обеща да обедини всички етиопски народности, затова той получи Нобелова награда за мир:

"Неговата визия в момента много трудно се вписва в настроенията на хората. Той беше посрещнат с голям ентусиазъм от хората и се опита да въведе много реформи. Това, което направи, е да отстрани управляващата клика от власт. Основата на конфликта, който сега е облечен в етническа форма, е, че той се опита да възстанови позициите на останалите народности в Етиопия и да ограничи влиянието на управляващата клика. Може да се каже, че всъщност конфликтът е икономически, това е борба за икономическа власт, защото в страна влизат големи инвестиции. За миналата и тази година са привлечени около 10 милиарда. От това са недоволни хората от НФОТ, които са се окопали в Тигре и използват етническите разногласия, за да настройват хората един срещу друг".

По думите на журналиста, ако войната в Етиопия продължи, това може да дестабилизира целия регион.

"Другото, което може да се случи, е да има тлеещ конфликт и Етиопия да се разпадне, подобно на Югославия", коментира още Владов. 

Интервюто на Весела Владкова с Андрей Владов в предаването "Събота 150" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вихрен Иванов

Над 100 състезатели от 10 държави на ултрамаратона в Русе - "Дунав 24 часа бягане"

Днес в Русе ще бъде даден стартът на ултрамаратон , който ще продължи 24 часа. Това събитие е от изключителна важност за хората, които изпитват тялото и духа си чрез този спорт.  За втора поредна година на градския стадион в Русе ще се проведе ултрамаратон "Дунав 24 часа бягане" . Дисциплините са 3 по 2 часа, 6 часа, 12 часа и 24, като ще има..

обновено на 21.04.24 в 07:45
Възстановка на Априлското въстание в Копривщица

Отбелязваме 148-мата годишнина от избухването на Априлското въстание по стар стил

На 20 април по стар стил отбелязваме 148 години от избухването на Априлското въстание в Копривщица. Въпреки че е неуспешно, то представлява своеобразен връх на българското национално-освободително движение. Народният бунт за независимост намира силен отзвук в Западна Европа и Русия. Всяка година в страната се организират тържества,..

публикувано на 20.04.24 в 08:08

Институтът за пазарна икономика с тревожни данни: Педагозите в детските градини намаляват

Педагозите в детските градини намаляват. Това показва анализ на Института за пазарна икономика. Тенденцията е силно изразена в големите градове - с изключение на Русе и Благоевград. По данни на националната статистика, от 20 000 детски учители през 2022 година, повече от 200 са излезли от системата през 2023-та. Една от причините е..

публикувано на 20.04.24 в 07:56

Пристига първата доставка на гориво за АЕЦ "Козлодуй" от "Уестингхаус"

Очаква се днес в АЕЦ "Козлодуй" да пристигне първата доставка на ядрено гориво от "Уестингхаус", предназначено за Пети блок. В посрещането на доставката ще се включи министърът на енергетиката Владимир Малинов, съобщиха от енергийното министерство и поясниха, че е поканен и министър-председателят Димитър Главчев. В края на 2022 година..

публикувано на 20.04.24 в 07:43

САЩ изтеглят войниците си от Нигер

Съединените щати ще изтеглят войниците си от Нигер, съобщават информирани източници. Според тях е постигнато споразумение между военната хунта в страната и заместник-държавния секретар Кърт Кембъл, който се е съгласил на искането на назначения от нигерската армия премиер Али Маха-ман Ламин Зайн по време на разговори във Вашингтон. Според..

публикувано на 20.04.24 в 07:35

Военната база в Исфахан – основна цел на израелските удари в Иран?

Военна база в иранския град Исфахан е била основната цел на смятаните за дело на Израел удари вчера сутринта, съобщават американски медии. Базата се намира в близост до комплекса за обогатяване на уран в Натанз, но самото ядрено съоръжение не е било обект на нападението. Това съобщава Фокс Нюз като цитира на високопоставени американски военни..

публикувано на 20.04.24 в 07:29
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

НАТО предоставя на Украйна допълнителни системи за ПВО

Страните от НАТО ще предоставят на Украйна допълнителни системи за противовъздушна отбрана, обяви генералният секретар на алианса. Украинският президент Володимир Зеленски отново призова партньорите за помощ на фона на поредните руски удари. Русия съобщи за жертви на украински атаки с дронове. Украйна се нуждае от системи за..

публикувано на 20.04.24 в 07:24