Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести в Армения срещу премиера Пашинян

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десетки хиляди привърженици на опозицията излязоха днес на демонстрация в арменската столица Ереван с искане за оставката на премиера Никол Пашинян, критикуван заради сключеното от него споразумение за прекратяване на военните действия в Нагорни Карабах, съобщиха "Асошиейтед прес" и "Франс прес".

Над 20 000 души се събраха в центъра на Ереван в ранния следобед, за да изразят недоволството си от сключеното от Пашинян споразумение, с което на практика Армения призна победата на Азербайджан в продължилия шест седмици конфликт в Нагорни Карабах.

Демонстрантите носеха плакати с надписи "Никол е предател" и скандираха: "Никол, махай се".

Това е една от най-сериозните протестни прояви на арменската опозиция от началото на демонстрациите срещу премиера Пашинян, отбелязва "Франс прес".

По силата на споразумението между Баку и Ереван, подписано под егидата на Русия на 9 ноември, Армения се съгласи да предаде на Азербайджан значителни територии, намирали се допреди това под неин контрол. Голям брой арменци възприемат споразумението като национална катастрофа и настояват Никол Пашинян да подаде оставка.

Участниците в днешната демонстрация в центъра на Ереван носеха арменски знамена и портрети на арменски войници, загинали на фронта.

"Никол е политически труп. Нямам намерение да последвам един труп по пътя му към гроба. Заради него страната ни и народът ни бяха ранени по такъв начин, че ще са ни нужни няколко поколения, за да може раните да зараснат", казва пред "Франс прес" 49-годишната демонстрантка Мания Хачатрян.

По силата на споразумението от 9 ноември Армения се задължи да предаде на Азербайджан районите на Лачин, Калбаджар и Агдам, които от 1994 г. досега бяха извън контрола на Баку.

Днешната протестна акция приключи пред правителствената вила на премиера Пашинян, където опозиционните политически сили обявиха, че ако до 8 декември той не подаде оставка, те започнат демонстрации в цялата страна, предаде ТАСС.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Удължава се срокът за вписване в Регистър - тютюн

Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава повторно с още един месец - до 31 май, съобщават от Министерство на земеделието. Целта е да се даде възможност на по-голям брой земеделци да набавят необходимите документи, за да изпълнят законовото изискване и да се впишат в регистъра , като по този начин те ще..

публикувано на 18.04.24 в 15:29
Европейския комисар по вътрешните работи Илва Йохансон (в средата), министърът на вътрешните работи Калин Стоянов (вляво) и заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи на Румъния Каталин Предою (вдясно).

Йохансон: Няма риск България и Румъния да бъдат залети от нелегални емигранти

Няма риск България и Румъния да бъдат залети от вълна от нелегални емигранти, заяви еврокомисарят за вътрешните работи Илва Йохансон след среща в София с вътрешните министри на двете държави.  Според Йохансон към момента, по оценка на ЕК, няма никакъв риск двете държави да бъдат залети от вълни от нелегални мигранти. Двете държави сътрудничат..

публикувано на 18.04.24 в 15:28
Язовир „Йовковци“

Язовир "Йовковци" може да приеме големи количества валежи

Нивото на язовир "Йовковци", който водоснабдява Великотърновска област и част от област Габрово, е спаднало с близо 4 метра. От водния оператор уверяват, че няма опасност от недостиг на питейна вода и воден режим за населените места, които се водоснабдяват от язовира. Обемът на язовира е 72,62 млн. кубически метра, което е 79 % от неговия..

публикувано на 18.04.24 в 15:21
д-р Александър Симидчиев

Д-р Александър Симидчиев: Благодарение на промените имаме парламентарен контрол на служебното правителство

"Неприятно е, че в момента формално властовият ресурс в държавата и конкретно здравеопазването се управлява еднолично от една парламентарна група. Председателят на здравната комисия в НС е избран от ГЕРБ, практически шеф на НЗОК е избран от ГЕРБ, имаме председател на Надзорния съвет на НЗОК, зам.-министър – избран от ГЕРБ . Практически..

публикувано на 18.04.24 в 15:14

Първи парламентарен контрол на служебното правителство

За утре, 19 април, е предвиден първият редовен парламентарен контрол на назначеното служебно правителство. Заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова обяви, че първи на въпрос ще отговаря служебният премиер Димитър Главчев. Най-много са въпросите към служебния регионален министър Виолета Коритарова. На въпроси на..

публикувано на 18.04.24 в 14:53

Приеха промени в Закона за здравето, свързани с правата на хората с психични заболявания

На първо четене парламентът прие промени в Закона за здравето, свързани с правата на пациентите с психични заболявания. Предвижда се в общините, където има лечебни заведения за тези пациенти, да се създават комисии за психично здраве.  Законопроектът, внесен от представители на всички парламентарни групи без "Възраждане", има за цел да се подобрят..

публикувано на 18.04.24 в 14:51

Не тръгна делото срещу отказа на ОбИК във Вълчедръм да прекрати правомощията на кмета

Административният съд в Монтана не даде ход на делото срещу отказа на Общинската избирателна комисия (ОбИК) във Вълчедръм да прекрати предсрочно правомощията на кмета на общината заради конфликт на интереси.  На свое заседание на 6 април Общинската избирателна комисия във Вълчедръм отказа да прекрати предсрочно правата на кмета Иван Барзин,..

публикувано на 18.04.24 в 14:34