Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектозакон за трюфелите разбуни духовете в бранша

Черни трюфели
Снимка: БГНЕС

Проектозакон, регламентиращ лова на трюфели и създаването на култивирани градини за скъпия деликатес, създаде напрежение в бранша и опасения, че става въпрос за разчистване на конкуренцията в този вид дейност.

Между 20 и 30 000 души в България се прехранват с лов на трюфели или отглеждане на култивирани трюфели. Официален регистър няма, но има няколко сдружения с претенции да представляват бранша. Един от най-сериозните проблеми, с които се сблъсква този бранш, са алчните аматьори и търговци, които събират трюфели в разрез с всички правила и безогледно унищожават находищата им. Затова и ловците на трюфели са категорични – закон трябва да има. И проект на закон се появява - даже два, все разработени зад гърба на заинтересованите от бранша. В крайна сметка в парламента влиза проектът на Обединените патриоти, без обществено обсъждане.

Така изготвеният закон няма да помогне на бранша, напротив – ще го затрудни, смята Димитър Димитров, председател на Асоциацията „Български трюфел”. „Не ни поканиха, не знам защо беше тази тайнственост“, коментира той пред БНР. Димитров открива в текстовете фрапантни, дори странни неща. „Защо са направени така… Необяснимо. Може би има нещо скрито, което не го разбираме”, изтъква той.

Проектът не помага нито на ловците на трюфели, нито на търговците, нито на култиваторите и не е насочен към никого, уточнява Димитър Димитров. „Не мога да разбера какво точно искат да направят с този закон.“

Според него едно от нелогичните и абсурдни неща в проектодокумента е поставянето на горна граница на допустимия добив от декар при култивираните трюфели. Как ще ти казват колко да добиваш, при положение, че си вложил над 1000 евро на декар, за да започнеш този бизнес, пита той. 

Бели трюфели   Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заложеното ограничение е 20 килограма на декар. Добивът на трюфела зависи от броя на дръвчетата на декар, почвата, валежите през годината, грижите на стопанина, пояснява Димитров. Той пита и друго – когато природата е благосклонна, валяло е повече и има повече трюфели, какво се случва с количествата над тези 20 килограма. „Оставят се да изгният? Изхвърляме ги? Какво правим с тях? Всеки ще иска да си продаде реколтата на черно. Никой няма да иска да си унищожи продукцията, в която е инвестирал толкова и е вложил толкова грижи и труд“, категоричен е Димитров.

Проектозаконът забранява изкупуването на трюфели от мобилни пунктове. „Според нас мобилните пунктове са плюс, не са минус“, контрира Димитров. По думите му, мобилният пункт помага в районите, където няма стационарен такъв, а много от ловците на трюфели живеят далече от стационарен пункт. Димитър Димитров вижда едно от обясненията на това ограничение в опит да се елиминира конкуренцията. „Хора, които са по-далече от големите градове, да се откажат от събирането на трюфели.“

От Асоциацията „Български трюфел“ са съгласни, че трябва да има регистрационен режим на занимаващите се с този бизнес. Проектозаконът предвижда такъв, но с много условности и неясни процедури, подчертава Димитров.

Трюфелите са една от най-скъпите храни в света, вероятно затова производството, събирането и търговията с тях са обвити в митове и мистерия. Димитър Димитров твърди, че тиражираните твърдения за печалбите са силно преувеличени суми. В България годишният добив варира между 100 и 200 тона годишно. Почти 100% от количествата отиват за износ.

От Асоциация „Български трюфел“ са изпратили позицията си до парламентарната комисия по земеделие.

Чуйте повече в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17
Д-р Явор Владимиров

Д-р Явор Владимиров: Асистираните репродукции са водещи с покачващ се успех всяка година

Желанието да станеш родител и това да имаш наследник е съвсем естествен човешки стремеж. Съвременният начин на живот обаче, дефинира много репродуктивни проблеми . Причините са различни, но трудностите в зачеването намират своето решение в асистираната репродукция. Много са хората, в чието семейство е проплакало бебе, именно с нейната..

публикувано на 17.04.24 в 08:41

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да се предпази, каза в "Нощен Хоризонт" Моника Николова, директор на Фондация "А 21" . Моника..

публикувано на 16.04.24 в 12:39

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Орел, рак и щука викат Неволята, пристига Трети Украински фронт

Моята учителка по история преди 30 и нещо години ми завеща следното знание - успешните преврати в нашата история са само на девето и деветнайсто число! На 9 юни тази година сме на избори. Ще се опитаме да връчим цялата власт на Борисов и Пеевски, те ще съберат каквото се отрони от ПП-ДБ, ще ги направят присъдружници и най-накрая ще..

публикувано на 14.04.24 в 12:37