Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мадуро предвкусва победа на вота във Венецуела

Венецуелците гласуваха днес на парламентарни избори, бойкотирани от опозицията

| обновено на 06.12.20 в 22:50
Президентът на Венецуела Николас Мадуро (вляво) и опозиционният лидер Хуан Гуайдо.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Венецуела избирателите гласуваха днес за Национално събрание. Очаква се партията на президента Николас Мадуро да си върне контрола на парламента - единствен бастион на опозицията. Лидерът й Хуан Гуайдо, който се обяви за изпълняващ длъжността президент в началото на миналата година, призова за бойкот на вота.

Очаква се резултатите от изборите да бъдат обявени утре. Основните опозиционни партии, предвождани от лидера на опозицията и досегашен председател на Националното събрание Хуан Гуайдо, призоваха изборите да бъдат бойкотирани. Гуайдо апелира в Туитър към поддръжниците си да си останат у дома.

"Диктатурата не иска да произведе избори, а да унищожи надеждите на страната", написа той.

"Изборите са измама, организирана от диктатурата на Николас Мадуро, и само ще влошат ситуацията в страната ни", написа в Туитър Хулио Борхес, външният министър на правителството на Гуайдо.

Близо 20 милиона избиратели в 29 милионна Венецуела имат право на глас, за да подновят състава на Националното събрание. Там, след проведената реформа ще има 277, вместо досегашните 167 депутати, но властта на парламента е само символична, тъй като всичките му решения са отменяни от верния на президента Николас Мадуро Върховен съд и от Конституционното събрание, което през 2017 г. на практика измести Националното събрание. Негов председател е Хуан Гуайдо, признат за временен президент от над 50 държави, начело със Съединените щати.

Реалната власт обаче остава в ръцете на Николас Мадуро който, заяви преди изборите: „Нека в неделя проведем всенародно допитване - ако вие решите, няма да съм вече президент“.  

Гуайдо и съюзниците му настояват, че не са изпълнени условията за провеждане на честни избори. Вашингтон предварително ги окачестви като "нито свободни, нито честни", а Европейският съюз призова за тяхното отлагане.

Блокът на Гуайдо залага на всенароден референдум, организиран от 5 до 12 декември, който да узакони удължаването на мандата на настоящото Национално събрание и да насърчи нови санкции срещу правителството на Мадуро. То продължава да е на власт въпреки икономическата разруха и постоянните кризи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателят Димитър Главчев

Главчев освободи трима заместник-министри

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев са освободени трима заместник-министри, считано от 22 април. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Мартин Гиков е освободен от поста в Министерството на иновациите и растежа, а Николай Сиджимов – в Министерството на околната среда и водите.  От длъжността заместник-министър на труда и..

публикувано на 19.04.24 в 17:40

Евросанкции за 4 лица и две организации заради нарушения на правата на човека срещу палестинци

Страните членки на ЕС включиха в санкционния списък 4 лица и две организации, отговорни за тежки нарушения на правата на човека срещу палестинци. Става дума включително за изтезания и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отношение или наказание, както и за произволното нарушаване на правото на собственост и на личен и семеен живот..

публикувано на 19.04.24 в 17:36

Експлозиите в Иран тази сутрин предизвикаха реакции по целия свят (обобщение)

Над иранския град Исфахан отекнаха експлозии тази сутрин, като според редица източници, става въпрос за израелска атака. Израел не коментира, нито пое отговорност. Техеран обаче, омаловажи случилото се и посочи, че не планира ответни действия.  След израелските удари: Иран спря полетите над няколко града Израелски атаки по Иран, но не с..

публикувано на 19.04.24 в 17:33

СГП предлага законодателни промени заради тежки катастрофи с пияни и дрогирани шофьори

Заради множеството случаи на тежки катастрофи, предизвикани от пияни и дрогирани шофьори, със загинали или тежко пострадали, Софийската градска прокуратура предлага серия от законодателни изменения.  Сред тях са увеличаване на срока на мерките "задържане под стража" и "домашен арест" от два месеца на осем месеца и възможност за събиране на трафични данни..

публикувано на 19.04.24 в 17:03

Кабинетът одобри 22 програми за развитие на образованието за общо 231 млн. лв.

Служебното правителството одобри 22 национални програми за развитие на образованието с общ бюджет 231 милиона лева.  Две от тях са нови - "Безопасност на движението по пътищата" и "Без агресия за сигурна образователна среда". Част от останалите програми включват подобряване на компетентността на ученици и учители, кариерно ориентиране,..

публикувано на 19.04.24 в 16:58
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл потвърди, че някои ведомствени служители имат забрана за пътуване

Кремъл потвърди, че служителите в някои държавни ведомства в Русия имат забрана за пътуване, а в други ведомства се изисква хората да уведомят за плановете си да заминат в чужбина. В четвъртък агенция Ройтерс съобщи, че Русия затруднява пътуванията в чужбина за някои служители поради опасения, че чужди сили могат да се опитат да получат достъп..

публикувано на 19.04.24 в 16:54

Общината в Кюстендил отдава жилища на медик от града и лекарка от Босилеград

Общината в Кюстендил ще отдаде жилища на медик от града и лекарка от Босилеград (Сърбия), които вече работят в районната болница и живеят под наем. Докладната за отдаването е внесена за предстоящото заседание на Общинския съвет.  Лекарят от града е завършил наскоро, сега специализира хирургия и живее под наем. Често му се налага да пътува и до..

публикувано на 19.04.24 в 16:52