Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Диана Димитрова от Елин Пелин: Доброто е във всеки от нас

Диана Димитрова
Снимка: личен архив

Диана Димитрова вярва, че доброто съществува във всеки от нас. Чрез своя оптимизъм интерпретира живота по най-благоприятния начин, очаква само хубави неща и е убедена, че всяка ситуация може да се подобри. След години, прекарани отвъд океана Диана Димитрова избира родния си град Елин Пелин. Насочва цялата си енергия и заряд към това да бъде част от промяната, да ангажира обществеността и да предава доброто:

Случват се толкова хубави неща около нас, забравили сме си очилата. Имам чувството, че не можем да ги видим. Разходете се по улицата и се усмихнете на някого, ей така, без причина. Той ще ви се усмихне насреща. Това може да те вдигне, независимо колко лош ден си имал. Трябва да ги правим тези малки неща“, подчерта Диана Димитрова.

Диана Димитрова   снимка: личен архив

Животът в САЩ променя нагласата ѝ към заобикалящата среда. Разбира, че не може да бъде безучастна към обществените проблеми, нито пък равнодушна към неправдата:

„Аз мисля, че безнаказаността ражда чудовища, ако ние не наказваме, дори и с обществено порицание най-малките неща - едно люпене на семки в парка, значи сме съгласни. Това е т.нар. теория на счупените прозорци. В Ню Йорк през 1982 година кметът на града минава покрай една сграда и вижда един счупен прозорец. След няколко седмици те стават повече и повече. И по този начин той казва, че ако не обръщаме внимание на малките престъпления, с течение на времето те ще стават по-големи и по-големи. Това се е получило при нас. Тук сме малко, въртим глава и казваме - мен това не ме засяга. Да, но реално погледнато ни засяга, защото ние сме лицето на това общество и ние сме това общество. Мълчанието не е решение“, каза Диана Димитрова. 

Диана Димитрова       снимка: личен архив

Диана Димитрова е инициатор на различни каузи, а нейната отдаденост не остава незабелязана. Получава покана за работа от Община Елин Пелин. Симбиозата между местната администрация и жената, носеща в себе си необикновен заряд и нестихващ ентусиазъм създава вдъхновяващи резултати. Последният проект - ръчно изрисувана кръстче по кръстче българска шевица по фасадата на учебни заведения в околността:

„Успях да изрисувам няколко училища, няколко детски градини. В момента подготвяме нов проект за читалището в с. Нови хан“, допълни Диана Димитрова.

Диана Димитрова е автор и на една необичайна екоинициатива - създаването на красиви пана, изобразяващи кукерски маски и български шевици, изработени от пластмасови капачки. Пъстрите творби красят градския стадион и новопостроена детска площадка. 

Младата жена участва и в реставрацията на паметните плочи на загиналите за свободата на България войници от Елин Пелин. С това не се изчерпват нейните благотворителни каузи - тя започва и кръводарителски акции. 

Диана Димитрова            снимка: личен архив

Диана е майка на три деца. Родени са в САЩ, но растат в България: 

„Когато ги видиш колко са щастливи, когато ги видиш, че са край баба и дядо, когато ги видиш, че могат да рецитират Левски и Ботев, когато видиш всичките тези неща, знаеш, че си взел правилното решение. Ти си им дал възможността за избор. Защото те са американци, те могат да си отидат по всяко едно време. Но това, което го има вкъщи го няма никъде другаде. Тук мирише на вкъщи. Това е собственият ни дом и само наша е задачата да им покажем колко е красив той, колко може да бъде красив той. Детството, което го имат тук няма къде да го имат другаде“, подчерта Диана Димитрова. 

Според Диана родителите трябва да възпитават себе си, а не децата - защото подрастващите копират поведението на възрастните. Спасена от лошите мисли и морето от негативизъм, в което ежедневно потъваме, жената, която бродира българската шевица по сградите, намира упование в смислените дела - да украсиш нечие лице с усмивка. 

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Калейдоскоп от призрачни села в изложба на Мирян Колев

Музикантът Мирян Колев представя аудио-визуалния си проект „Призрачни села“ в Трявна. „ Исках да бъде нещо на границата между документално и художествено . Това е проект в развитие. Започнах да обикалям тези изоставени села преди една година, когато започна пандемията и ми липсваха пътуванията“, разказа Колев в предаването „Преди всички“...

публикувано на 10.05.21 в 10:27

Дария Михалкова възражда автентичната женска носия манофил

Ще остави ли България поредния траен отпечатък в ