Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втора карантина влиза в сила в Германия

| обновено на 16.12.20 в 17:57
Опашка пред магазин в Мюнхен, 15 декември 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Рекорден брой починали от Covid-19 регистрира днес Германия, където от полунощ за втори път от началото на пандемията е в сила пълна карантина. Институтът „Роберт Кох“ съобщи за нови 952 смъртни случая.

Директорът на института професор Лотар Вилер предупреди:

„Ситуацията е по-сериозна от когато и да е било от началото на пандемията. Броят на новите случаи е по-висок от всякога и продължава да нараства. Има опасност положението да се влоши и все по-трудно да се справяме с пандемията и нейните последици“.

От днес до 10 януари в Германия е в сила строга карантина, след като ограниченията, въведени в началото на миналия месец, не доведоха до намаляване на броя на заразяващите се. Затворени са училищата, детските градини и яслите, всички магазини с изключение на тези за хранителни стоки, и фризьорските салони.

Здравният министър на Германия Йенс Шпаан заяви, че ваксинацията в страната може да започне още идната седмица, след като Европейската агенция по лекарствата издаде в понеделник разрешение на ваксината на „Пфайзер“ и „Байонтех“.

Канцлерът Ангела Меркел беше категорична днес пред Бундестага, че Германия няма да въвежда задължителна имунизация, но предупреди:

„Ако се ваксинират по-малко от 50-60% от населението, ще носим маска много по-дълго от колкото планираме, като няма да постигнем групов имунтет“.

С мерките за втората карантина до 10 януари се затварят всички училища, магазините за несъществени стоки, а контактите се ограничават за празниците.

Разрешават се събирания до най-много петима души от собственото и от още едно домакинство. За Коледа се допуска събиране до четирима души извън семейството. За Нова година - на 31 декември и 1 януари, се забраняват всякакви събирания. В някои провинции е в сила вечерен час.

Българското министерство на външните работи препоръчва на нашите сънародници да се въздържат от пътувания до Германия.

За пътуващите се изисква предварителна онлайн регистрация, като местните здравни служби могат да поискат от пристигналите да представят негативен тест за коронавирус, направен не по-късно от 48 часа преди пътуването, или да направят такъв след пристигането си.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Израелската армия съобщи, че е ликвидирала около 200 терористи в болница в Газа

Израелската армия продължава офанзивата си срещу "Хамас" в Ивицата Газа на фона на все по-големия международен натиск за прекратяване на огъня заради задълбочаващата се хуманитарна криза. Според ООН Израел пречи на доставките на помощи и използва глада като оръжие, което е равносилно на военно престъпление. Фолкер Тюрк: Гладът в Газа може..

публикувано на 28.03.24 в 17:38
Юлиана Николова

Юлиана Николова: Надявам се предсрочните избори да не задушат европейските цели на България

Очаквам Шенген да бъде приоритет и за следващото правителство . Това каза пред БНР Юлиана Николова, директор на портал "Европа". "Много малко от политическите сили, които ще се явят на избори, открито заявяват, че присъединяването към Шенген е грешка. Не чувам такива заявления. Това временно отлагане на сухопътния Шенген трябва да бъде преодоляно..

публикувано на 28.03.24 в 17:17
Лидия Енчева

10 000 лв. отпуска община Силистра на младата тенисистка Лидия Енчева

10 000 лева ще отпусне община Силистра на млада тенисистка от града – Лидия Енчева, за постигнати високи резултати на национално и международно ниво. Решението е взето на заседание на местния парламент днес. Седемнайсетгодишната Енчева е републикански шампион по тенис на закрито и вицешампион по тенис на открито за миналата година. Печелила..

публикувано на 28.03.24 в 17:15
Директорът на ОДМВР Перник ст. комисар Милчо Милчов връчи първата значка

В Перник дадоха начало на кампания за използване на колани в колите

Директорът на ОДМВР в Перник ст. комисар Милчо Милчов даде старт на тазгодишната образователна кампания за използване на колани на задните седалки на автомобилите и обезопасителни системи за деца. Инициативата ”Инспектор по коланите” е на ОДМВР – Перник и стартира миналата година, като амбицията на ръководство е да се превърне в ежегодна,..

публикувано на 28.03.24 в 17:10

Данъкът за недвижимо имущество в Силистра става 3 промила

От 1 януари догодина силистренци ще плащат данък недвижимо имущество – 3 промила, решиха общинските съветници днес. До момента ставката бе 1 и 1,5 промила за жилищни и нежилищни имоти. Мотивът на кметската администрация за това предложение е недостигът на средства за издръжка на местни дейности. Така от 900 хил. лв., догодина..

публикувано на 28.03.24 в 17:02

440 трудови злополуки са регистрирани за 2023 г.

Пет са тежките трудови злополуки, станали в страната ни през месец март, а за миналата година са регистрирани 440 злополуки, пряко свързани с дейността на пострадалите служители.  Данните представи изпълнителният директор на „Главната инспекция по труда“ инж. Екатерина Асенова.  Заради нарасналия процент трудов травматизъм инспекцията..

публикувано на 28.03.24 в 16:55
Геновева Петрова

Геновева Петрова: Рисковете политическата криза да прерасне в институционална са налице

Рисковете политическата криза да прерасне в институционална са налице , ако политическите лидери не намерят достатъчно разум и отговорност, за да я избегнем. Това каза пред БНР Геновева Петрова, социолог от "Алфа рисърч". " Вече се виждат несъвършенствата на последните конституционни промени, отнасящи се до служебните правителства . Разчитам на..

публикувано на 28.03.24 в 16:41