Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подписват анекса към Националния рамков договор

Без лимити за направления за PCR изследвания

| обновено на 25.11.20 в 13:45
Снимка: Pixabay

Днес се очаква да бъде подписан анексът към Националния рамков договор между Българския лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса, обяви председателят на лекарската организация д-р Иван Маджаров.

В текста ще бъде записано, че личните лекари ще издават направления за PCR тест при наличие на два симптома. 

От Българския лекарски съюз са категорични, че няма да има лимити за направления за PCR изследвания, съобщи още д-р Маджаров:

„Ние няма да подпишем никога лимити за направления за PCR. Най-вероятно днес ще го подпишем. Там е записано, че влиза в сила от 1 ноември, независимо, че се подписва толкова късно“.

От БЛС не са доволни от начина на водене на преговори с Националната здравноосигурителна каса, съобщи д-р Стоян Борисов - главен секретар на организацията:

„Всичко това ни дава основание в Управителния съвет да обсъдим възможността да искаме оставки на управителя на Здравната каса“.

От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари подготвят протокол за терапевтично лечение за извънболничната помощ, каза председателят на съсловната организация доц. Любомир Киров:

„Много се говори, че общопрактикуващите лекари нямат протокол за поведение и за лечение. Как да има протокол, когато няма яснота какви са правилата? Ние сме се концентрирали и подготвяме протокол за терапевтично поведение в извънболничната помощ“.

От Българския лекарски съюз още веднъж настояха антигенните тестове да се приравнят на PCR изследването.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Иван Маджаров

Иван Маджаров: Дочакахме Новата година в бюрократичен ритъм, сякаш не сме в криза и катастрофа

Решения на Националния оперативен щаб са били забавяни оперативно от Националната здравноосигурителна каса. Това стана ясно от думите на председателя на Българския лекарски съюз Иван Маджаров пред БНР. Днес БЛС ще обяви позицията си по все още..

публикувано на 25.11.20 в 08:52
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът на детското театрално творчество започва във Велико Търново

Над 300 млади артисти от цяла България се събират във Велико Търново за 18-то издание на фестивала на детско-юношеското театрално творчество "Малкият принц". От днес до неделя те ще се изявят на сцената на Музикално-драматичния театър "Константин..

публикувано на 19.04.24 в 10:16

Борисов: Дали ще работим с ПП-ДБ след изборите зависи от тяхното поведение

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира в кулоарите на парламента възможността след изборите да работят заедно с ПП-ДБ.  Той подчерта, че това зависи изцяло от тяхното поведение. Борислав не коментира казуса с предложението Даниел Митов да заеме..

публикувано на 19.04.24 в 10:15
Димитър Главчев

След срещата на Димитър Главчев и Радев: Няма новини, няма и указ

Остават предложенията на служебния премиер Димитър Главчев за рокади в Министерство на външните работи и в това на земеделието, но все още не е известно дали и кога президентът ще подпише указ за персоналните промени в състава на кабинета...

публикувано на 19.04.24 в 10:04

Д-р Николай Христов: 93% морбилна ваксинация на българските деца е топ резултат

93% за морбилна ваксинация е върхово постижение , заяви пред БНР д-р Николай Христов, който е общопрактикуващ лекар от Варна.  "За морбили имаме 1 единствен докладван случай, което на фона на вълната от морбили в цяла Европа, особено в Румъния, е..

публикувано на 19.04.24 в 09:53
Росен Желязков

Росен Желязков забранил предизборни срещи в НС, Нинова му иска оставката

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска оставката на председателя на парламента Росен Желязков заради издадена заповед, която ограничава изявите на депутатите и парламентарните групи пред медиите. По думите на Нинова е наредено брифинги,..

публикувано на 19.04.24 в 09:51

МААЕ потвърди: Няма нанесени щети по ядрените обекти на Иран след атаката от Израел

Международната агенция за атомна енергия потвърди, че няма нанесени щети по ядрените обекти на Иран при предполагаема атака на Израел срещу страната. Агенцията продължава да следи ситуацията много внимателно и призовава за изключителна..

публикувано на 19.04.24 в 09:48

Отмениха ограниченията за полети до няколко града в Иран

Иран отмени ограниченията за полети до няколко града, възобновени бяха полетите и на международното летище в Техеран. Мярката беше въведена след съобщения на американски източници, че Израел атакува обекти в Иран. Тази сутрин иранската..

публикувано на 19.04.24 в 09:39