Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ваксината срещу Covid-19 в Румъния ще бъде безплатна и доброволна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ръководителят на Националния комитет за кампанията за ваксиниране срещу Ковид-19 в Румъния - военният лекар Валериу Георгица, твърди, че ваксинацията срещу вируса SARS-CoV-2 в Румъния ще бъде безплатна и няма да бъде задължителна, а заради ограничените възможности на производителите - ще стане в три етапа, съобщава информационният сайт Зиаре.

Според доктор Валериу Георгица, за да може ваксинацията да доведе до край на пандемията, ще бъде необходимо постигане на колективен имунитет от 60-70 процента от населението.
Пред частната телевизия Диджи 24 доктор Георгица уточни днес, че ваксината за Ковид-19 в Румъния ще бъде безплатна и доброволна, и че процесът по ваксиниране ще премине в три етапа, започвайки от служителите в здравната система и тази за социална защита, и ще завърши с обикновеното население.

"Финализираме стратегията за ваксинация срещу SARS-CoV-2, тя ще бъде публикувана в началото на следващата седмица. (...) В началото производственият капацитет няма да може да се справи с търсенето в световен план, поради което бе препоръчано приоритетно поставяне на ваксината на определени категории от населението", заяви доктор Валериу Георгица.

По думите му първо ще бъдат ваксинирани работещите в здравната система и в социалната - в домовете за възрастни хора или за хора с увреждания. Във втория етап ще бъдат ваксинирани хора от уязвими групи - лица над 65 години, хора с хронични заболявания, лица, които изпълняват ключови дейности от критичната инфраструктура на държавата. В третия етап ще бъде ваксинирано най-общо населението, каза лекарят.

По думите му след като дадена ваксина получи необходимото разрешение, тя ще бъде разпространена едновременно във всички страни от ЕС. Доктор Георгица обърна внимание на важността на информационната кампания, за да може всеки човек да вземе решение за това дали се ваксинира или не въз основа на колкото е възможно по-добра степен на информираност.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Повреден рентген нарушил баланса на разпределяне на спешните Covid случаи в Бургас

Рентгенът в един от триажните центрове в Бургас е бил повреден и това е причината временно пациентите да са били транспортирани само в този на областната болница. Това констатира след проверка Регионалната здравна инспекция в областния град заради подадени сигнали за струпване на линейки и нарушаване на баланса на разпределяне на спешните Covid..

публикувано на 27.11.20 в 16:38
Една от стаите за възрастни в Социалния дом в Орешец

Настаняване в социален дом - само по спешност и с PCR тест

Агенцията за социално подпомагане  е изпратила инструкции към социалните домове, че настаняването в специализираните институции и в социалните услуги за резидентна грижа е само в случай на доказана спешност. Нуждаещият се трябва да представи отрицателен PCR тест за коронавирус, направен 48 часа преди постъпване в социалната институция. При..

публикувано на 27.11.20 в 16:36
Извличане на плазма в Италия

Продължава кампанията за оборудване на кабинет за кръвна плазма в Плевен

В Плевен продължава кампанията за оборудване на кабинет в Центъра по трансфузионна  хематология за извличане на кръвна плазма в помощ на болни от коронавирус. Междувременно започна и обучението на специалисти, които ще работят в новия кабинет. До момента са събрани над 57 хиляди лева, изразходени са 30 хиляди лева, отчете Николай Савов,..

публикувано на 27.11.20 в 16:35

Двама великотърновци намериха алтернатива на ограничителните мерки

Двама великотърновци намериха алтернатива на ограничителните мерки на държавата , с които клуб по народни танци и школа по шах бях затворени за втори път през тази година. Хореографът Николай Корчев и международната гросмайсторка по шахмат Цвета Галунова станаха продавачи на плодове и зеленчуци на кооперативния пазар.  „Винаги има начин да се..

публикувано на 27.11.20 в 16:23
Президентът Румен Радев

Северна Македония в ЕС - без език на омразата и злоупотреба с националната ни идентичност

Президентът Румен  Радев България заяви, че България трябва да даде съгласие за начало на преговори на Република Северна Македония за членство в Европейския съюз, след като бъдат признати обективните исторически факти: „И когато процесът по изкореняване на езика на омразата и изкореняване на злоупотребата с нашата национална идентичност и..

публикувано на 27.11.20 в 16:12

До дни България сключва договор за още два апарата за кръвна плазма

До дни България ще сключи договор за нови апарати за реконвалесцентна плазма, съобщи здравният министър Костадин Ангелов на Деветия Национален конгрес на пациентските организации. Осигурени са средства за  консумативи на всички центрове по трансфузионна хематология, добави проф. Ангелов. „Предстои доставката на още два апарата, които ще..

публикувано на 27.11.20 в 16:08
Вицепремиерът Томислав Дончев

Министри: Изказването на президента за бюджета е политическа спекулация и заяждане

Изказването на президента за държавния бюджет и мерките в подкрепа на бизнеса в условията на Covid криза е политическа спекулация и заяждане, а критиките му са безпочвени. Това обявиха в съвместно изявление в парламента вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Дончев заяви, че в понеделник ще бъде..

публикувано на 27.11.20 в 16:01