Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силно земетресение с магнитуд от 6,4 по Рихтер близо до хърватската столица

Най-малко шестима загинали - сред тях и 12-годишно момиче

| обновено на 29.12.20 в 21:00
6
Разрушения в град Петриня, Хърватия след силното земетресение на 29.12.2020 г.
Снимка: Ройтерс

Земетресение с магнитуд от 6,4 по Рихтер удари град Петриня в централна Хърватия във вторник, взимайки шест жертви, включително едно дете, ранявайки повече от 20 човека и разрушавайки десетки сгради.

Сред загиналите е и 12-годишно момиче в Петриня. "Към момента в близост до град Глина имаме пет смъртни случая. Заедно с 12-годишно момиче от Петриня има общо шест мъртви", каза вицепремиерът Томо Медвед.

Полицията съобщи, че най-малко 20 души са леко ранени и шест по-тежко ранени по време на земетресението. "Търсенето под развалините продължава", се посочва в изявление на полицията.

Шефът на болницата в Сисак заяви по-късно, че лекува 20 души, двама с тежки наранявания.

Под развалините се чуват гласове на затрупани хора. Спасителни екипи с обучени кучета се опитват да им помогнат.

Няма пострадали български граждани, съобщиха от външното ни министерство.

Земетресение е станало в близост до хърватската столица Загреб във вторник по обяд местно време, съобщи германският изследователски център за геоложки науки GFZ.

Епицентърът на земетресението е бил град Петриня, който беше засегнат от земетресение с магнитуд 5,2 по Рихтер и в понеделник. Град Петриня се намира на около 44 км от столицата Загреб. Епицентърът е бил на 42 километра югоизточно от Загреб и 14 километра западно от град Сисак.

Данни от Европейския средиземноморски сеизмологичен център (EMSC) показват, че земетресението е станало в 12:19 ч. местно време (13:19 ч. българско време).

Земетресението е било на дълбочина 5 километра, като трусът е продължил около половин минута.

Разрушения в град Петриня след силното земетресение на 29.12.2020 г.

Новинарският канал N1 показаха кадри на спасителни екипи, които изваждат мъж и дете под разрушенията в град Петриня. И двамата бяха живи.

Спасителите се опитват да извадят хората от развалините на срутени сгради, показаха телевизионни кадри, като на помощ бяха изпратени хърватски армейски части.

N1 също така цитира служител от град Петриня, който посочи, че е загинало 12-годишно дете в град, но не се съобщава подробности.

Премиерът Андрей Пленкович, който незабавно отпътува за Петриня след новината за силния трус, каза: "Имаме информация, че е убито едно момиче. Нямаме друга информация за жертви".

"Армията е тук, за да помогне. Ще трябва да преместим някои хора от Петриня, защото не е безопасно да бъдем тук", каза Пленкович.

Националната телевизия ХРТ съобщава, че центърът на Петрине е неузнаваем, а по неофициални данни има ранени. Хората са избягали в парка, някои са скачали от покривите, информира БТА, цитирайки хърватската национална телевизия.
Според ХРТ трусът е съборил покрива на болницата в Сисак над отделението за вътрешни болести. Екипът на телевизията едва се е спасил на входа на градския съвет, който също се е срутил.
Новинарският канал N1 каза още, че при земетресението е била разрушена детска градина, но в нея няма деца. Ситуацията е "трудна" в домовете за пенсионери в района на Петриня.
Разрушения в град Сисак, Хърватия след силно земетресение на 29.12.2020 г.

Томислав Фабианич, ръководител на спешна медицинска помощ в Сисак близо до Петриня, каза, че има много ранени както в Петриня, така и в Сисак.

"Има хора с фрактури, със сътресения и някои трябваше да бъдат оперирани", каза той, цитиран от Ройтерс.

Здравният министър на Хърватия обяви, че е организиран транспорта на пациенти от Петриня до болниците в Загреб и Сисак.

Пожарни екипи от съседни области са пристигнали в Петриня, за да помогнат в издирването на оцелели след труса.

