Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЕВР обсъди нови цени на водата в 26 района

| обновено на 03.12.20 в 12:57
Снимка: БГНЕС

Новите цени на водата за 26 различни района на страната, които ще влязат в сила от началото на следващата година, бяха обсъдени в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). 

Предложенията на регулатора се движат от поскъпване с 6 на сто до поевтиняване с 22 процента за различните ВиК дружества.

Поскъпване на ВиК услугите е предвидено в 7 града, като най-голямото е от 6% и е за София и Разград.

Поевтиняване е предвидено за 16 населени места, като най-голямото е във Видин – с близо 22%, в Сливен – 17%, в Ямбол и Добрич – 14-15%.

Представителите на тези дружества възразиха срещу планираните намаления и заявиха, че ако бъде прието, те ще обжалват решението на регулатора.

Без промяна остава цената на водата в Монтана.

За пръв път ВиК дружествата в Хасково и Търговище имат одобрени бизнес планове. Там, както и в градовете Варна, Силистра, Монтана, Шумен, Враца, Добрич, Ловеч и Стара Загора услугата ще струва над 3 лева за кубичен метър. Най-скъпо ще е в Разград – 3,63 лева.

Синдикатите заплашват с протести

Синдикатите от водния сектор поискаха днес Комисията за енергийно и водно регулиране да преразгледа предложението си за новите цени на водата и ВиК услугите и предупредиха, че в противен случай могат да преминат към протестни и стачни действия.

Предлаганото поевтиняване на повечето места в страната ще се отрази негативно на финансовото състояние на дружествата и на заплащането на работещите в сектора. В рамките на общественото обсъждане на цените Йоанис Партениотис от КТ „Подкрепа“ заяви:

„Ако вие приемете едно такова решение, над 80% от територията на България ще бъде подложена на евентуална водна криза. И част от ВиК операторите ще бъдат обявени във финансова несъстоятелност.

От своя страна омбудсманът Диана Ковачева също призова регулаторът да преразгледа предложението си за промени в цените на водата и ВиК услугите. Окончателно решение за цените трябва да бъде взето на 23 декември и те да влязат в сила от началото на следващата година.

Защо има и поевтиняване

За да определи дали да има поскъпване или поевтиняване на ВиК услугите в различните райони на третата година, регулаторът е проверил изпълнението на 5-годишните бизнес планове на дружествата, казва Ивайло Касчиев от КЕВР.

„До момента изменението на одобрените цени беше свързано единствено с натрупаната инфлация. Сега вече се отчита и реално свършената работа от дружествата по отношение на изпълнението на инвестиционните програми и показателите за качество“.

В случая с водата поевтиняването може да бъде разглеждано и като лоша новина, защото означава, че ВиК дружествата не са се справили, казва още Ивайло Касчиев.

„Има няколко оператора, които се открояват с недобри постигнати резултати и при тези дружества намалението на одобрените цени е сравнително най-високо спрямо другите“.

Интервюто с Ивайло Касчиев можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл "не се притеснява" от американските ракетни системи в Украйна

Доставките за Украйна на американски ракетни системи АТАКМС с голям обсег не притесняват Кремъл – това стана ясно от коментар на говорителя Дмитрий Песков.  Реакцията от Кремъл идва, след като американският президент Джо Байдън одобри първи доставки на оръжия на стойност един милиард долара от пакета военна помощ за Украйна, Израел и Тайван...

публикувано на 25.04.24 в 17:01

ВВВУ - Долна Митрополия и Висшето училище по телекомуникации и пощи ще подготвят кадри заедно

Във Висшето военно-въздушно училище "Георги Бенковски" започва подготовка на инженерни кадри в партньорство с Висшето училище по телекомуникации и пощи. Това става реалност след утвърден съвместен учебен план. Висшето училище по телекомуникации и пощи и Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" сключиха споразумение за извършване на..

публикувано на 25.04.24 в 16:42
Испанският премиер Педро Санчес със съпругата си Бегоня Гомес.

Испанската прокуратура иска прекратяване на делото срещу премиерската съпруга

Испанската прокуратура съобщи днес, че е поискала да бъде прекратено делото за корупция срещу съпругата на испанския премиер Педро Санчес, станало причина той да обяви, че обмисля да подаде оставка, предаде Ройтерс. Прокуратурата заяви, че е протестирала вчерашното решение на мадридски съд да разгледа частен иск от антикорупционни активисти..

публикувано на 25.04.24 в 16:35

Не всички депутати в комисията за Митниците бяха прочели доклада, който приеха

Докладът на временната комисия за Агенция "Митници" беше приет без всички депутати в нея да са го прочели. Това стана ясно на последното заседание на комисията, свикано в почивка на удълженото пленарно заседание. От думите на Димо Дренчев от "Възраждане" стана ясно, че документът е 37 страници, а според Константин Бачийски от ПП-ДБ е раздаден..

публикувано на 25.04.24 в 16:34
Kитайската космическа станция

Китайската Shenzhou-18 излетя към космическата станция Тянгун

Екипажът от трима астронавти на китайската мисия Shenzhou-18 излетя с ракета, насочена към космическата станция "Тянгун", съобщиха държавните медии в страната, цитирани от БГНЕС. Това е най-новата мисия от космическата програма на Пекин, която има за цел да изпрати астронавти на Луната до 2030 г. 

публикувано на 25.04.24 в 16:30

Насрочиха нов конкурс за управител на дупнишката болница

Нов конкурс за управител на общинската болница в Дупница, след като първият на 4 април се провали, беше насрочен за след изборите - на 12 юни. Това гласуваха общинските съветници в местния парламент. На сесията има остри дебати и напрежение, а кметът на града Първан Дангов обвини съветниците, че водят здравното заведение към влошаване, дори до..

публикувано на 25.04.24 в 16:23
Димитър Манолов

КТ "Подкрепа" за отлагането на либерализацията: Работа на парче

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов определи като "работа на парче" отлагането с една година на либерализацията на пазара на електроенергия. Той смята, че парламентът нямаше да вземе решение за отлагането, ако не предстояха предсрочни избори на 9 юни: Либерализацията на пазара на ток на едро се отлага с година "Можеше да не се..

публикувано на 25.04.24 в 16:17