Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На първо четене:

Депутатите одобриха предложението за прокурор, разследващ главния

| обновено на 18.12.20 в 12:17
Депутатите в пленарната зала - отражение върху стъкло, 18 декември 2020 г.
Снимка: БГНЕС

Специален прокурор ще разследва обвинител номер едно. Това решиха на първо четене депутатите с промените в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс. Предложенията на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ бяха приети с гласа 98 „за“, 46 „против“ и 10 „въздържал се“.

Управляващото мнозинство в парламента предлага механизъм за независимо разследване на главния прокурор, ако извърши престъпление. Специалният прокурор ще бъде издиган от минимум шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и ще е със 7-годишен мандат.

Седемгодишният мандат би гарантирал работата му с различни главни прокурори, което според вносителите ще е гарант за пресичане на потенциално влияние.

Красимир Ципов от ГЕРБ, който е сред вносителите, изложи мотивите

„Съобразявайки се именно и със становището на Венецианската комисия, и на доклада на Европейската комисия за върховенството на закона, ние категорично смятаме, че трябва да бъде проведена такава процедура, като искам да обявя предварително, че възнамеряваме този законопроект да стане факт до края на мандата на това Народно събрание и да стартира, разбира се, процедурата за избор на такъв кандидат. Смятаме, че само по този начин може да се гарантира независимостта в разследването на главния прокурор в случай, че той извърши престъпление“.

Като поредната каша на управляващите определиха от БСП приетите текстове. Депутатът Филип Попов посочи:

„Сега с тези безумни текстове всичко се превръща в пълен хаос, за да може фактически нищо да не се промени. Това явно устройва вносителите и това се прави на фона на конституционно решение, което категорично посочва, че надзорът за законност и методическото ръководство върху дейността на всички прокурори, осъществявани от главния прокурор, не включват случаите, когато прокурор извършва проверка, разследвания и други процесуални действия по сигнал срещу главния прокурор. Вместо това ни предлагат химери в стил „разследващ на разследващия“, нещо като ремонт на ремонта“.

Крум Зарков заяви:

„Объркана е цялата ви концепция. За да решите този въпрос качествено, е необходима цялостна и задълбочена реформа. Сегашното мнозинство може по този, както и по много други въпроси, да направи само едно полезно нещо и то е да освободи пътя за друго мнозинство“.

Десислава Атанасова от ГЕРБ упрекна левицата, че по време на дебата за разследването на главния прокурор при евентуално извършено престъпление от негова страна БСП отново са отсъствали: 

„И се присъединявам към казаното, че при един следващ дебат, при един следващ парламент - дано да е за Велико народно събрание, такъв дебат трябва да бъде проведен. Не само защото някой да ни потупа по рамото или да ни похвали, а заради българските граждани. И не само протестиращи“.

Независимият депутат Красимир Янков призова ГЕРБ и патриотите да преосмислят предложенията си, които са „само заблуждение, че се прави за съдебна реформа“:

„Разбираме желанието на управляващото мнозинство, включително и да размахат пръст на главния прокурор. Това вероятно е продиктувано от наближаващите избори, това вероятно е продиктувано от недоволство и на една голяма част от българските граждани, които го изразиха и чрез многохилядни протести. Но начинът, по който се предлага да бъде избиран разследващ прокурор, аз не мисля, че ще удовлетвори както желанието на тези, които повдигнаха въпроса за неприкосновеността и неконтролируемостта на главния прокурор, така и включително на европейските партньори“.

Според промените действията на специалния прокурор няма да подлежат на контрол от главния прокурор и над него няма да се упражнява надзор, а делата срещу обвинител номер едно ще се водят в Специализирания наказателен съд и във Върховния касационен съд.

Днешното редовно пленарно заседание на Народното събрание е последното преди коледната ваканция, следващото ще е на 13 януари догодина. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва Световната имунизационна седмица

Днес започва Световната имунизационна седмица, организирана от СЗО. Този път събитието е посветено на 50-годишнината на Разширената имунизационна програма, която има ключово значение за ваксинирането на милиони деца по света. През последните години обаче има спад в броя на поставените ваксини.  При създаването на Разширената имунизационна програма през..

публикувано на 24.04.24 в 03:27
Димитър Главчев

Служебният премиер ще се срещне с представители на земеделците

Служебният премиер Димитър Главчев и новоизбраният министър на земеделието Георги Тахов ще се срещнат с представители на земеделския бранш.  Очаква се на срещата да присъства и вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, а в предварителния дневен ред е обявено, че ще се обсъждат въпроси от „спешен порядък“. Без предварително да е посочена..

публикувано на 24.04.24 в 03:07

Пореден протест заради качеството на водата в Брестовица

Жители на пловдивското село Брестовица организират пореден протест заради качеството на водата в пловдивското село, която от 4 години е замърсена с манган и е негодна за ползване.   В  края на работния ден те ще блокират Околовръстния път на Пловдив и Пещерско шосе.  Хората от Брестовица заявиха още миналата седмица , че не могат  повече да живеят по..

публикувано на 24.04.24 в 02:31
село Роза, община Тунджа

Започва работата по проекти от инициативата "С Тунджа в сърцето"

В 14 села на община Тунджа започва осъществяването на проекти по гражданската платформа „С Тунджа в сърцето“. Предстои кандидатстването и по втория етап на инициативата през юни.   За реализацията на проектите са заделени 30 хиляди лева от общинския бюджет, като разработките са в направления с  екологична и културна насоченост.  За първия етап са..

публикувано на 24.04.24 в 02:25
Британският премиер Риши Сунак.

Британският премиер пристига на посещение в Германия

Британският премиер Риши Сунак днес ще бъде на посещение в Германия. Той пристига в Берлин от Полша, където обеща още 500 милиона паунда военна помощ за Украйна и увеличаване на британските разходи за отбрана на 2,5% от БВП до 2030 година.  Риши Сунак и германският канцлер Олаф Шолц ще обсъдят по-тясното сътрудничество в областта на..

публикувано на 24.04.24 в 01:34

Много испанци подценяват рисковете при пътуване, сочи изследване

44% от испанците не сключват застраховка за пътуване с пълно покритие, показват данните от изследване, проведено през последните дни в страната. Според застрахователите това се дължи първо на недостатъчната информираност на пътуващите, а след това и на нежеланието им да плащат допълнително. Да се разболеем по време на пътуване се оказва, че се случва..

публикувано на 24.04.24 в 00:49

Пентагонът е подготвил оръжейни доставки за Украйна в размер на 1 милиард долара

Пентагонът е подготвил оръжейни доставки за Украйна в размер на 1 милиард долара, съобщава Асошиейтед прес. Доставките ще станат възможни веднага щом Сенатът одобри законопроекта в помощ на Киев, гласуван в събота от Камарата на представителите, и след като президентът Джо Байдън го подпише. В текста са предвидени общо 61 милиарда долара..

публикувано на 23.04.24 в 22:59