Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петъчният пазар в Одрин остава затворен

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пазарът Улус в Одрин, наричан популярно петъчният пазар, който масово се посещава от българите в уикендите, остава затворен до второ нареждане заради епидемията от коронавирус.

Преди две седмици властите в Одрин предприеха като епидемиологична мярка затваряне на пазара за две седмици поради критичното увеличение на случаите на коронавирус в Одринско в сравнение с първата вълна на епидемията.

Според здравните експерти Одрин е сред най-критичните области в Турция в разпространението на коронавируса.

След като изминаха две седмици, пазарът остава затворен до второ нареждане.

Миналия петък (на 11 декември) много български граждани пристигнали в Одрин, за да пазаруват, но останали изненадани, че пазарът е затворен, писаха местните медии.

Преди време местни здравни специалисти предупредиха, че напливът от купувачи, главно българи, на пазара в петъчните дни нарушава епидемиологичната мярка за физическа дистанция.

Помощник валията на Одрин Али Уйсал посочи, че пазарите ,магазините и превозните средства са най-рисковите за разпространението на заразата сред хората, поради което се наложило да затворят и най-големия пазар в града, Улус.

Всъщност петъчният пазар в Одрин е важно перо за местните търговци и икономиката на града и областта.

По данни на одринската Търговско-икономическа палата около 4500 клиенти от България посещавали пазара в петъчните дни преди затварянето.

При всяко идване българите купували стоки по за около 150 евро на човек, което прави 675 хил. евро (около 6,5 милиона турски лири) дневна печалба.

Турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа съобщи снощи за установени нови 29 136 случая на заразени с Covid-19, от които 5203 болни със симптоми, с което общият брой на заразените в Турция достигна 1 милион и 809 хиляди души.

222 са жертвите на коронавируса в Турция на 12 декември, като общото число на починалите от месец март насам е достигнало 16 199 души.

Здравните власти не съобщават с цифри поотделно състоянието в различните области на страната.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В СГС е внесено искане за задържането на Марин Димитров

В Софийския градски съд е внесено искане за задържане на Марин Димитров, обвиняем заедно със сина му Стефан Димитров и бившия директор на агенция "Митници" Петя Банкова за участие в организирана престъпна група.  Почти всички висши началници от МВР са разпитани по делото срещу Петя Банкова При първоначалното задържане Марин Димитров беше приет в..

публикувано на 23.04.24 в 15:04

Галин Цоков: Засега не е нужно носене на маски или дистанционно обучение на учениците

С песни, цветя и подаръци посрещнаха служебния министър на образованието и науката Галин Цоков в шуменското II ОУ "Д-р Петър Берон", където е учил и самият той. Министерството следи за ситуацията със заболелите деца от коклюш, но към момента положението се преекспонира основно медийно, коментира Цоков. „В повечето училища, в които има случаи на..

публикувано на 23.04.24 в 14:59

Бургаски сдружения настояват за ревизия на списъка с кандидати за нов Сливенски митрополит

В декларация до Светия синод от бургаското сдружение "Православен зов" настояват за преразглеждане на допуснатите епископи за участие в избора на нов Сливенски митрополит след смъртта на дядо Йоаникий. Причината е, че сред шестимата кандидати не е включен Агатополският епископ Йеротей, който беше сред избраните двама епископи през февруари, но..

публикувано на 23.04.24 в 14:58

И Средна европейска класа напуска ПП-ДБ

Още една партия напуска ПП-ДБ – след Зелено движение, и Средна европейска класа обяви, че няма да участва на предстоящите избори с ПП-ДБ и напуска обединението . Пред БНР председателят на партията Константин Бачийски обясни: " Основната причина е нашата твърда и последователна политика срещу порочните практики в модела на управление на..

публикувано на 23.04.24 в 14:48

Украсяват Силистра за Великден

Училища, детски градини и читалища украсяват Силистра за Великден. Инициативата е на Общината и е под надслов „Пролетна и празнична Силистра“. Покана за участие е отправена към всички, които имат желание да изработят цветни и шарени кътове за игра или снимки. Целта е емблематични места в града да бъдат украсени, създавайки празнична..

публикувано на 23.04.24 в 14:45

Европарламентът отстрани заподозрения в шпионаж асистент

Европейският парламент съобщи днес, че отстранил "незабавно" асистента на германския крайнодесен евродепутат, който е задържан за предполагаем шпионаж в полза на Китай, съобщиха информационните агенции. След ареста в Германия на заподозрения Цзян Го "и с оглед на сериозността на разкритията, Парламентът отстрани въпросната личност с..

публикувано на 23.04.24 в 14:11

Една трета от премиерите на Третата българска държава са съвместявали поста си с този на министър

Още докато се обсъждаше възможността Мария Габриел да поеме и поста на външен министър при ротацията, се породиха редица коментари, че подобно съвместяване на длъжности било странно. Когато Димитър Главчев предложи себе си и за дипломат номер 1, идеята беше наречена "екстравагантна и авангардна". Един поглед към историята ни обаче показва,..

публикувано на 23.04.24 в 14:10