Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общонационален протест на таксиметровите шофьори

Георги Димитров: Със 70 до 90 на сто са паднали оборотите на такситата

По-малоброен от очакваното беше протестът пред Столичната община
Снимка: БГНЕС

Федерацията на таксиметровите водачи и превозвачи в България провежда общонационален протест пред сградата на Столичната община. Протестът започна с шествие от три лъча. Участваха около 20 автомобила. Организаторите обясниха това с противоепидемичните мерки. Някои шофьори, дошли на протеста, останаха разочаровани и се разотидоха. 

Автомобилите на протестиращите трябваше да се съберат пред Общината в 11:30 часа, но минути след 12:00 часа дошлите не бяха многобройни, предаде репортер на БНР. Полицията беше оградила отрано мястото за протеста, като тук има достатъчно представители на органите на реда, които да го осигуряват.

Мястото на протестната акция – пред Столичната община, е избрано заради искането за вдигане на тарифата за превоз, което може да разреши именно общината. 

След като проведоха събрание на открито, протестиращите влязоха в сградата на общината, за да проверят какво се е случило с внесените от тях искания.

Началната такса да стане 2,10 лева, а дневната тарифа да бъде 1,30 лева на километър - това е основното искане на превозвачите. Заедно с това те настояват за адекватни условия на труд, премахване на патентния данък за настоящата година, да се приравни тази услуга към обществения градски транспорт, както и да се забранят приложенията за споделено пътуване, техническият преглед на автомобилите да важи за една година и колите са оборудвани с паник бутон.

Исканията бяха внесени на 26 ноември в Министерския съвет, но няма отговор до момента, така че таксиметровите превозвачи смятат, че са неглижирани от властта.

Георги Димитров от Федерацията на таксиметровите водачи и превозвачи заяви:

"Условията, които бяхме поставили тогава на властимащите, към настоящия момент нямаме нито вест, нито кост. Таксиметровите услуги са в плачевно състояние. Загубата на оборот при нас е между 70 и 80% през деня и 90% почти през нощта. Ние сме изправени на ръба. Голяма част от нас може да загубят не само работата си, а да загубят и собствеността, която в 60% от случаите е собственост на лизинговите компании."

Трябва обаче да се отбележи, че Таксиметровият синдикат подлага под съмнение националната представителност на днешния протест и оттам твърдят, че не всички превозвачи стоят зад него.

Те изчакват приемането на Наредба 34 за таксиметровия превоз, което се  очаква до края на годината. От Таксиметровия синдикат подчертават, че са в постоянна връзка с държавните институции за тях протестите ще бъдат крайна мярка.

В Плевен таксиметрови шофьори се събраха на протест пред Общината. Заради намаления обем на работа с над 60 процента в условията на пандемията те настояват и за отлагане на патентния данък.

Настояваме за адекватни условия на труд, каза Мария Попова, заместник-председател на синдикална организация на таксиметровите шофьори в града:

Искаме тарифите да бъдат актуализирани, дейността ни да бъде наистина приравнена с тази, която е на обществения градски транспорт, защото страдаме от разделението на двата вида превоз.

Ние също сме обществен транспорт, работим с клиенти, както автобусните и тролейбусните линии.

Приет е в момента един закон – от 1 януари 2021 година, ние нямаме право да спираме на спирките, да взимаме и да оставяме клиенти, застрашени сме от санкцията 6 месеца без книжка, спряна кола от движение и 1600 лева финансова санкция. Имаме нужда от помощ от държавата, имаме нужда от диалог с държавата – да бъдем чути и нещата да се променят.“

340 са таксиметровите коли в Сливен с разрешително за работа. Минималната дневна тарифа е 0,78 лв. на км, а максималната 1 лв. Нощната тарифа започва от 0,89 ст. и достига 1,10 лв., а с решение на общината патентния данък е намален със 100 лв. и е 300 лв. за 2021 година.

"По радиото чухме за такъв протест, не знаем за какво се протестира", казаха пред БНР таксиметрови шофьори от Сливен:

"Но патентният данък трябва да отпадне, колко месеци сме в пандемия..., но цените са приемливи, това не е проблем, въпросът е да има клиенти...", посочиха те.

