Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Доктор по психология описва бохемския живот на Лас Вегас в книга

Приключения с жени, алкохол, наркотици, пътешествия и рокендрол

Психологът Иван Владимиров-Нав разказва „Вегаски истории (за мистици и простаци)“, както е озаглавена новата му книга. Кой би препрочитал тези истории според автора?

"Заглавието е игриво с цел да преминем отвъд разделението на света на категории - добро и лошо, черно и бяло и да видим как нещата са преплетени. И как при едно по-високо мислене виждаме, че тези категории се сливат и разликата между мистици и простаци става незабележима. От друга страна книгата отразява прекараните от мен 10 години в Лас Вегас, където учих, направих докторат по психология и преподавах. Но едновременно с това се запознах с много интересни, бохемски настроени хора и аз като интелектуалец реших, че трябва да се балансирам и да опитам и от този начин на живот. Тези хора бяха простаци в най-добрия смисъл на думата - хора на веселието и на яденето, пиенето, забавата и картите. Там, в Лас Вегас - Града на греха, за мен, като човек на нематериалното, беше едно мистично пътуване. Всички истории в книгата са смешни, но моменти - шокиращо вулгарни или цинични, защото това е Лас Вегас. Същевременно има и много лирика, психология, философия - описвам човешките поведения, психологията на бързите пари и бързите удоволствия. Това е книга за отворени хора, които искат и да се посмеят, и да научат нещо ново. Основният момент в книгата е човек да наблюдава себе си и реакциите си."

Мистикът и простакът погледнати отгоре изглеждат по един и същи начин, казва още Иван Владимиров-Нав и допълва, че основната разлика между тях е в наличието на система при мистика.

Прекараното време в Лас Вегас необичайно, но го учи на смирение, а материалните неща, до които се е докоснал - от какво няма нужда.

Съветът на Иван Владимиров-Нав към хората е да се опитат да гледат на нещата от различни гледни точки, да мислят положително и да култивират емоции като благодарност, състрадателност към себе си и околните и любов.

"Не трябва да забравяме, че това, което ние наричаме красиво, грозно, полезно, вредно, щастливо, нещастно, са конструирани човешки понятия и отвъд тях винаги има някакъв урок. В дългосрочен план няма как да знаем дали нещо, което се случва, колкото и ужасно да изглежда на пръв поглед, не е за добро. Затова човек трябва да култивира доверие в живота."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Музикалното наследство на композиторите Стефан Диомов и Кирил Дончев

Композиторът Стефан Диомов написа книгата "Белите и черни клавиши на моя живот". Стефан Диомов е роден на 16 февруари 1945 г. в град Бургас. "Така я озаглавих, защото смятам, че това е моя живот - на приливи и отливи, на успехи и на не съвсем удачни решения, които съм взимал - кога с положителен знак, кога с отрицателен и затова, използвайки..

публикувано на 26.02.21 в 15:54

Фондация "Дома Арт" с творчески курсове през март

"Правим алтернатива на творческто образование, като ще обучаваме в нови и интересни специалности", каза в "Хоризонт до обед" Мартина Стефанова от фондация "Дома Арт" за старта на Нова творческа академия, която започна в края на седмицата . Мартина Стефатова е културен мениджър, куратор, арт критик, съосновател и изпълнителен директор..

публикувано на 26.02.21 в 12:25

Кукленият театър „Дора Габе“ в Добрич с първа премиера

Кукленият театър „Дора Габе“ в Добрич зарадва най-малките си зрители с първата си за тази година премиера. Автор и режисьор на постановката „Наказана Лисана“ е един от куклените актьори в театъра – Румен Куртев. Сценографията е на Ели Качулева, а музиката е на Пламен Мирчев - Мирона. Куклените актьори се надяват, че макар и в трудното за всички..

публикувано на 26.02.21 в 09:53

Столичният куклен театър на 75 години

"На сто процента са изкупени билетите ни, дори се налага да връщаме зрители, защото на 30 на сто само може да се запълни залата", каза в "Хоризонт до обед" директорът на Столичният куклен театър Иван Райков. Тази година е юбилейна за тетъра - той става на 75 години . "Благодарни сме на публиката, че са с нас, че спазват мерките, че ни..

публикувано на 25.02.21 в 13:19

Нов музикален конкурс за наградите на "Кантус Фирмус"

Нова възможност за изява ще имат младите инструменталисти, занимаващи се професионално с класическа музика. В ход е началният подбор на ученици и студенти за първото издание на Националния радиоконкурс за млади инструменталисти за наградите на „Кантус Фирмус“. Той  ще се проведе в периода март - септември 2021 г. с финансовата подкрепа на Национален..

публикувано на 25.02.21 в 08:08
Проф. Анна Белчева получава титлата Доктор хонорис кауза на НМА през 2014 г.

Спомен за проф. Анна Белчева

Преди броени дни, на 11 февруари 2021 г., от този свят си отиде известната преподавателка по хорово дирижиране в Музикалната академия “Проф. Панчо Владигеров“ проф. Анна Белчева. Тази смърт ме разстрои много, защото детството и студентските ми години бяха тясно свързани с нея. Припомних си как като деца пеехме в хор “Бодра смяна“ и детския хор..

публикувано на 25.02.21 в 07:44

Дора Делийска ще представи България в поредица на ARTE TV

Eвропейският културен канал ARTE от доста време е приобщил прочутия цигулар Даниел Хоуп като свой водещ и след поредицата Hope@Home - много удачно заиграване с фамилията на музиканта, която в превод означава "надежда", сега, когато концертният живот в много европейски страни продължава да е възпрепятстван заради пандемията, започна друга..

публикувано на 24.02.21 в 23:02