Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асена Сербезова: Нека следващата пандемия да бъде пандемия от емпатия

Кампания с обективна информация в достъпен вид би разширила ваксиналното покритие, смята председателят на Българския фармацевтичен съюз

Асена Сербезова
Снимка: БГНЕС

Следващата пандемия да бъде пандемия от емпатия – това пожелание отправи пред БНР председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова. В предаването „Политически НЕкоректно“ тя коментира започналата ваксинация срещу коронавирусната инфекция

Това е действително съкратена процедура, която се прилага в случаи, когато е от изключителна важност факторът време, тоест колкото по-бързо се справим, толкова повече животи ще бъдат спасени, отбеляза Сербезова относно бързо разработените ваксини срещу коронавируса, някои от които вече се прилагат.

От самото начало регулаторът беше с фармацевтичните компании, които разработваха ваксините, за да им дава научни консултации – за дизайна на клиничните изпитвания, какви крайни точки да заложат, колко хора да бъдат включени и в момента, в който „наръч“ от документация ставаше готов, те го подаваха, което в останалите случаи не е точно така, поясни Асена Сербезова.

За всеки лекарствен продукт съществува риск. Има крехко съотношение полза – риск, но при приема на всеки лекарствен продукт има рискове, заяви тя, запитана за възможните рискове при ваксините за Covid-19.

Ако искаме да повишим ваксиналното покритие, трябва да направим кампания, базирана на обективна информация в достъпен вид, подчерта проф. Сербезова. Фармацевтичният съюз е заявил пред председателя на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов готовността си да се включи в разяснителната кампания за ваксините, съобщи тя.

Снимка: БТА

Относно преведената на български език информация от листовката за ваксината на „Пфайзер“ и „Байонтех“ Асена Сербезова посъветва всеки да прочете предупрежденията и ако попада в някоя от тези групи (което не означава абсолютно противопоказание), внимателно да обсъди със своя лекар ползите и рисковете от поставянето на ваксината.

Пред мен не стои като въпрос дали да се ваксинирам, а с какъв продукт“, каза проф. Сербезова.

„С информацията за починали, за такива в тежко състояние, която се повтаря по няколко пъти на ден, има изследвания на американската асоциация на психолозите, че в зависимост от личностните характеристики на човека може да се усилят симптомите от негативните новини - симптоми на реално заболяване от 2 до 100 пъти. И ако хората са по-чувствителни към темата Covid-19 и притежават определени личностни характеристики, ако скалата за оценка на стреса е от 0 до 100, прием бързо в болница с диагноза Covid-19 за човек, който вярва, че това е смъртоносно заболяване, оценката на психолозите е над 150 точки. Представете си какъв стрес е това“, коментира още председателят на Българския фармацевтичен съюз. На този фон по думите й е още по-трудно хората да се справят с високоспециализирана медицинска информация, каквато е тази за ваксините. 

Въпреки неоспоримите факти и обстоятелства, че това не е фалшива тревога, всъщност ще има дело, прокуратурата внесе обвинителен акт, като го „прецизира“, уточни Асена Сербезова по повод обвинението за всяване на паника, което прокуратурата й отправи, след като през пролетта тя предупреди в интервюта по БНР и БНТ, че е възможен недостиг на медикаменти в аптечната мрежа заради коронавируса. Сербезова посочи, че прокуратурата използва извадени от контекста части от нейни изречения.

„Няма значение кой кого поръчва. Важното е, че институциите могат да се използват в подобен аспект“, изтъкна Сербезова.

Тя пожелава на всички „здраве, късмет, една по-спокойна, по-успешна година, да преминем заедно през тези трудни времена“.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Починал е психологът и Нобелов лаурет Даниел Канеман

В сряда на 90-годишна възраст е починал Даниел Канеман, американско-израелски психолог, чиито прозрения за често проблематичния процес на вземане на решения от хората му донесоха Нобелова награда за икономика.  Това съобщи Дойче Веле . Канеман и дългогодишният му сътрудник Амос Тверски направиха много за развенчаването на широко..

публикувано на 28.03.24 в 18:03
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин: Ако Ф-16 за защита на Украйна излитат от летища в други страни, те ще станат легитимни мишени

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия нямала никакви агресивни намерения и нарече "пълни глупости" и "бълнуване" предположенията, че след Украйна ще нападне и някоя страна-членка на НАТО. Късно снощи руските медии разпространиха видео кадри от посещение на Путин при военни пилоти в Тверска област, с които руският президент споделил..

публикувано на 28.03.24 в 17:54

Украйна поиска от НАТО повече системи за противовъздушна отбрана

Украйна поиска от западните си съюзници в Алианса повече системи и оборудване за противовъздушна отбрана на заседание на Съвета НАТО - Украйна, след вълна от руски ракетни нападения по критична и енергийна инфраструктура.  Украйна е свалила почти всички дронове, с които Русия е атакувала през нощта В социалната мрежа X министърът на отбраната..

публикувано на 28.03.24 в 17:45

Израелската армия съобщи за около 200 ликвидирани терористи в болница в Газа

Израелската армия продължава офанзивата си срещу "Хамас" в Ивицата Газа на фона на все по-големия международен натиск за прекратяване на огъня заради задълбочаващата се хуманитарна криза.  Според ООН Израел пречи на доставките на помощи и използва глада като оръжие, което е равносилно на военно престъпление.  Фолкер Тюрк: Гладът в Газа..

публикувано на 28.03.24 в 17:38

Шумен без вода до утре сутринта

Продължава отстраняването на аварията по довеждащия водопровод край село Хан Крум. Тази вечер най-вероятно няма да бъде пусната водата, каза главният инженер на ВиК – Шумен Антон Стефанов. "Все още осушаваме терена. Направили сме дигите, има още малко да се довърши дигата около аварията и започваме с помпи да осушаваме. След това ще се направят..

публикувано на 28.03.24 в 17:38
Юлиана Николова

Юлиана Николова: Надявам се предсрочните избори да не задушат европейските цели на България

Очаквам Шенген да бъде приоритет и за следващото правителство . Това каза пред БНР Юлиана Николова, директор на портал "Европа". "Много малко от политическите сили, които ще се явят на избори, открито заявяват, че присъединяването към Шенген е грешка. Не чувам такива заявления. Това временно отлагане на сухопътния Шенген трябва да бъде преодоляно..

публикувано на 28.03.24 в 17:17
Лидия Енчева

10 000 лв. отпуска община Силистра на младата тенисистка Лидия Енчева

10 000 лева ще отпусне община Силистра на млада тенисистка от града – Лидия Енчева, за постигнати високи резултати на национално и международно ниво. Решението е взето на заседание на местния парламент днес.  Седемнайсетгодишната Енчева е републикански шампион по тенис на закрито и вицешампион по тенис на открито за миналата година. Печелила..

публикувано на 28.03.24 в 17:15