Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Димитър Аврамов: Критериите за добра политика вече не са свързани с качеството на управлението

Димитър Аврамов
Снимка: БНР

Политологът Димитър Аврамов издаде дебютната си книга „Новата държава“. Според него има 6 тенденции, които ще определят ежедневието ни.

„На първо място е променено фактическото състояние на суверенитета на държавата върху човека, върху обхвата на действие на отделния човек. Контролът на правителствата, на държавите върху нас е много по-малък, отколкото е бил във всеки етап от историята. От тази гледна точка имаме много повече възможности за реализация, съответно правителствата имат по-малко контрол. На второ място демографските промени създават коренно различен тип общества - такива, с които редица от нас не са свикнали. Променя се политическата култура под влияние на емиграцията и трябва да сме наясно, че в третото и четвъртото десетилетие на този век ще се засили тенденцията да има мултиетнически общества, да има мултирасови общества, в бъдеще мултикултурализмът от изключение ще става правило, не само в анлгосаксонският свят, но и навсякъде“, каза в предаването "Нощен хоризонт" Димитър Аврамов.

Поне от 2-3 десетилетия има тенденция към силен егалитаризъм  най-вече през новите технологии.

„Тук има нещо много важно - ако в света на 20-и век, за да си лидер, беше необходимо да имаш образование, да си прекарал години следвайки нещо, придобивайки професионална квалификация, учейки, то днес това не е  така - за да си лидер е достатъчно само да си добър в разпространяването на посланията си и да си бърз във виртуалния свят, т.е. да овладееш техника на комуникация“, подчерта Аврамов.

Аврамов коментира, че се променя политическата представителство.

Критериите за добра политика вече не са свързани с качеството на управлението, а са свързани с представителство във всичките му форми. Това най-ясно се вижда в най-развитите и конкуретни западни демокарции, където се налага политиката на идентичност".

Политиката се радикализира, заяви Димитър Аврамов.

"Радикализацията е свързана с нарастване на значимостта на крайните позиции, тяхната динамика във всяка една сфера на живота ни – в икономиката, в политическия живот, изискването на това да реагираме непрекъснато, в реално време.“

Политологът коментира, че има опасна тенденция – тя е, че равнопоставеността, която е основен принцип на европейския тип държава, на западната държава все повече бива разбирана като равенство.

Политологът Димитър Аврамов е роден в Пловдив, завършва гимназията с преподаване на чужди езици "Иван Вазов" с руски и английски, завършил е политология в Софийския университет "Св. Климент Охридски", има специализация от Университета в Загреб, където изучава прехода в бивша Югославия, работил е и като журналист в Младежка редакция на програма „Христо Ботев" на Българското национално радио и вестник „Капитал“.

Повече можете да чуете в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Щрихи от живота на забележителни личности

На 18 април отбелязваме 90 години от рождението на режисьора Любомир Шарланджиев. В търсене на своя път за известно време е възпитаник на военно училище, после постъпва в юридическия факултет с намерението да стане журналист, но след първия семестър, по време на който посещава всяка възможна театрална постановка, артистичното в него побеждава..

публикувано на 13.04.21 в 10:37

Едита Хюсеин: Нова наредба залага по-добър микроклимат за животните в цирка

„Съгласно изискванията на Закона за ветеринарно-медицинската дейност  всички обекти, в които се отглеждат животни се регистрират и подлежат на контрол “, посочи пред БНР д-р Едита Хюсеин от Министерството на земеделието и храните във връзката с нова Наредба за създаването на регламент за отглеждането на животните в циркове и увеселителни..

публикувано на 13.04.21 в 09:40
Потапяне в ледените води под ръководството на Анна Грозданова

Анна Грозданова за ползите от метода на Вим Хоф

Анна Грозданова живее в Бали и се занимава с метода на Вим Хоф, свързан със специални упражнения за дишане и потапяне в ледени води. През 2011 г. Грозданова видяла в YouTube видеозаписи на Вим Хоф, на които той показва как стои в лед и температурата на тялото му не пада. „Той е една доста интересна и колоритна личност започва от..

публикувано на 13.04.21 в 08:58
Димитрина Петрова

Димитрина Петрова: Недоверието в медиите в България е много високо

От януари насам чрез своя ваксинационен план и неговото изпълнение България позволи да умират и да се разболяват много тежко най-уязвимите хора – възрастните и тези с определени хронични заболявания. Това мнение изрази пред БНР Димитрина Петрова от Българска общност за либерална демокрация. Тя смята, че има липса на справедливост и аморалност в..

публикувано на 13.04.21 в 08:27
Д-р Цветеслава Гълъбова, психиатър

Д-р Цветеслава Гълъбова: Да се изградят защитени жилища за хора с психически заболявания

11 април е Световен ден за борба с шизофренията . "Хората, които се разболяват от това изключително тежко психично заболяване, са обречени на тежка десоциализация. Това е така поради естеството на болестта, защото нашето общество не приема тези хора. Те стават моментално различни, биват изхвърлени от работа, ако случайно работят . За..

публикувано на 12.04.21 в 15:42

Марин Бодаков: Социалните мрежи навредиха много на естеството на демокрацията

"Все още не мога да разпозная своите чувства - дали това, което изпитвам, е умора или тъга, защото аз имах на 4 април по-специален опит, бях представител на една от коалициите в конкретна избирателна секция като пазител. Напуснах своя луксозен социален балон и видях какво реално се случва. Все още размишлявам, опитвам се да преработя и чувствата..

публикувано на 12.04.21 в 13:33
Проф. Бойко Рангелов

По следите на древни цивилизации

Варненската златна епоха впечатли екипа на Discovery Channel , който през есента на 2020 година посети страната ни, за да търси свидетелства за изчезването на древни цивилизации, и по-специално на Атлантида. Това сподели пред БНР проф. Бойко Рангелов, преподавател в Минно-геоложкия университет.  „Те внимаваха не толкова върху това дали тук..

публикувано на 12.04.21 в 11:04