Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Инджов: Много хора ще саботират карантината, защото са недоволни

Мерките закъсняха безкрайно много

Иво Инджов
Снимка: Ани Петрова

"Мерките закъсняха безкрайно много, трябваше да бъдат наложени, когато стана ясно, че ще има втора вълна в България", коментира пред БНР доц. Иво Инджов, университетски преподавател и експерт по политически комуникации. 

Трудно ще се спазва карантината, защото много хора са недоволни, категоричен беше анализаторът и добави, че няма да бъде постигнат резултат, "до какъвто бихме искали да доведат по-строгите мерки", защото част от населението ще ги саботира.

Той посочи, че България е една от малкото страни, в които се неглижира заплахата от коронавируса, и подчерта, че причина за това е делегитимираното управление на Бойко Борисов, който доскоро твърдеше, че не е необходимо налагане на по-строги мерки.

По думите на анализатора при първата вълна на вируса - през пролетта, обществото е имало доверие във властта и наложените от нея противоепидемични мерки, но икономическите мерки не са били адекватни, за да подпомогнат бизнесите:

"Сега, при обявяването на втория локдаун, няма нови компенсаторни мерки. Представят се такива, които са в ход, но са от стария набор мерки".

Доц. Инджов прогнозира протестна вълна при появата на по-високите сметки през зимата, но допусна, че може и да има отдръпване на хората, да се затворят в частното си пространство и просто да саботират спазването на мерките.

Интервюто на Даниела Големинова с доц. Иво Инджов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Протестът на недоволните срещу мерките на правителството се премести пред МТСП

Като поредно неадекватно действие на Бойко Борисов беше определено от т.нар. Отровно трио решението за по-строги противоепидемични мерки. Според тях "липсата на уточнен регламент за цели сектори в икономиката ще породи нов хаос и свободен..

обновено на 25.11.20 в 13:19

Петър Москов: Политика, която води до пълно разпищолване или пълно затваряне, е погрешна

" Всяка политика, която води до пълно разпищолване или пълно затваряне, е погрешна ".  Констатацията направи бившият здравен министър д-р Петър Москов, лидер на партия КОД. По думите му решението за  налагане на новите мерки , които определи като..

публикувано на 25.11.20 в 13:16
Проф. Йорданка Стоилова

Проф. Йорданка Стоилова: Мерките са много необходими, в никакъв случай не са крайни

" Необходими бяха тези допълнителни противоепидемични мерки , в никакъв случай не са крайни ".  Това каза пред БНР проф. Йорданка Стоилова, ръководител на катедра „Епидемиология и медицина на бедствените ситуации“ в МУ в Пловдив. По думите ѝ..

публикувано на 25.11.20 в 13:09
ВИЖТЕ ОЩЕ

Случаите на коклюш в Кюстендилска област вече са 12

12 са вече случаите на коклюш в Кюстендилска област, казаха за БНР от РЗИ. Те са в четири общини - Кюстендил, където са 7, три в Дупница и по един в Бобов дол и Трекляно. В най-малката община случаят е от февруари. Случаите с коклюш в региона..

публикувано на 25.04.24 в 15:11
Румен Димитров

Шефът на "Гробищни паркове" не възнамерява да подава оставка

Изпълняващият длъжността директор на общинското предприятие "Гробищни паркове" в София Румен Димитров е категоричен, че няма да подава оставка. Тя му беше поискана от общинските съветници от ГЕРБ - СДС, които твърдят, че е назначил на работа Марин..

публикувано на 25.04.24 в 15:09
Богдан Боцев

Депутатът Богдан Боцев се отказва от участие в изборите

Депутатът от Гоце Делчев Богдан Боцев, който бе народен представител от БСП в четири парламента, се отказва от участие в предстоящите предсрочни избори. Той се връща в Общината като заместник-кмет. Въпреки че от години водач на листата на БСП е..

публикувано на 25.04.24 в 15:06
Служебният министър-председател Димитър Главчев се срещна с близки но отвлечени български моряци

Премиерът Главчев се срещна с близки на отвлечените моряци

Премиерът и външен министър Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader.  "Хамас" ще решава за освобождаването на Galaxy Leader..

публикувано на 25.04.24 в 14:40

До 20 км/ч се ограничава скоростта на тротинетките в Сливен

До 20 км/ч се ограничава скоростта на електрическите тротинетки по пътищата в община Сливен, реши Общинският съвет. Изцяло се забранява движението им във всички пешеходни зони, тротоари, градската градина и алеи, с изключение на велоалеите...

публикувано на 25.04.24 в 14:34
Даниел Панов

От 2,40 до над 4 лева за столово хранене на учениците във Велико Търново

Във великотърновските училища има дискриминация към децата за евтиното столово хранене. Това заяви на днешната сесия на Великотърновския общински съвет училищният директор и общински съветник от "Възраждане" Ангел Янчев.  Кметът Даниел Панов..

публикувано на 25.04.24 в 14:06

Валери Жаблянов: Избирателите в момента са в състояние на преосмисляне

Лявото и дясното политическо пространство са социологически термини, а на изборите се явяват гражданите и ние не разглеждаме по този начин избирателя . Той трябва да избере в настоящия момент онази политическа сила, която  е в състояние да..

публикувано на 25.04.24 в 14:05