Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Няма нищо по-важно от това детето ти да е здраво

Снимка: bgkoleda.bg

Четиригодишният Борис Цветков е едно от 500-те деца, на които благотворителната инициатива „Българската Коледа“ помогна тази година. Борис има забавяне в развитието. Със средства от тазгодишната кампания детето ще посещава логопед в следващите пет месеца.

„Няма нищо по-важно от това да е здраво детето ти“.

Този важен житейски урок научила майката Наталия Цветкова през последните четири години, през които се бори Борис да подобри развитието си:  

„Животът ми даде много уроци, но това с детето, е издигнато на пиедестал“.

Наталия разбира, че детето ѝ има проблем още след раждането.

Започват изследвания, дълъг престой в болници, но така и не се поставя диагноза:  

Отидохме в Центъра по редки болести, когато стана на една годинка, там останахме почти месец, но там също не разбраха какво му е".

Борис е вече на четири години. Ключови за лечението му са хранителния режим и работата с логопед:

„Хранителния терапевт ни беше много важен. Успяхме да свалим сондата за хранене.“

Щастлив го правят игрите с други деца. Но най-важно е да се установи диагнозата му, казва още майката.

Тъй като работата с логопед помага на Борис, тази година Наталия Цветкова решава да се обърне към благотворителната инициатива „Българската Коледа“.

„Средствата ни са нужни за логопеда. Но и държавата трябва се намеси в такива случаи като нашият. Пожелавам на всички семейства да се радват на всяка минута с близките си, защото животът е само едни миг…“

Така със средства от „Българската Коледа“ в следващите пет месеца четиригодишният Борис ще продължи да работи с логопед два пъти седмично. Наталия смята, че трябва да има повече благотворителни инициативи като тази.

Още в репортажа на Мира Стефанова. 


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ИСУЛ получи нов анестезиологичен апарат от "Българската Коледа"

Близо 2 500 деца годишно преминават на лечение в клиниката "Уши, нос и гърло" в столичната болница "Царица Йоана - ИСУЛ". Тези, които не чуват, имат своя шанс с помощта на кохлеарен имплант. Средно годишно екипът на проф. Спиридон Тодоров оперира между 30 и 35 деца. Тази година със средства от инициативата "Българската Коледа" за клиниката "Уши,..

публикувано на 04.01.21 в 11:30
Ангелина Тодорова (баба), Цветан Тодоров, Иванка Тодорова (майка)

Цветан Тодоров е дете на "Българската Коледа" за 11-а поредна година

За единайста поредна година 14-годишният Цветан Тодоров от врачанското село Манастирище е дете на "Българската Коледа". Момчето е с детска церебрална парализа. Със средства от благотворителната инициатива се покриват разходите за процедури, с които се преодоляват последствия от тежката диагноза. " Аз съм щастлив с моите приятели, с родината си, с..

публикувано на 03.01.21 в 14:03

Елена Янчева е едно от децата на „Българската Коледа“

Елена Янчева е на четири години и е едно от децата на „Българската Коледа“. Има нужда от логопедична помощ и от ерготерапия.  В първите две години след раждането Елена изглежда като всички деца - играе, смее се, радва се на майка си и баща си. Оказва се обаче, че има нужда от консултации с логопед и психолог, които дават положителен ефект. Голяма..

публикувано на 01.01.21 в 17:27

Алекс от Плевен е дете на „Българската Коледа“

Алекс Георгиев е на осем години и е от Плевен. Той е едно от децата на „Българската Коледа“. Алекс е с детска церебрална парализа и има нужда от помощ.  За неговото ежедневие от изключителна важност са техническите средства. Сега се нуждае от позиционираща седалка.  „Баща му се води личен асистент. Запазили сме правилна поза на тялото му, няма..

публикувано на 31.12.20 в 18:34

10-годишната Александра от Пазарджик е на ежедневна рехабилитация

10-годишната Александра Петрова от Пазарджик е с детска церебрална парализа в тежка форма и ежедневно се нуждае от рехабилитация, за да се поддържат мускулите й активни. Момиченцето е в това състояние от раждането си. Майката се грижи сама за нея, разчитайки единствено на държавните социални помощи и на инициативата „Българската Коледа“...

публикувано на 31.12.20 в 15:53
УМБАЛ

Неонатологичното отделение на УМБАЛ "Канев" в Русе получи апаратура от "Българската Коледа"

Неонатологичното отделение на русенската УМБАЛ "Канев" получи апаратура от кампанията "Българската Коледа".  Техниката, закупена със средства от миналогодишната благотворителна кампания, ще помогне на лекарите в грижата им за най-малките пациенти. Началникът на неонатологията - д-р Лиляна Ташкова - представи апаратурата и възможностите ѝ:..

публикувано на 30.12.20 в 14:39

Александър Миланов има нужда от логопедична подкрепа

Александър Миланов е със синдром на Даун. Момченцето е на девет години. За втора поредна година кандидатства за подпомагане от инициативата „Българската Коледа“. Майката Весела Миланова разказва, че детето има нужда от редовни логопедични занимания. Миналата година семейството е получило 1 200 лева. Логопедичната терапия възлиза..

публикувано на 30.12.20 в 13:48