Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клуб „Родолюбие и отечествознание“ разпространява българските история и култура

Снимка: Фейсбук - Клуб „Родолюбие и отечествознание“

Мисията на Клуб „Родолюбие и отечествознание“ е разпространяването на българската история и култура. Заедно с тези две основни цели идват опознаването на родината, идват и няколко други, като благотворителността, като подпомагането на българската национална общност, доброволчеството също“. Това сподели в предаването „Нощен хоризонт“ студентът в специалността право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ Владимир Чешмеджиев. Още в ученическа възраст, през 2018 година, решава да създаде Клуб „Родолюбие и отечествознание“. 

„Идеята е не само ние да подпомагаме и да развиваме интереса сред учениците и студентите към българската история, българската идентичност, но и ние самите да се обогатяваме, защото никой от нас студентите и от учениците не е професионален историк. Информацията е там, информацията е налична и ние сами се обогатяваме, ние се свързваме с професионалисти, с историци, с общественици, които ни разказват повече“, каза още Чешмеджиев.

Клубът ще организира дискусия във Фейсбук във връзка с навършването на 101 години от подписването на Ньойски договор. На 27 ноември ще се проведе шествие. Шествието ще тръгне от 18.30 часа от Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. 

„Безспорен факт е, че подобни събития, подобни исторически факти понякога се използват за политически цели и точно това бихме искали да избегнем“, коментира той.

Шествието иска да се напомни за българите, останали извън пределите на България.

Теодор Сербезов е ученик в 11-и клас в Първа английска езикова гимназия в София и е председател на Клуб „Родолюбие и отечествознание“ в гимназията.

„Английската гимназия като клон на клуба се включва в абсолютно всички дейности, в подготвянето на дебати, в организирането на събития“, каза Теодор Сербезов.

Клуб „Родолюбие и отечествознание“ организира и пътувания в различни градове в България. Всяка седмица се провеждат онлайн срещи. Клубът има и страница във Фейсбук.

„Историята ми дава едно задоволство, аз намирам едно задоволство да уча нови неща за българска история“, допълни Сербезов. 

На страницата на Клуб „Родолюбие и отечествознание“ във Фейсбук се събират средства за приюта на отец Иван.   

Клуб „Родолюбие и отечествознание“ издава печатно издание „Родолюбие“. Изданието включва теми от българската история и култура.

„Три издания е имало, то се печаташе до пандемията“, каза Владимир Чешмеджиев. 

Интервюто с Владимир Чешмеджиев и с Теодор Сербезов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30

Само зимата ли може да ни изненада? Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри

Летният сезон е пред провал, предупреждават хотелиери и работодатели по Южното Черноморие. Причината - задълбочаването на кризата с липсата на работници и персонал за туристическите обекти . Само по Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 хиляди работници. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се чака работна..

публикувано на 16.04.24 в 09:41

Седмицата на космически обороти: слънчево затъмнение и научно просветление

Деца и възрастни носеха цветя за извънземните, някои ги чакаха с глави лук. Казваха, че не се страхуват : - Вярвате ли, че ще дойдат? - Вярвам, защото тази заран пак съобщиха, вестниците четем. - Те дали биха могли да помогнат на България с нещо? - Ами казаха: "Ще помогнем". -..

публикувано на 13.04.24 в 17:09

"Яйцето" в СУ се събуди за нов живот – става модерна зала за събития

Емблематичното за поколения студенти и преподаватели пространство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" - "Яйцето", започва нов етап от своето съществуване. То вече ще бъде съвременно пространство за публични събития, в което ще се помещава и модерна лаборатория.  " Залата има невероятна акустика . Направихме специално озвучаване. Може..

публикувано на 12.04.24 в 12:05

Специализираната болница за рехабилитация в Котел е на ръба. Ще затвори ли?

Ще затвори ли врати Специализираната болница за рехабилитация в Котел заради натрупани задължения за ток и вода и неизплатени заплати?  Ще стигнат ли до лечебното заведение отпуснатите от Министерския съвет в началото на април средства за погасяване на дълговете? Преди година Специализираната болница за рехабилитация в Котел бе пред затваряне...

публикувано на 10.04.24 в 07:38

"Нашата лудница". Плейлистът на войната (втора част)

Пациентът в психиатрията пита доктора за дупката в главата си, но и за тази в бюджета. Писал на Белия дом, че навсякъде има мързел, корупция и раздор, но не получил отговор. Всичко е толкова сложно, толкова объркващо, но няма време да го разберем, братко. Нашата лудница гласува за Путин, нашата лудница ще се..

публикувано на 09.04.24 в 13:18

Задължителната казарма на пауза, предизборно. Решенията – след юни

Министерството на отбраната подготвя задължителна военна подготовка за определена категория цивилни . Това обясни наскоро пред депутатите от отбрана заместник-министърът на отбраната, а сега и служебен военен министър Атанас Запрянов. В друго свое изказване Зпрянов обясни, че се работи за това "младите български граждани да бъдат подготвени за..

публикувано на 09.04.24 в 08:38