Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първан Симеонов: Коронавирусът е изключително благодатна тема за партийна употреба

Снимка: БГНЕС

Половината от хората възприемат случващото се с коронакризата с тревога без паника, повече от 20% възприемат случващото се в двете крайности. Умеренотревожната реакция е положителна и адекватна. Коментарът направи пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп“

Той отбеляза и създалото се усещане за хаотичност, за невъзможност за разчитане на здравната система и за излишна паника: 

Обществото вижда реални проблеми и в същото време продължава да реагира трезво на случващото се... Във времената на социалните мрежи няма как нещата да изглеждат като хаос. Винаги всеки е имал мнение, сега тези мнения са видими. Каквото и да направи всяка власт по света, ще среща поредица от критики. Когато говорим за България, трябва да се сравняваме с другите страни, които преживяват същото, а когато не можем да направим такова сравнение, да не прибързваме с обобщенията. Тук трябва да важи и малко максимата „аз знам, че нищо не знам“. Второ, трябва да има въздържане от опити за партийна употреба. Коронавирусът е изключително благодатна тема за партийна употреба. Трето, трябва да се опитаме да разделим проблемите на текущата власт от тези на България. Коронавирусът е проблем на България и трябва да се откажем да го мерим с партийни аршини и постоянен хейт“. 

В предаването „Неделя 150“ Симеонов допълни: 

Живеем в предизборни времена и хората са разделени на лагери, те се надъхват вътре в себе си... Когато обществото мисли за властта си в политически и в икономически план, то е обострено критично, а когато мисли за мерките, които властта предприема срещу коронавируса, обществото е толерантно... Борисов се обърна към Мангъровите методи“. Това управление днес, дори да искаше да наложи по-строги мерки, няма легитимността за това. И прави единственото възможно в момента - хората сами да узреят“. 

По думите му ваксините ще събудят различни мнения и не може да се очаква обществено единодушие за нещо непознато

Интервюто с Първан Симеонов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Иран обмисля преразглеждане на ядрената си доктрина

Израел се е отказал от бърз отговор на иранското нападение през уикенда, но ответен удар все пак ще има, твърдят източници от Тел Авив. В същото време Техеран заплаши да преразгледа ядрената си доктрина. Ей Би Си: Израел подготвил и отменил отговор на иранската атака Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху се е отказал от..

публикувано на 18.04.24 в 17:23
Крайбрежието на Амалфи

България e извън най-евтините летни дестинации за британските туристи

Във Великобритания потребителската група Which? обяви 10-те най-евтини европейски летни дестинации за британските туристи. Сред тях обаче не са традиционно евтини дестинации като България и Турция. Списъкът на групата, която следи за потребителските настроения, крие доста изненади, защото в челната десетка попадат по принцип смятани за скъпи..

публикувано на 18.04.24 в 17:11

Приеха на първо четене промени в Закона за висшето образование

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за висшето образование, които предвиждат облекчен режим на висше образование на чуждестранни граждани със статут на временна закрила у нас. С предвидената облекчена процедура се цели лесен достъп до висше образование на чуждестранните граждани, като се осигурява възможност да продължат своето..

публикувано на 18.04.24 в 17:04

НС прие на първо четене промени в Закона за земеделските производители

Народното събрание единодушно подкрепи на първо четене промени в Закона за подпомагане на земеделските производители, предложените от министерството на земеделието. Поправките са пряко свързани с удължаване на срока за прилагане на Схемата за държавна помощ за акциза върху газьола до края на 2026 година. Променя се и дефиницията за активен фермер, за..

публикувано на 18.04.24 в 16:52

Бавят се 122 млн. евро по Справедливия преход за Кюстендилска област

Бавят се 122 млн. евро за Кюстендилска област по Справедливия преход. Заради закриването на въглищните централи средства трябва да получат и областите Стара Загора и Перник.  Това беше коментирано на форум "Преход на възможностите", организиран от кмета на Кюстендил Огнян Атанасов с участието на представители на централната, местната и..

публикувано на 18.04.24 в 16:44

Дирекция в СЕМ е установила нарушения на закона и език на омразата в ефира на телевизия "Алфа"

Дирекция "Мониторинг и анализи" на Съвета за електронни медии е установила нарушения на Закона за радиото и телевизията за използване на език на омразата в ефира на телевизия "Алфа". Това става ясно от резултатите от фокусирано наблюдение, свързано с отразяването в медиите на инциденти с бежанци, мигранти и чужди граждани в периода от 8 до 18..

публикувано на 18.04.24 в 16:40
доц. Албена Танева

Доц. Албена Танева: В много служебни кабинети сме виждали изявени партийни фигури

" Служебният кабинет е политически орган . В този смисъл се забелязва едно смесване на понятията партийно и политическо. В много служебни кабинети сме виждали изявени партийни фигури от целия политически спектър. Това не е нещо ново", обясни пред БНР д оц. Албена Танева, политолог и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". Очаква се утре..

публикувано на 18.04.24 в 16:34