Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явор Гечев: Парите за фойерверки ги дайте за добра кауза

Гърмежите в новогодишната нощ причиняват травми и страдания както на домашните, така и на дивите животни

Явор Гечев
Снимка: Ани Петрова

Малцина си дават сметка какво могат да причинят пиратките в новогодишната нощ на животните. Това се отнася дори за хора, които обичат животните, каза пред БНР Явор Гечев, доскоро водещ активист на Фондация „Четири лапи“.

Силните гърмежи и светлини по средата на нощта се отразяват зле и на домашните, и на дивите животни, поясни той.

Въпреки предупрежденията всяка година има изгубени домашни кучета и котки около празниците, защото при изпадане в стрес и паника животните изгубват ориентация и тръгват да търсят най-близкото възможно укритие. Инстинктът за самосъхранение в такъв момент е толкова силен, че животното пренебрегва дори нормални опасности, от които е свикнало да се пази денем – например автомобили и височини.

„Най-тежко е за дивите животни, особено птиците. Те са с много деликатна психика, с много изострени сетива. Когато едно животно бива легнало през нощта да спи, да не говорим за тези, които заспиват зимен сън, и започне тази пукотевица, животните изпадат в паника. Птиците политат – през нощта те нямат никаква ориентация и много често падат жертви или на това, че се блъскат в сгради, или на това, че са уцелени от фойерверки. Диви животни излизат на пътищата и ги прегазват автомобили или пък попадат в среда, в която не могат да оцелеят“, подчерта Гечев в предаването „Преди всички“.

Снимка: БГНЕС

Гечев сравни ефекта от празничните гърмежи върху животните с този върху заспал човек, който се буди от звук като този от експлозията на пристанището в Бейрут, комбиниран с изригването на вулкан и земетресение.

Болниците се пълнят с пострадали от пиратки хора, припомни още Явор Гечев и посъветва собствениците на домашни любимци да ги разходят по светло или на каишка, за да ги предпазят от изгубване по време на гърмежите.

Има държави, в които и търговията, и използването на пиротехника са ограничени, уточни Гечев и даде пример с Холандия, където са съобразили, че заради Covid ситуацията не искат допълнителен прием на пациенти в болниците.

„Още преди да започне пандемията и други градове – в Италия, в Германия, в Австралия забраниха употребата на пиротехнически средства именно с идеята да се предпазят животните. Под натиска на неправителствени организации, осъзнавайки опасността, която може да бъде причинена най-вече на дивите животни“, коментира Явор Гечев.

Парите, които се дават за фойерверки, да се дадат за добра кауза, с която да завършим една тежка година с нещо хубаво, призова Гечев.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Главчев: След като не издаде указ, президентът би трябвало да носи отговорност за външната политика

Премиерът Димитър Главчев заяви, че няма намерение да предлага нов кандидат за поста министър на външните работи след отказа на президента да одобри Даниел Митов. В интервю за БНТ Главчев уточни, че при това положение отговорност за външната политика ще носи Румен Радев : "За българската външна политика би трябвало, ако беше издаден указ, щях..

публикувано на 19.04.24 в 22:01
Варна

Великден наближава... Пътуванията тази година са 10-15% по-скъпи

Майските празници са началото на морския туризъм , каза пред БНР Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори. "При Великден за много от нас има значение дестинацията и от гледна точка на отбелязване на празника. Затова най-предпочитана дестинация е Гърция - и заради морето, и заради факта, че гърците също са..

публикувано на 19.04.24 в 10:43

Погром в птицевъдството - 40% от кокошките носачки са засегнати от птичия грип

Само за седмица заради птичия грип са били унищожени над половин милион кокошки у нас. " Ситуацията ескалира изключително бързо. От октомври миналата година до момента заради огнища сме унищожили над 2 милиона птици – кокошки носачки, през последната седмица около 380 000 бройлери. При кокошките носачки вече са засегнати над 40% ",..

публикувано на 19.04.24 в 10:25
Петър Чолаков

Петър Чолаков: Президентът да ги остави да се варят в собствен сос!

Има различни интереси, които стоят зад правителството и тези интереси трябва да се напаснат . Зад правителството стоят ГЕРБ и ДПС. Това мнение изрази пред БНР политологът доц. Петър Чолаков във връзка с напрежението около смяната на министри в служебното правителство скоро след като то бе сформирано. Очаква се среща на "Дондуков" 2 за..

публикувано на 19.04.24 в 08:37
проф. Даниел Вълчев

Проф. Даниел Вълчев: Правната ни система е като човек на силни лекарства без връзка с оплакванията

" След направените конституционни промени българската правна система прилича на човек, на когото са предписали силни лекарства, които нямат нищо общо с неговите оплаквания. Те   са разбалансирали целия му организъм и той се чувства все по-зле, а лекарите взаимно се обвиняват в шарлатанство ".  Това заяви пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на..

публикувано на 18.04.24 в 14:10

Мария Тончина: Нямаме традиции на доброволчество

Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности . Това е значително по-ниско в сравнение с други европейски страни. Средностатистически в ЕС тази цифра е над 20%.  Фондация "От нас зависи" започва инициативата "Дай 5!", за да насърчат доброволчеството сред младите хора . Според Мария Тончина от..

публикувано на 18.04.24 в 10:51
Снимката е илюстративна.

24 май ще бъде обявен за Ден на България в Британска Колумбия

" България ще има специален ден в Британска Колумбия и в град Ванкувър. 24 май ще бъде обявен за Ден на България ". Това обяви пред БНР Велислава Панова, генерален консул на България в Торонто. Тя посочи, че тази година Дните на България в Канада , които предстоят на 19 април, се организират за трета поредна година. "В Британска..

публикувано на 17.04.24 в 07:46