Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Муйта: Бизнес инвестиция в социални дейности е в подкрепа и на децата

Д-р Джейн Муйта
Снимка: Славена Илиева

Инициативата „GIVE 2 GROW“ е форум, който се организира от УНИЦЕФ, за да допринесе и да подкрепи бизнесите и хората по света, с цел да си подадaт ръка и заедно в отговор на кризата, причинена от Covid, да изразят своята солидарност и подкрепа. Форумът е възможност за бизнесите, лидерите и специалистите по личностно развитие да споделят идеи, ценности и заедно да видят как могат да допринесат за подобряването на социалната среда, на обществото, в което живеем днес и в помощ на децата по света. Наясно сме, че бизнесите играят важна роля и могат да повлияят по положителен начин. А за тази цел сме подбрали мотивационни специалисти, които да говорят по време на този форум“. Това каза пред БНР д-р Джейн Муйта, представител на УНИЦЕФ в България. Тя е родом от Кения, работила е в Зимбабве, Малави и Руанда. 

Стивън Шедлетски е от екипа на световноизвестния мотивационен писател Саймън Синек и е един от мотивационните говорители

„Той е много добър в мотивирането и развитието на бизнесите. И ние силно се надяваме да успеем да мотивираме и да насърчим високопоставени лидери, бизнесмени за идеята, че техните бизнеси, когато имат мисия, подпомагаща другите, са много по-успешни. Относно въздействието върху хората и от гледна точка на печалбата се определят от това до каква степен тези бизнеси помагат и подкрепят целите за устойчиво развитие, а в следствие след такива действия те оказват положително влияние върху децата в дългосрочен план“, каза още д-р Муйта. 

Според нея бизнесите в България отдавна допринасят за развитието на обществото и в полза на децата

„Ние проведохме изследвания, свързани с начина на инвестиране и в отговорността на бизнесите пред обществото. Забелязахме, че по-голямата част от тях са инвестирали в образование и в овладяване на умения на младите. А инвестирането в хората и в тяхното развитие е важен принос за бъдещето и за обществото. Други са инвестирали в здравния сектор и в развитието на децата. Тогава си казахме, да, трябва бизнесите и ние да седнем заедно. А когато бизнесите имат мисия, която е в полза на обществото, тогава ние заедно можем да стигнем до взимането на по-добри решения, които да имат по-голямо влияние и полза за хората... Имаме вече бизнеси и лидери в България, с които УНИЦЕФ работи. През последните години обърнахме внимание на финансирането. Но сега трябва да погледнем не само на финансирането, а по-скоро трябва заедно да се опитаме да използваме целия потенциал на бизнесите и те да имат кауза, мисия. Ако се стремим да подкрепяме развитието на обществото, това означава, че светът ще оцелее, бизнесите ще оцелеят и всеки ще има успех“. 

Д-р Муйта посочи, че причината, поради която се цели среща на бизнес лидерите в България на този форум, е, че така те ще могат да разберат, че когато инвестират в социални дейности и в развитие, то е в подкрепа на целите за устойчиво развитие и на децата

„Ние направихме едно изследване в България сред 600 фирми, бизнеси и практики, подкрепящи социални каузи – от тях 63% инвестират в образование и за придобиване на умения на деца. 22% допринасят за здравеопазването, а другите 15% инвестират в намаляване на бедността. Да, мога смело да заявя, че местните бизнеси допринасят за целите. А ние бихме желали да насърчим повече бизнеси да го правят и да обръщат повече внимание на стратегиите, да правят оценка на въздействието, което оказват за развитието на гражданското общество. Ако погледнете изследванията по света, ще забележете, че най-успешните бизнеси в света са тези, при които има определена кауза, мисия. Deloitte Insights посочва, че такива фирми и бизнеси с кауза имат много по-силно пазарно участие и влияние, три пъти по-бързо се развиват и растат успешно, в сравнение с компании, които не инвестират и не допринасят за обществото. А ако погледнете Global Purpose Index ще забележите, че 85% от бизнесите, при които има цел/кауза се наблюдава положителен ръст и те се справят успешно. А при 42%, при които няма никаква кауза, няма прираст и бизнесите им залязват. Когато споделяме, обсъждаме добри практики и опитности, сме склонни да подобрим бизнесите в България и тяхното положително въздействие върху промените в обществото. Погледнато по този начин, това е инвестиране в дългосрочен план и бенефициент са хората на България“. 

