Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 майки от Добрич бяха обучени да консултират родители на деца с увреждания

Проектът „Родители, експерти от опит“ дава подкрепа на семейства с деца с проблеми в развитието

Снимка: Фондация „Св.Николай Чудотворец“

Проект „Родители, експерти от опит“ реализира в Добрич Фондацията „Св. Николай Чудотворец“. Идеята на проекта е родители на деца с увреждания да минат през обучение от различни експерти, за да бъдат подготвени да бъдат полезни на други, които тепърва се сблъскват с някаква диагноза при децата си. Осъществяването на проекта е било планирано да се случи преди месеци, но пандемията е забавила реализацията му. Въпреки това чрез онлайн обучение в четири поредни съботи е проведено обучение на 10 майки от Добрич. В него участие като преподаватели вземат председателя на фондацията Мария Методиева, акушер-гинекологът д-р Хасан Ефраимов, педиатърът д-р Яница Радева и психологът Мария Няголова.

Една от мечтите на председателя на Фондацията „Николай Чудотворец“ Мария Методиева е в Добрич един ден да заработи услугата "Ранна интервенция". Проектът „Родители, експерти от опит“ Методиева осъществява отново с идеята хората да могат да получат необходимата подкрепа, за да забележат и реагират още при първите признаци за някакъв здравословен проблем у тяхното дете.

"Специалистите трябваше да обучат няколко родители за това как да систематизират знанията, които имат и как да ги приложат на практика, ако някой ги потърси за информация. Никой от нас не е лекар, не е целта да даваме медицински консултации, а по-скоро да можем да се ориентираме към какви специалисти можем да насочим родителите, които ни попитат нещо подобно за медицинска тема, ако ни попитат за специалисти, свързани с друг вид терапии като логопедия или физиотерапия, да бъдем добре информирани с какво можем да им помогнем".

Мария Методиева подготвя програмата за обучение, след което намира и консултантите, които да я осъществят. Сред тях е и педиатърът д-р Яница Радева, според която да участва в един подобен проект е било предизвикателство и възможност за нещо различно и много интересно.

"С удоволствие приех поканата, преди време съм участвала и в училище за родители, изобщо всичко свързано с децата, обучението на родителите ми е присърце. Педиатрията ми е специалност".

Психологът Мария Няголова споделя, че много отдавна с Мария Методиева са обсъждали темата за това как родители биха могли да бъдат от помощ на други семейства, които изпадат в подобна на тяхната ситуация. Заявила е готовността си да се включи в проекта още преди година.

"Наистина е от изключително важно значение още в самото начало, родителите, които се сблъскват с такъв проблем - увреждане на детето, да имат подкрепа от хора, които са минали по този път и които могат да ги насочат дори само информативно къде да отидат, с кого да се срещнат, защото понякога ранните действия могат да направят много".

Като пропуснато ценно време определя първата година и половина от живота на своето дете една от майките, включила се в обучението - Мирослава Димитрова. Оттам идва и желанието й да бъде от полза за онези родители, които тепърва ще тръгнат по нейните стъпки. Тя е майка на 13-годишни близнаци, един от които е с детска церебрална парализа.

"Ние като родители на деца с увреждания в повечето случаи си оставаме вкъщи, не работим. На всеки един от нас започва да му липсва социалния контакт и така покрай желанието ми да излизам все повече, да съм сред хората, се запознах с Мария Методиева и тя ми се обади, тя ме помоли да присъствам на едно такова обучение. Впоследствие се оказа, че е много полезно и за мен самата. Не смятам себе си за експерт, но през това, което съм минала мога да дам идеи на следващите как да се справят".

Основната цел на проекта „Родители, експерти от опит“ е да се подкрепят семействата, които забелязват проблем в развитието на своето дете, те да получат съветите и нужното внимание, за да им е по-лесно в лабиринта от диагнози и родителски страхове.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Проф. Владимир Кефалов

Проф. Владимир Кефалов сред най-добрите специалисти в света в изучаването на човешкото зрение

Преди 23 години е учредена  Бреслеровата награда . Учените или лекарите, които имат право да се състезават за нея могат да живеят в която и да е държава по света, но трябва да имат медицински или научни изследвания, които  да допринасят за лечението на хората, загубили зрението си . През  2019 г. в списъка на учените  получили високото отличие е..

публикувано на 17.04.24 в 12:33

Само зимата ли може да ни изненада? Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри

Летният сезон е пред провал, предупреждават хотелиери и работодатели по Южното Черноморие. Причината - задълбочаването на кризата с липсата на работници и персонал за туристическите обекти . Само по Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 хиляди работници. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се чака работна..

публикувано на 16.04.24 в 09:41

Седмицата на космически обороти: слънчево затъмнение и научно просветление

Деца и възрастни носеха цветя за извънземните, някои ги чакаха с глави лук. Казваха, че не се страхуват : - Вярвате ли, че ще дойдат? - Вярвам, защото тази заран пак съобщиха, вестниците четем. - Те дали биха могли да помогнат на България с нещо? - Ами казаха: "Ще помогнем". -..

публикувано на 13.04.24 в 17:09

"Яйцето" в СУ се събуди за нов живот – става модерна зала за събития

Емблематичното за поколения студенти и преподаватели пространство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" - "Яйцето", започва нов етап от своето съществуване. То вече ще бъде съвременно пространство за публични събития, в което ще се помещава и модерна лаборатория.  " Залата има невероятна акустика . Направихме специално озвучаване. Може..

публикувано на 12.04.24 в 12:05

Специализираната болница за рехабилитация в Котел е на ръба. Ще затвори ли?

Ще затвори ли врати Специализираната болница за рехабилитация в Котел заради натрупани задължения за ток и вода и неизплатени заплати?  Ще стигнат ли до лечебното заведение отпуснатите от Министерския съвет в началото на април средства за погасяване на дълговете? Преди година Специализираната болница за рехабилитация в Котел бе пред затваряне...

публикувано на 10.04.24 в 07:38

"Нашата лудница". Плейлистът на войната (втора част)

Пациентът в психиатрията пита доктора за дупката в главата си, но и за тази в бюджета. Писал на Белия дом, че навсякъде има мързел, корупция и раздор, но не получил отговор. Всичко е толкова сложно, толкова объркващо, но няма време да го разберем, братко. Нашата лудница гласува за Путин, нашата лудница ще се..

публикувано на 09.04.24 в 13:18