Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Миряна Сирийски: Социалните предприятия трябва да получат подкрепа през оперативните програми

Те се нуждаят от безвъзмездно финансиране, за да съхранят ролята си

Миряна Сирийски
Снимка: Ани Петрова

Необходими са целеви програми за безвъзмездно финансиране на социалните предприятия, за да могат те да поемат глътка въздух през следващата година. Това каза пред БНР Миряна Сирийски, програмен директор на фондация „Светът на Мария“.

Още от март, от началото на кризата социалните предприятия са в много тежка ситуация, изтъкна тя.

Става въпрос за микропредприятия, съвсем мънички стопански инициативи, които разчитат на това да помагат на определени хора, които трябва да се развиват през тях. Те винаги са били уязвими на пазара“, коментира Сирийски в предаването „Хоризонт до обед“.

Снимка: БГНЕС

В тези предприятия работят хора с някакъв вид дефицити и затруднения, които не могат да бъдат равностойни на останалите работници, допълни тя. 

„Непрекъснато се очаква от нас да бъдем много бизнес грамотни, компетентни, адекватни. От всякакви институции казват – направете бизнес план, а при нас работят хора, които основно са социални работници. Много е трудно да се мисли, че можем с чисто икономически средства много лесно и бързо да бъдем конкурентни и да се пренастроим към новите изисквания на пазара. Това ни създава много затруднения.“

Снимка: Фондация „Светът на Мария“

Социалната роля на тези предприятия е много важна, подчерта Миряна Сирийски.

Правителството разполага с ресурс да подкрепя социалните предприятия, особено през оперативните програми, за проекти, свързани с безвъзмездно финансиране, категорична е Сирийски.  

Има много какво да се желае в тези инструменти. Те не са достатъчно добре адаптирани, достатъчно добре функциониращи, а още по-малко гъвкави, за да могат точно в тези ситуации да ни позволят да кандидатстваме за тях.“

Ние не можем да разчитаме на кредити, освен това кредити на НПО никой не дава, поясни Миряна Сирийски.

Снимка: Фондация „Светът на Мария“

Как се справят социалните предприятия по време на кризата? Много от тях се опитват да бъдат гъвкави, за да продължат дейността си. Сирийски даде пример с „Бон апети“ - инициатива, в която младежи с интелектуални затруднения обслужват кетъринг  събития. От март насам се преориентирали дейността към доставки на храна по домовете, което обаче не може да компенсира 100% обичайната им дейност. Хората имат известна заетост, но има и доста дни, в които излизат в неплатен отпуск. Затова от фондацията кандидатстват по мярката 60/40. Дарителски кампании в началото на кризата са ги подкрепили, но са били с ограничен период на действие, разказа Миряна Сирийски.

В работилница „Светове“ на фондацията сега изработват коледни играчки, които се продават онлайн.

По неофициални статистически данни в София има поне 8 хиляди души с интелектуални затруднения и само няколко дневни центъра за услуги и социална рехабилитация, които изобщо не могат да покрият нуждите на тези хора, обясни Сирийски.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Велислав Радев: Поуките са, че в здрави кризи трябва да се оставят лекарите да си вършат работата

„Направихме 3 филма, свързани с ваксините в миналото , като желанието ни не е свързано с това да подтикнем хората да бъдат ваксинирани, а да започне разговор какво е било в миналото и какво е сега“, посочи в „Хоризонт до обед“ Велислав Радев, журналист, работил дълги години във ББС, автор на няколко онлайн образователни филми, свързани със..

публикувано на 23.09.21 в 11:48

Йордан Чорбаджийски: За смяната на бандерола научихме от „Държавен вестник“

От 1 януари 2022 година тютюневите изделия и алкохолните напитки ще се продават с нов бандерол . Акцизните стоки с действащите към момента бандероли ще могат да се реализират до изчерпването им, но не по-късно от 31 декември 2022 г. Единичните цени на бандеролите ще се запазят, каквито са до момента. Защо смяната на бандеролите изненадва..

публикувано на 23.09.21 в 10:31

Христо Николов: При розите у нас отдавна не е розово

При розите в България отдавна няма нищо розово, казва Христо Николов, председател на Националната асоциация на розопроизводителите. Розопроизводителите не откриват своя сектор в разпределението на определените допълнителни 85 милиона лева за земеделие. „Ние сме извън този бюджет, въпреки че като браншова асоциация ние и наши представители..

публикувано на 23.09.21 в 08:47
Адвокат Емил Георгиев

Емил Георгиев: При избора на нов председател на ВКС не трябва да се повтаря катаклизмът с Гешев

Качеството на избиращите е много вероятно да предопредели и качеството на избраника. Това заяви пред БНР адвокат Емил Георгиев от Инициативата „Правосъдие за всеки“ преди Висшият съдебен съвет да открие процедурата по избор на нов председател на Върховния касационен съд. Изборът ще се проведе в началото на следващата година от настоящия състав..

публикувано на 23.09.21 в 08:23
Графит от Банкси върху разделителната стена във Витлеем

Плюшеното мече от 120 години е любима играчка на милиони хора по света

Най-популярната играчка, поне до преди епохата на електронните игри, беше плюшеното мече. А то навърши достолепните 120 години. В света има над 20 големи музея на мечетата. Периодично се правят изложби на играчки, защото колекционерите по цял свят са няколко хиляди. Една история е завладяла вестникарските заглавия най-напред..

публикувано на 22.09.21 в 19:57

Чрез специално създаден сайт можете да се включите в екскурзии, танци, кинопрожекции

Израелските лекари твърдят, че самотата и чувството за безнадеждност нанасят повече беди върху човешкият организирам дори от Covid-19. Затова общината на Тел Авив- Яфо се е погрижила по някакъв начин да се компенсира почти едногодишното ограничаване на движението по улиците и ограничаване на контактите на пенсионерите и хората от..

публикувано на 22.09.21 в 18:50

Митичните същества - реалност или плод на въображение

Учените наричат силите, които са връзката между видимия и невидимия свят, между познатото и необяснимото, между подреденото и хаоса - "демони" - неземни сили, които най-често със зло се намесват в човешкия свят, а обобщеният термин за научната дисциплина, която се занимава с тях - "нисша демонология". "Терминът нисша демонология е научен..

публикувано на 22.09.21 в 17:45