Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалдемократите първи на вота в Румъния, но Орбан готви коалиция

Владимир Митев: Социалдемократите показаха, че излизат от кризата

Людовик Орбан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Румънските социалдемократи са отново първа политическа сила в северната ни съседка след проведените в неделя (6 декември) парламентарни избори.

Това показват официалните данни при преброени 75 процента от бюлетините. Лидерът на партията Марчел Чолаку нарече резултата "шамар" за либералния президент Клаус Йоханис.

Йоханис, който е дългогодишен противник на социалдемократите, има правото да не се съобразява с крайното подреждане при номинацията на премиер. Държавният глава многократно е казвал, че ще възложи на сегашния министър-председател Людовик Орбан да състави стабилна дясноцентристка коалиция.

Според анализаторите обаче наложните от Орбан фискални ограничения, като забавянето в обещано увеличение на пенсиите, още повече в условията на пандемия, са причината либералите в крайна сметка да останат на второ място. Според временните резултати те получават между 25 и 26 процента от гласовете за двете парламентарни камари.

Марчел Чолаку
Социалдемократите, чието правителство беше свалено с вот на недоверие, губят от гласоподавателите в сравнение с предишните избори, но остават първа политическа сила с около 30 процента одобрение.

Вотът се проведе при рекордно ниска избирателна активност. Въпросът е коя от двете политически сили ще успее да изгради мнозинство.

В двете парламентарни камари влизат още центристкият Съюз за спасение на Румъния - ПЛЮС, който е победител във вота на емиграцията и Демократичният съюз на унгарците в Румъния. Лидерът на етническата партия Келемен Хунор обяви, че тя би участвала в правителство на либералите и ПЛЮС.

В парламента влиза и Алианс за единство на румънците - крайнодясна политическа сила, създадена преди по-малко от година. 

Социалдемократите показаха, че излизат от кризата. Двете десни формации искаха да получат ясно мнозинство за провеждане на едни пробизнес политики не успяха напълно. Балансите ще бъдат сравнително изравнени“. Коментарът по темата е на журналиста Владимир Митев, създател на сайта за новини от Румъния и България „Мостът на приятелството“ и редактор в румънската секция на сайта Барикада. 

Според него очертанията на коалицията са относително ясни. 

Управлението няма да е съвсем безпроблемно заради крехкото мнозинство. Ниската избирателна активност показва, че голяма част от избирателите остават извън парламента и ако се стигне до вземане на решение, което те не одобряват, може да се стигне до протести... Ако приемем, че румънският избирател е единен, той даде подкрепа за десните партии, които са проевропейски. В този смисъл румънският избирател дава доверие на тези партии. Но румънският избирател отправя и предупреждение - имаше мерки, които предизвикаха съпротива в обществото, тоест, правителството не е съвършено, нито десните партии“. 

Интервюто с Владимир Митев можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
23 август е Ден националния флаг на Украйна

ЕК изплати помощи на Украйна в размер 1,5 млрд. евро

Европейската комисия изплати втория транш от изключителното мостово финансиране за Украйна в размер на 1,5 млрд. евро. Това става след положителната оценка на Комисията по договорените условия за реформи в правосъдието, борбата с прането на пари, управлението на обществените финанси, бизнес обстановката и ситуацията в земеделието. През март..

публикувано на 24.04.24 в 15:25

Клуб "Жътвари" и "Милостиво сърце" с благотворителност в Добрич

Благотворителна кампания в Добрич осигурява храна за бедни семейства и самотни възрастни хора в навечерието на великденските празници.  Инициативата се организира вече осма година и е плод на общите усилия на Фондация "Милостиво сърце", Клуба за народни танци "Жътври", както и на десетки доброволци. Хранителните пакети винаги се подготвят и..

публикувано на 24.04.24 в 14:57

Старинни предмети и металотърсач намери полицията при претърсване в плевенско село

Старинни предмети и металотърсач са намерени вчера при предприето претърсване на адреса в село Чомаковци. Процесуално-следствените действия са осъществени от служители от сектор "Противодействие на криминалната престъпност" ОДМВР – Плевен в хода на специализирана операция. На основание чл.83 от ЗМВР е извършена проверка в дома на 42-годишен...

публикувано на 24.04.24 в 14:52

Гърците ограничават разходите си за Великден заради високите цени

Гърците ограничават пътувания и разходи за Великден поради високите цени, сочи проучване на Института за анализи към Съюза на потребителите. Проучване за нагласите при подготовка на Великденските празници публикува Институтът за анализ на плановете на потребителите за празника. Едва 9% от гърците имат възможност да посетят заведение за..

публикувано на 24.04.24 в 14:48
 Албена Тотева, началник на РУО Плевен

В област Плевен утвърдиха държавния план-прием на ученици в VIII клас

В област Плевен утвърдиха държавния план-прием на ученици в VIII клас по профили и специалности от професии за учебната 2024/2025 година. Те ще се обучават в 47 неспециализирани училища в областта. 88 са утвърдените паралелки в областта за прием след 8 клас, като 35 са за профилирана подготовка.  Как е изготвен план-приемът за паралелки в 47..

публикувано на 24.04.24 в 14:44
Димитър Трендафилов, председател на Общински съвет - Силистра

В Силистра спорят дали да има работна група към председателя на Общинския съвет

Общинският съвет в Силистра потвърди и прегласува свое решение, върнато от Областния управител, свързано с Правилника за работа и организация на местния парламент. И тъй като това е трето върнато решение, а има и едно, което се оспорва в Административния съд, във въздуха витае въпросът "Тенденциозно ли се връщат решенията, или става..

публикувано на 24.04.24 в 14:24
Стопкадър /

Димитър Стоянов: Аз подадох сигнала на 112 и ми казаха, че нямат екипи

Имах два избора - или да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта, защото очевидно той не разбира от дума. Реших, че е по-добре да го респектирам. Това разказа журналистът Димитър Стоянов, който бе нападнат от служител на НАП в столичния квартал "Хаджи Димитър" и за да се защити, извади пистолет. "Прецених, че е..

публикувано на 24.04.24 в 14:23