Земетресението беше усетено и в хърватската столица Загреб, където хората се втурнаха по улиците, някои обсипани със счупени керемиди и други отломки.
Трусът е бил усетен и в австрийската столица Виена, сръбската столица Белград и в град Сараево в Босна и Херцеговина.
Като превантивна мярка, беше спряна словенската АЕЦ Кръшко, която се намира на около 100 км от епицентъра на земетресението.
Уплашени хора са излезели навън в Загреб след силното земетресение в Хърватия

В понеделник земетресение с магнитуд 5,2 по Рихтер удари централна Хърватия, също близо до Петриня.

През март земетресение с магнитуд 5,3 по Рихтер удари Загреб, причинявайки една смърт и ранявайки 27 души.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Разрушения в град Петриня след силното земетресение на 29.12.2020 г.

България е готова да окаже помощ на Хърватия след опустошителното земетресение

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева разговаря със своя колега от Хърватия Гордан Гърлич-Радман във връзка с опустошителното земетресение, което днес на обяд разлюля Балканите, съобщава пресцентърът на МВнР. Епицентър..

публикувано на 29.12.20 в 15:43
АЕЦ в Крско, Словения

Словения затвори временно своя АЕЦ след земетресението в Хърватия

Словения временно затвори ядрената си електроцентрала в Кръшко след силното земетресение, което разтърси ранния следобед съседна Хърватия . Според говорител на АЕЦ-а, решението за временно затваряне на централната е взето като предпазна мярка...

публикувано на 29.12.20 в 14:38
Силно земетресение от над 6 по Рихтер в Хърватия

Няма данни за пострадали български граждани при труса в Хърватия

Няма данни за пострадали български граждани при земетресението, разлюляло Хърватия в 13:20 ч. българско време , съобщават от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР). По данни на посолството ни в Загреб трусът е бил с магнитуд 6,2..

публикувано на 29.12.20 в 14:54
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателят Димитър Главчев

Главчев освободи трима заместник-министри

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев са освободени трима заместник-министри, считано от 22 април. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Мартин Гиков е освободен от поста в Министерството на иновациите и растежа, а Николай Сиджимов –..

публикувано на 19.04.24 в 17:40

Евросанкции за 4 лица и две организации заради нарушения на правата на човека срещу палестинци

Страните членки на ЕС включиха в санкционния списък 4 лица и две организации, отговорни за тежки нарушения на правата на човека срещу палестинци. Става дума включително за изтезания и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отношение или..

публикувано на 19.04.24 в 17:36

Експлозиите в Иран тази сутрин предизвикаха реакции по целия свят (обобщение)

Над иранския град Исфахан отекнаха експлозии тази сутрин, като според редица източници, става въпрос за израелска атака. Израел не коментира, нито пое отговорност. Техеран обаче, омаловажи случилото се и посочи, че не планира ответни действия...

публикувано на 19.04.24 в 17:33

СГП предлага законодателни промени заради тежки катастрофи с пияни и дрогирани шофьори

Заради множеството случаи на тежки катастрофи, предизвикани от пияни и дрогирани шофьори, със загинали или тежко пострадали, Софийската градска прокуратура предлага серия от законодателни изменения.  Сред тях са увеличаване на срока на мерките "задържане..

публикувано на 19.04.24 в 17:03

Кабинетът одобри 22 програми за развитие на образованието за общо 231 млн. лв.

Служебното правителството одобри 22 национални програми за развитие на образованието с общ бюджет 231 милиона лева.  Две от тях са нови - "Безопасност на движението по пътищата" и "Без агресия за сигурна образователна среда". Част от останалите..

публикувано на 19.04.24 в 16:58
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл потвърди, че някои ведомствени служители имат забрана за пътуване

Кремъл потвърди, че служителите в някои държавни ведомства в Русия имат забрана за пътуване, а в други ведомства се изисква хората да уведомят за плановете си да заминат в чужбина. В четвъртък агенция Ройтерс съобщи, че Русия затруднява..

публикувано на 19.04.24 в 16:54

Общината в Кюстендил отдава жилища на медик от града и лекарка от Босилеград

Общината в Кюстендил ще отдаде жилища на медик от града и лекарка от Босилеград (Сърбия), които вече работят в районната болница и живеят под наем. Докладната за отдаването е внесена за предстоящото заседание на Общинския съвет.  Лекарят от града..

публикувано на 19.04.24 в 16:52