Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българин с наградата за изключителна смелост на Международната морска организация

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българският моряк Едуард Тавитян получи годишната награда на Международната морска организация за изключителна смелост.

Варненецът, който живее в канадския град Халифакс, бе номиниран от българското правителство заради забележителна отдаденост и професионализъм при спасяването на човешки живот.

На 9 октомври 2019 г. Тавитян, инженер на борда на ферибот, се хвърля в бурните води на океана, за да спаси паднал зад борда пътник.

Морското спасяване е една от най-доблестните  човешки постъпки, се посочва в мотивите на международната организация за връчване на наградата.

В писмо до Изпълнителна агенция „Морска администрация“ генералният секретар на Световната организация Китак Лим изрази признателност на българското правителство за номинацията на достоен кандидат за годишните награди.

По този повод министърът на транспорта, информационните технологии Росен Желязков се обърна към българските моряци с благодарност за високите морални стандарти и хуманно отношение, проявени дори когато са в ситуации на риск за собствения си живот. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВВВУ - Долна Митрополия и Висшето училище по телекомуникации и пощи ще готвят кадри заедно

Във Висшето военно-въздушно училище "Георги Бенковски" започват подготовка на инженерни кадри в партньорство с Висшето училище по телекомуникации и пощи. Това става реалност след утвърден съвместен учебен план. Висшето училище по телекомуникации и пощи и Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" сключиха споразумение за извършване на..

публикувано на 25.04.24 в 16:42
Испанският премиер Педро Санчес със съпругата си Бегоня Гомес.

Испанската прокуратура иска прекратяване на делото срещу премиерската съпруга

Испанската прокуратура съобщи днес, че е поискала да бъде прекратено делото за корупция срещу съпругата на испанския премиер Педро Санчес, станало причина той да обяви, че обмисля да подаде оставка, предаде Ройтерс. Прокуратурата заяви, че е протестирала вчерашното решение на мадридски съд да разгледа частен иск от антикорупционни активисти..

публикувано на 25.04.24 в 16:35

Не всички депутати в комисията за Митниците бяха прочели доклада, който приеха

Докладът на временната комисия за Агенция "Митници" беше приет без всички депутати в нея да са го прочели. Това стана ясно на последното заседание на комисията, свикано в почивка на удълженото пленарно заседание. От думите на Димо Дренчев от "Възраждане" стана ясно, че документът е 37 страници, а според Константин Бачийски от ПП-ДБ е раздаден..

публикувано на 25.04.24 в 16:34
Kитайската космическа станция

Китайската Shenzhou-18 излетя към космическата станция Тянгун

Екипажът от трима астронавти на китайската мисия Shenzhou-18 излетя с ракета, насочена към космическата станция "Тянгун", съобщиха държавните медии в страната, цитирани от БГНЕС. Това е най-новата мисия от космическата програма на Пекин, която има за цел да изпрати астронавти на Луната до 2030 г. 

публикувано на 25.04.24 в 16:30

Насрочиха нов конкурс за управител на дупнишката болница

Нов конкурс за управител на общинската болница в Дупница, след като първият на 4 април се провали, беше насрочен за след изборите - на 12 юни. Това гласуваха общинските съветници в местния парламент. На сесията има остри дебати и напрежение, а кметът на града Първан Дангов обвини съветниците, че водят здравното заведение към влошаване, дори до..

публикувано на 25.04.24 в 16:23
Димитър Манолов

КТ "Подкрепа" за отлагането на либерализацията: Работа на парче

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов определи като "работа на парче" отлагането с една година на либерализацията на пазара на електроенергия. Той смята, че парламентът нямаше да вземе решение за отлагането, ако не предстояха предсрочни избори на 9 юни: Либерализацията на пазара на ток на едро се отлага с година "Можеше да не се..

публикувано на 25.04.24 в 16:17

ПП-ДБ остана без група в Общинския съвет в Плевен

Коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" остана без група в Общинския съвет в Плевен. Причина е заявеното желание на един от съветниците за напускане на групата. Групата на ПП-ДБ до момента беше от трима съветници, колкото е минимумът за група. Искането за напускане е от Павлин Стефанов. Не е ясно какво ще се случи със..

публикувано на 25.04.24 в 15:51