Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Почит пред делото на Добри Христов

Добри Христов (1875-1941)

През декември отбелязваме 145 години от рождението на академик Добри Христов - композитор, диригент, музикален теоретик, педагог, общественик - най-ярката личност от първото поколение български творци.

В рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" този път акцентираме върху църковно-славянските творби на Добри Христов.

Сред шедьоврите му, изпълнявани и до днес, при това не само в България, са създадените през 1925 г. и 1934 г. Литургии на свети Йоан Златоуст и написаните през 1935-1939 г. Песнопения по Всенощното бдение, "Хвалите имя Господне", "Херувимска песен", "Святий Боже", "Тебе поем" и др.

Интересно е как Добри Христов се насочва към църковната музика: В родния му град Варна той пее в църковния хор на Стоян Бешков и понеже пише красиво нотите, измолва да взема вкъщи шимовете на отделните партии, за да ги преписва. От щимовете той си прави партитуратата и така започва да учи хармония, гласоводене и всички подробности за хоровата песен. По-късно сам си купува учебниците по хармония на Рихтер, Чайковски, Аренски и Фьорстер. Тези си познания задълбочава като студент в Прага - при това като ученик на Дворжак. В София Добри Христов години наред е диригент на хора на Патриаршеската катедрала „Александър Невски“.

За своята музикална дарба и нейния божествен произход в мистично-съзерцателен устрем Добри Христов споделя пред Макариополския епископ Николай: “Повярвай ми, когато сега слушам моето славословие, казвам си: „Добри, не си ти неговият автор, ти си бил само послушно перо на Светия Дух - записал си онова, което в своите духовни съзерцания си доловил от небесната музика на ангелите“.

Още подробности за дейността и творчеството на Добри Христов чуйте в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Андонов

Андрей Андонов: Киното няма да е същото след Covid-19

„През 2020 година киното влезе в стрийминг услугите.  Това беше крайъгълният камък, който наклони везните необратимо. Киното, каквото беше преди Covid-19 няма да е същото “, подчерта режисьорът Андрей Андонов за БНР. Андонов е известен с филмите: „Никой“ и „Ятаган“. Филмът „Никой“ е създаден без държавни средства.  В предаването „Нощен..

публикувано на 10.04.21 в 19:09

Вихрен Георгиев с фотоизложба „Жените на София“

До 19 април на „Моста на влюбените“ до Националния дворец на културата можете да се насладите на една различна и внушителна по въздействието си фотографска изложба „Жените на София“ - дело на фотографа Вихрен Георгиев, който е известен със своя дигитален проект "People of Sofia". В изложбата са включени 60 фотоса на жени, част от двуезичната..

публикувано на 10.04.21 в 16:26
Андрей Даниел

Изложбата "Андрей Даниел. Между две епохи" ще продължи до 13 юни

От 13 април до 13 юни 2021 година можете да видите изложбата "Андрей Даниел. Между две епохи" в Софийската градска художествена галерия. Изложбата е замислена, докато художникът е бил жив. "Екипът на галерията реши и предложи на наследниците, с които работим по този проект, да разширим проекта и да запазим заглавието, предложено от самия артист, както и..

публикувано на 10.04.21 в 15:27
Чавдар Вълков

Нов инструмент за цигуларя Чавдар Вълков

Отварянето на концертните зали донесе много вълнения от срещите на публиката в страната с плевенската филхармония по време на турнето преди седмица с Веско Ешкенази. За концертмайстора Чавдар Вълков тези дни остават по-специални, запомнящи се, защото стават причина и за нова, дългоочаквана негова среща - с цигулката на български лютиер...

публикувано на 10.04.21 в 12:28
Георги Маринов

Полет и отломки - новата изложба на Георги Маринов

„Полет и отломки“ - с това поетично име на контрастите е озаглавена новата изложба на скулптура и художник Георги Маринов, открита преди дни в столична галерия. Живот, житейски път, уроци, научени по пътя, вдъхновяват автора да изобрази съвремието ни чрез творбите си. Изложбата е разделена на три цикъла скулптури „Воини“, „Паднали..

публикувано на 09.04.21 в 13:39

Връчват Европейската награда за литература на 18 май

5 книги на български автори са номинирани за Европейската награда за литература, но имената им не могат да бъдат съобщени на този етап. Европейската комисия ще обяви лауреата на 18 май. Връчването на наградата ще бъде в края на септември 2021 година.   „ Политиката на Европейската комисия е да се направи анализ, доколко тези автори, които..

публикувано на 09.04.21 в 09:34

Сатирата на 65 - над 300 премиери в афиша

Сатиричният театър има 344 премиери в афиша си от създаването си през 1956 година досега .  „Римска баня“ и „Сако от велур“ са сред представленията, играни най-често в Сатирата. „Вечеря за тъпаци“ е пред публика вече 20 години.  Интервю с  драматурга театъра Ина Шкарова можете да чуете в звуковия файл. 

публикувано на 08.04.21 в 19:35