Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Окончателно: Минималната пенсия става 300 лв.

Здравната каса ще разполага с 5,3 милиарда догодина

| обновено на 24.11.20 в 20:29
Снимка: Ани Петрова

От първи януари минималната пенсия за стаж и възраст става 300 лева месечно. Това реши окончателно парламентът, който прие бюджета на Държавното обществено осигуряване.

По-рано депутатите приеха на второ четене и бюджета на Здравната каса, а до края на работния ден трябва да бъде гласуван и държавният бюджет за догодина. В него е заложен дефицит от 3,9 % от брутния вътрешен продукт и спад на икономиката от три на сто.

Още преди да започне работата по държавния бюджет за 2021 г. стана ясен много важен детайл - спорните текстове за удвояването на плащането на бързите кредити при забавянето на обслужването им ще бъдат отменени. Това ще стане през текстовете на държавния бюджет, а предложението на независимия депутат Спас Панчев ще бъде премахнато с текстове на Менда Стоянова от ГЕРБ.

В пленарната зала депутатите работят по текстовете на Държавното обществено осигуряване, а първият оживен дебат за днешното заседание бе по размера на минималната пенсия, която от 1 януари се увеличава от 250 на 300 лева.

Георги Гьоков от левицата заяви:

„В случая водещо е предизборното обещание на „Обединени патриоти“. Разбира се, в това няма нищо лошо, но защо не държите докрай на обещанието си в цялост, защото там наред с увеличаването на минималната пенсия на 300 лева, стоеше и обещанието за преизчисляване на всички пенсии“.

Д-р Хасан Адемов от ДПС заяви, че с увеличаването на минималните пенсии се дава лош сигнал към хората, които се осигуряват на реалните си доходи и се променя балансът в пенсионната система:

„Популизъм е да се говори, че сме против 300 лева пенсия, но трябва да кажем истината за тези пенсии - тази истина я плащат българските данъкоплатци, тази истина се казва „допълнително половин милиард“

Александър Сиди от "Обединените патриоти" отговори на критиките:

„Да, изпълнили сме своето предизборно обещание, да, за ужас на БСП, които не успяха три години и половина с атаките срещу нас, но в крайна сметка, пак казвам  - българските граждани са достатъчно мъдри, за да разберат кой точно направи така, щото минималната пенсия да бъде 300 лева“.

Минималният осигурителен праг става 650 лева от догодина, колкото ще бъде минималната работна заплата, реши още парламентът.

Прагът за тютюнопроизводителите ще се запази 420 лева. Максималният осигурителен праг също остава непроменен - 3 000 лева, срещу което остро възразиха от левицата.

Да се увеличи максималният осигурителен праг, а най-ниските пенсии да не се увеличават до 300 лева от 1 януари бяха са част от предложенията на БСП и ДПС в бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Драгомир Стойнев от левицата припомни, че максималният осигурителен праг от 3 000 лева не е променян от три години:

„Колкото по-голяма заплата получаваш, съответно натискът върху твоите доходи е много по-нисък, защото за този човек, който взима три хиляди лева неговата максимална тежест е 33% . Този, който взима двойно повече - 6 хиляди лева, неговата тежест ще е 16%. Каква е логиката?“. 

Депутатът от БСП Надя Клисурска настоя за ръст до 3 900 лева, което ще осигури достойни по-добри приходи в общественото осигуряване и по-добри бъдещи пенсии на хората с високи доходи:

„В момента около 120 хиляди български работещи получават възнаграждение над 3000 лева, но те не внасят своите осигуровки в осигурителната система“.

От своя страна д-р Хасан Адемов от ДПС определи като несправедливо увеличаването на най-ниските пенсии от 250 на 300 лева от 1 януари:

„Според нас не е нормално минималният и максималният размер да се увеличават, да се осъвременяват по-точно, от 1 януари, а останалите пенсии - с 5% при това, от 1 юли“.

Обезщетението за втората година от майчинството се запазва на 380 лева, решиха още депутатите.

По-рано Народното събрание одобри бюджета на Здравната каса, който възлиза на повече от пет милиарда лева. С него се осигуряват възнаграждения на медиците, които са на първа линия с борбата с пандемията от Covid-19.

Само за догодина 60 дни неплатен отпуск ще се признават за трудов стаж.

Здравната каса ще разполага с 5,3 милиарда лева догодина. Това ще е сумата на възможните разходи на Касата.

