Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джо Байдън: Америка се завърна

| обновено на 25.11.20 в 07:20
Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новоизбраният президент Джо Байдън заяви днес, че Съединените щати са готови отново да бъдат глобален лидер, съобщиха световните агенции.

Той представи на брифинг в своя град Уилмингтън, щата Делауер, дипломатическия екип и екипа по националната сигурност в бъдещото правителство.

„Това е екип, който отразява факта, че Америка се завърна, готова да бъде водач на света, а не да се оттегля от него“, заяви Байдън.

Бъдещият държавен секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че никоя страна не може да реши сама световните проблеми и за целта е необходимо международно сътрудничество.

„Искам да ви кажа, че Америка се завърна, мултилатерализмът се завърна, дипломацията се завърна“, каза на свой ред избраната от Байдън за постоянна представителка на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд.

Избраната за вицепрезидент Камала Харис предупреди, че задачата ще бъде трудна. "Трябва да прегрупираме и подновим съюзите на Америка, да изградим отново и укрепим институциите на националната сигурност и външната политика, които гарантират нашата сигурност и защитават националните ни интереси“, каза тя.

Байдън припомни решимостта си да се бори срещу климатичните промени, представяйки бъдещия си специален пратеник в този ресор Джон Кери. „Не подценявам и за секунда факта колко ще е трудно да спазя смелите ангажименти, които поех в борбата срещу климатичните промени. Но същевременно никой не трябва да подценява и за секунда решимостта ми да го направя“, каза той.

Байдън заяви пред журналисти, че не иска да види охранявана граница между Република Ирландия и Северна Ирландия, съобщи Скай нюз.

В речта си в Уилмингтън Байдън каза, че е обсъдил въпроса с Борис Джонсън и други европeйски лидери. По-рано Байдън се бе намесил в споровете около границата с предупреждение, че нарушаване на Споразумението от Разпети петък застрашава перспективата за постигане на бъдеща търговска сделка между Съединените щати и Обединеното кралство. Тогава Байдън посочи, че Америка не може да позволи Споразумението от Разпети петък, довело до установяване на мира в Северна Ирландия, да стане жертва на Брекзит.

Байдън отбеляза, че още не е получил редовните доклади на разузнаването, но те са му били предложени. Така наричаният „президентски дневен брифинг“ представлява сводка от секретни доклади на разузнаването, изготвяна всеки ден за запознаване  на американския лидер с последните заплахи за сигурността по света. Това, отбелязва Скай нюз, се приема като пореден знак, че Доналд Тръмп вероятно ще се откаже да оспорва предаването на властта в Белия дом.

Държавният департамент ще направи всичко необходимо по закон във връзка с предаването на властта на избрания за президент Джо Байдън, заяви междувременно държавният секретар Майк Помпейо.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за непропорционалната тежест на миграцията върху Кипър ще бъде повдигнат от председателя на неговия парламент..

публикувано на 20.04.24 в 04:36

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една машина е паднала без да се взриви, като е нанесла минимални щети по жилищен дом.  В Калужка област при..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите общи избори, Риши Сунак каза, че „подкрепата за безработица трябва да бъде предпазна мрежа и никога..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия „Грузинска мечта“ и нейният основател-милиардер, са..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52