Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тестват спортистите в Токио на всеки 96-120 часа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Спортистите ще трябва да предоставят отрицателен тест за Covid-19-19, направен по-малко от 72 часа преди пристигането си в Токио за Олимпийските игри и освен това ще бъдат тествани на всеки 96-120 часа по време на турнира, съобщават организаторите.

 Мерките срещу разпространението на заразата по време на Игрите бяха дискутирани на среща между градската управа в Токио и организационния комитет на Игрите.

Сред най-важните точки е правилото за карантината. Според сегашната ситуация гостите на японската столица трябва да бъдат поставяни под карантина за 14 дни, но спортистите ще бъдат изключение през следващото лято.

Над  15 хиляди атлети ще посетят Токио за Олимпиадата, която започва на 23 юли. Организаторите насърчават всички да правят престоя си в Япония максимално кратък.

"Просто не желаем да има пренаселване. След като завършат дисциплините си, спортистите ще бъдат насърчавани да се прибират в родините си възможно най-бързо", каза председателят на организационния комитет Тоширо Муто.

"Относно евентуалното наличие на ваксина, виждат се позитивни резултати на старта, но тя все още не е достъпна. Не е ясно какво ще се случи и заради това ние трябва да работим предвид сегашната ситуация".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Монтана надви Берое и изравни серията във финала

Вицешампионът Монтана 2003 надигра за втори път шампиона Берое с 89:88 (28:17, 9:15, 27:26, 19:25, 6:5) след продължение като домакин в зала „Младост“ в Монтана в четвъртата среща от финалния плейоф в първенството на България по баскетбол за жени и изравни серията на 2-2 победи. Старозарки спечелиха първите два двубоя като домакини, а тимът..

публикувано на 22.04.24 в 20:40
 Арестуваха Фабио Канаваро е задържан заради неплатени данъци

Фабио Канаваро пое Удинезе

Удинезе, който е на 17-о място в класирането на Серия А, се раздели с треньора си Габриели Чофи в понеделник, съобщиха от клуба. Негов заместник ще бъде световния шампион от 2006 година Фабио Канаваро. "Удинезе съобщава, че освободи от функциите си треньора на първия отбор Габриеле Чофи", написаха от клуба в кратко съобщение. Чофи е на..

публикувано на 22.04.24 в 18:52

Аслъхан Мехмедова се класира за четвъртфиналите на Европейското първенство

Българската боксьорка Аслъхан Мехмедова се класира на четвъртфинал на Европейското първенство и увеличи бройката на добрите резултати. Един полуфинал и още 11 достигнати четвъртфинала - такава е равносметката за България след приключване на първите два кръга на Европейското първенство по бокс за мъже и жени в Белград. Аслъхан Мехмедова стана..

публикувано на 22.04.24 в 18:50

Гимнастиците ни с подиум тренировка преди Европейското

Националният отбор по спортна гимнастика за мъже направи официална подиум тренировка преди началото на Европейското първенство в Римини (Италия).  "Подиумът мина добре. Състезателите направиха малки грешки, но се надявам да ги изчистим до началото на първенството", коментира президентът на БФ Гимнастика Красимир Дунев. Уредите в залата в..

публикувано на 22.04.24 в 18:45
Калина Бояджиева

Калина Бояджиева вдъхнови участниците в турнир по олимпийско таекуондо „Херея оупън“

Европейската шампионка за жени и за девойки Калина Бояджиева подкрепи състезателите в 15-ото издание на турнира по олимпийско таекуондо „Херея Оупън“.  Състезателката на клуб „Херея“ пропусна огромната възможност да спечели виза за Игрите в Париж, след като скъса кръстна връзка на коляното по време на турнира в Австрия и претърпя операция. „На..

публикувано на 22.04.24 в 12:56

Ремита и загуби за българките на европейското по шахмат

Надя Тончева и Белослава Кръстева допуснаха първи поражения на европейското индивидуално първенство по шахмат за жени в Родос, Гърция. Останалите националки направиха две партии реми и допуснаха още две загуби на континенталния шампионат. Тончева и Кръстева, които до този момент бяха безупречни с по две победи, отстъпиха съответно на Нарва Маи от..

публикувано на 22.04.24 в 06:43

Манчестър Юнайтед е финалист за Купата

Манчестър Юнайтед се класира за финала в тазгодишното издание на турнира за Купата на Футболната асоциация. На "Уембли" той се наложи над Ковънтри след дузпи с 4:2, в редовното време и продълженията 3:3. Скот Мактоминей даде преднина на Юнайтед в 23-та минута, след като засече остър пас от дясно на Диого Далот. В добавеното време на първата част Хари..

публикувано на 22.04.24 в 06:35