С преходните и заключителни разпоредби на закона бяха гласувани и добавките, които медиците ще получават към заплатите си в условията на пандемия от Covid-19. Ако месечното възнаграждение на лекар е под 5 000 лева, той ще получава 600 лева допълнителноДобавките за медицинските сестри са 360 лева, а за санитарите - 120 лева. За техните доходи не е предвиден горен праг, над който не се получават добавки. 

От опозицията разкритикуваха управляващите за липсата на пари в резерв на Касата. До тази година резервът е бил в размер на 5% от средствата, припомни д-р Нигяр Джафер от ДПС:

„За следващата година този резерв е нула. Ние смятаме, че това са изключително неразумни стъпки, които няма да дадат свободата на действие на тези, които ще вземат по-нататък решения за управление на тези средства в рамките на над 5 милиарда“.

Веселин Марешки от „Воля“ поиска безплатни лекарства за децата до 14 години, които ходят на училище и за възрастните хора: 

„Във всички наши срещи - и с наши фенове, и с фенове на останалите политически партии, ние не чухме нито един човек, който да се противопостави, дори и бегло на това предложение. Напротив, отвсякъде получихме много категорична подкрепа“, каза Марешки. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Станимир Георгиев, председател на сдружение

Инсталация, а не затвяране искат енергетиците от ТЕЦ "Марица Изток-2"

Енергетици и миньори от ТЕЦ "Марица Изток-2" внесоха в Народното събрание декларация с настояване за изграждане на инсталация за улавяне на въглеродния диоксид. Предложението е възможност да се спре затварянето на енергомощностите и поставянето в зависимост на българската икономика, каза Станимир Георгиев, председател на Сдружение "Миньори..

публикувано на 23.04.24 в 12:07
Максим Минчев

Българската асоциация на журналистите и писателите по туризма учредява награда "Максим Минчев"

Българската асоциация на журналистите и писателите по туризма учредява награда на името на Максим Минчев. Първата награда ще бъде връчена в зала "Максим" на БТА на 5 юни – рождената дата на Минчев. Дългогодишният директор на БТА Максим Минчев беше президент на асоциацията, в която членуват над 60 журналисти, блогъри и писатели. Минчев има над..

публикувано на 23.04.24 в 11:45

Климатичните промени и младите

Климатичните изменения са едно от най-големите предизвикателства на днешното време . Това каза пред БНР Люк ван Оз – втори секретар на посолството на Кралство Нидерландия. УНИЦЕФ в партньорство с посолството проведе дискусия с млади хора именно на тази тема - "Образование, околна среда и действия за климата".   Според Люк ван Оз е..

публикувано на 23.04.24 в 11:42
Свежи цветя, положени на лобното място на Ани и Явор, които бяха пометени от лека кола на София през май.

Делото за смъртта на Ани и Явор на бул. "Сливница" влиза в съда

Делото за смъртта на 24-годишната Анна-Мария Малчева и на нейния годеник - 22-годишният Явор Стоянов, вече е в съда. Това се случва почти година след трагедията на столичния булевард "Сливница", когато двамата бяха блъснати и убити от лек автомобил, управляван от 18-годишния Адриан Антонов. Младият мъж ще отговаря за причиняване на смърт по..

публикувано на 23.04.24 в 11:32

Промяна: Ваксината срещу коклюш ще се поставя на месец и половина на бебето

Министерството на здравеопазването ще позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, месец и половина след раждането на бебето, а не както е сега според Имунизационния календар тя се прилага след втория месец. Това е решено на среща между служебния  премиер Димитър Главчев, министъра на здравеопазването Галя Кондева,..

публикувано на 23.04.24 в 10:52

Фонд "Научни изследвания" връчва грамоти за най-добри проекти за 2023 г.

Днес ще се състои церемонията по връчване на грамоти за най-добри проекти, отчетени през 2023 г. към Фонд "Научни изследвания" . "За втора поредна година ще бъдат връчени грамоти. Стремежът ни е да го превърнем в традиция , защото това е един празник на науката , едно признание на онези от нас, които са получили най-високи резултати в..

публикувано на 23.04.24 в 10:47

200 шофьори на ден карат с превишена скорост в Монтанско

По близо 200 нарушения на ден на скоростния режим са установени по пътищата в област Монтана за една седмица. Операцията е част от календара на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – Roadpol. 1 239 нарушения са установени при едноседмичната операция за спазване на скоростните режими в област Монтана.  Акция ”Скорост" бе..

публикувано на 23.04.24 в 10:44