Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минималната заплата от днес е 650 лева, а минималната пенсия - 300 лева

| обновено на 01.01.21 в 10:22
Снимката е илюстративна.
Снимка: БГНЕС

Минималната заплата от днес е 650 лева - с 40 лева повече в сравнение с изминалата година. С 10 на сто се увеличават бюджетните заплати. За цялата 2021 година са планирани средства за осигуряване на увеличението с 30% от 1 август 2020-а на заплатите в администрациите, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от Covid-19. Промени има и в месечните детски надбавки. Семействата с доход до 410 лева на човек ще получават по 40 лева месечна помощ за отглеждане на едно дете, а за две - 90 лева. 

Месечната помощ за най-нискодоходните семейства с три деца е в размер на 135 лева, за четири деца 145 лева, като за всяко следващо дете помощта за семейството расте с 20 лева. Ако доходът на член от семейството е в диапазон от 410 до 510 лева, то тогава помощта е 80 процента от сумата на месечните надбавки за децата на най-нискодоходните семейства. Месечната помощ за отглеждане на близнаци е 75 лева. 

Месечната помощ за отглеждане на дете с трайно увреждане, според вид и степен на увреждането, или степен на трайно намалена работоспособност, е между 930 и 350 лева. Еднократната помощ за ученици, записани в 1-ви и 8-и клас, е 300 лева. Предвижда се 17 процента ръст на учителските заплати и 15 на сто на възнагражденията в МВР. 

Влизат в сила и промени в Кодекса на труда
Допустимият извънреден труд е увеличен до 300 часа годишно. Право на 20 дни редовен платен годишен отпуск вече ще има всеки държавен служител с най-малко четири месеца стаж вместо изискваните досега осем месеца. Новост е и изплащането на две месечни заплати при пенсиониране със стаж до десет години на същото работно място. Дисциплинарните наказания ще се налагат не по-късно от 2 месеца от откриване на нарушението и не по-късно от 1 година от извършването му. 

На пенсионерите с пенсия от 300,01 лева до 369 лева, включително, ще се отпусне еднократна годишна финансова подкрепа за храни в размер на 120 лева.

От днес минималната пенсия е 300 лева вместо досегашните 250 лева. Максималната става 1 440 лева вместо досегашните 1200 лева. През новата година продължава плавното покачване на възрастта и стажа за пенсиониране. 

Жените ще излизат в пенсия на 61 години и 8 месеца с 36 години стаж, а мъжете - на възраст 64 години и 4 месеца и 39 години стаж. Всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2020 година, ще бъдат осъвременени с прогнозен процент от 5%, считано от 1-ви юли 2021 година. 

За януари, февруари и март е предвидено да продължи изплащането на добавка от 50 лева към пенсиите на всички пенсионери. 

Минималният месечен размер на осигурителният доход за самоосигуряващите се става 650 лева, колкото е минималната работна заплата, а този за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители остава 420 лева. 

Запазва се и максималният осигурителен доход от 3000 лева. Минималното дневно обезщетение за безработица ще бъде 12 лева, а максималното 74,29 лева. 

Обезщетението за отглеждане на дете до двегодишна възраст остава 380 лева. 

За фонд "Гарантирани вземания" на работниците и служителите е определен максимален размер от 1 625 лева на гарантираните вземания при несъстоятелност на работодателя. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за непропорционалната тежест на миграцията върху Кипър ще бъде повдигнат от председателя на неговия парламент..

публикувано на 20.04.24 в 04:36

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една машина е паднала без да се взриви, като е нанесла минимални щети по жилищен дом.  В Калужка област при..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите общи избори, Риши Сунак каза, че „подкрепата за безработица трябва да бъде предпазна мрежа и никога..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия „Грузинска мечта“ и нейният основател-милиардер, са..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52