Д-р Джейн Муйта сподели за коронакризата в родната ѝ Кения: 

Кения е с огромно население от 50 милиона жители, с голяма бедност и следователно стоят много големи предизвикателства. А когато говорим за превантивни мерки като спазване на разстояние, социално отделяне, миене на ръце - там на много места дори липсва вода, или закупуването на маски, наистина е трудно и като цяло здравеопазването е слабо развито. И въпреки това, когато погледнем статистиката, отчитаме, че можем да се справим със ситуацията. Но, да, ние сме в очакване на създаването на ваксина. 90 000 са дали положителен резултат за тази седмица, а 1500са починалите от Covid. Разбира се, подобни резултати може и да не отразяват реалността. Също така там не се правят много тестове, но, да, има готовност и добра воля да се предпазваме и да предотвратим кризата“. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сблъсъци между студенти и полиция в Солун, 22 февруари 2021 г.

Университетът в Солун спира дейността на администрацията си

Две седмици след началото на студентската окупация на университета в Солун, днес от ръководството на учебното заведение обявиха, че прекратяват дейността на централните си административни и финансови служби, съобщиха гръцки медии. Продължаващото вече 15 дни блокиране на главната сграда от страна на студентски организации и анархисти е зарaди приет..

публикувано на 08.03.21 в 11:29

Д-р Асьов: Трябва да подкрепим младите лекари, за да останат да лекуват тук

Младите лекари са много и е важно да има съсловна организация, която се бори за техните права и подпомага кариерното им развитие. Това каза пред БНР ендокринологът от Александровска болница д-р Явор Асьов, председател на Комисията за продължаващо образование към Сдружението на младите лекари. Не бива да има разделяне между по-млади и..

публикувано на 08.03.21 в 11:24

Мобилна група за втори път ще ваксинира срещу Covid-19 желаещите в Трекляно

Мобилна група за втори път ще ваксинира срещу Covid-19 желаещите в най-малката община Трекляно, каза кметът Радко Петрунов. Близо 400 са жителите в 19-те села на общината. Преди седмица са се ваксинирали над 20 души, заедно с членове на секционни комисии, поясни Петрунов. Прави се  ваксиниране на членове на 9-те секционни комисии в община..

публикувано на 08.03.21 в 11:19
Едва 16% от ръководителите на компании у нас са жени, посочват от БФЖ.

БФЖ: Пълното равенство между половете все още не е факт

На 8 март е важно да припомним, че жените в България се борят за равноправие повече от век и въпреки огромния напредък, пълното равенство между половете все още не е факт, гласи позиция по повод днешния празник на Българския фонд за жените. Оттам изчисляват, че едва 1/4 от народните представители и 16 процента от ръководителите на големите..

публикувано на 08.03.21 в 11:15
Второто дете на Хари и Меган ще е момиче.

Меган Маркъл пред Опра Уинфри за самоубийствените мисли и проявите на расизъм към нея

Херцогинята на Съсекс Меган Маркъл обвини кралското семейство в създаване на атмосфера на расова враждебност до такава степен, че тя е била близо до самоубийство, докато е била бременна с първото си дете. Това стана по време на интервю на Меган Маркъл и съпругът ѝ принц Хари за американската водеща Опра Уинфри, което ще бъде излъчено тази вечер и..

обновено на 08.03.21 в 11:08
Владимир Путин

Путин поздрави жените по случай 8 март

Руският президент Владимир Путин поздрави жените по случай 8 март. По думите му свързаните с празника традиции утвърждават ролята на жените при съхраняването на истинските ценности и нравствени ориентири. Президентът Путин поздрави отделно жените-медицински работници, които се трудят в тежките условия на коронавирусната епидемия:..

публикувано на 08.03.21 в 11:03

Приключва ваксинацията на членовете на секционни комисии в Пернишко

Очаква се днес да бъде приключена ваксинацията и на последните 53 членове на СИК в област Перник, които са изявили желание да се имунизират. В списъка влизат членове на РИК, секционните избирателни комисии и „Информационно обслужване”. Известно неудобство създават непрекъснатите смени на членове на комисии, което налага списъкът да се..

публикувано на 08.03.21 в 10:56