"Сега е най-важно да се обясни на хората, че ние не сме мародерите, които искаме да приберем парите им, а сме поставени в ситуация на оцеляване - със 70 на сто са паднали оборотите за дневните работещи и с 90 на сто за нощните - от началото на пандемията." Това посочи още в "Преди всички" каза  Георги Димитров от Федерацията на таксиметровите водачи и превозвачи.

"Цените на таксиметровите услуги не са повишавани от девет години. Ние предлагаме да има единна цена, която да удовлетворява всички...", каза Димитров без да даде за пример конкретни суми.

Георги Димитров посочи, че ако исканият им не бъдат изпълнени, може да се очакват още по- мащабни протести.

Още по темата в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВВВУ - Долна Митрополия и Висшето училище по телекомуникации и пощи ще подготвят кадри заедно

Във Висшето военно-въздушно училище "Георги Бенковски" започва подготовка на инженерни кадри в партньорство с Висшето училище по телекомуникации и пощи. Това става реалност след утвърден съвместен учебен план. Висшето училище по телекомуникации и пощи и Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" сключиха споразумение за извършване на..

публикувано на 25.04.24 в 16:42
Испанският премиер Педро Санчес със съпругата си Бегоня Гомес.

Испанската прокуратура иска прекратяване на делото срещу премиерската съпруга

Испанската прокуратура съобщи днес, че е поискала да бъде прекратено делото за корупция срещу съпругата на испанския премиер Педро Санчес, станало причина той да обяви, че обмисля да подаде оставка, предаде Ройтерс. Прокуратурата заяви, че е протестирала вчерашното решение на мадридски съд да разгледа частен иск от антикорупционни активисти..

публикувано на 25.04.24 в 16:35

Не всички депутати в комисията за Митниците бяха прочели доклада, който приеха

Докладът на временната комисия за Агенция "Митници" беше приет без всички депутати в нея да са го прочели. Това стана ясно на последното заседание на комисията, свикано в почивка на удълженото пленарно заседание. От думите на Димо Дренчев от "Възраждане" стана ясно, че документът е 37 страници, а според Константин Бачийски от ПП-ДБ е раздаден..

публикувано на 25.04.24 в 16:34
Kитайската космическа станция

Китайската Shenzhou-18 излетя към космическата станция Тянгун

Екипажът от трима астронавти на китайската мисия Shenzhou-18 излетя с ракета, насочена към космическата станция "Тянгун", съобщиха държавните медии в страната, цитирани от БГНЕС. Това е най-новата мисия от космическата програма на Пекин, която има за цел да изпрати астронавти на Луната до 2030 г. 

публикувано на 25.04.24 в 16:30

Насрочиха нов конкурс за управител на дупнишката болница

Нов конкурс за управител на общинската болница в Дупница, след като първият на 4 април се провали, беше насрочен за след изборите - на 12 юни. Това гласуваха общинските съветници в местния парламент. На сесията има остри дебати и напрежение, а кметът на града Първан Дангов обвини съветниците, че водят здравното заведение към влошаване, дори до..

публикувано на 25.04.24 в 16:23
Димитър Манолов

КТ "Подкрепа" за отлагането на либерализацията: Работа на парче

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов определи като "работа на парче" отлагането с една година на либерализацията на пазара на електроенергия. Той смята, че парламентът нямаше да вземе решение за отлагането, ако не предстояха предсрочни избори на 9 юни: Либерализацията на пазара на ток на едро се отлага с година "Можеше да не се..

публикувано на 25.04.24 в 16:17

ПП-ДБ остана без група в Общинския съвет в Плевен

Коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" остана без група в Общинския съвет в Плевен. Причина е заявеното желание на един от съветниците за напускане на групата. Групата на ПП-ДБ до момента беше от трима съветници, колкото е минимумът за група. Искането за напускане е от Павлин Стефанов. Не е ясно какво ще се случи със..

публикувано на 25.04.24 в 15:51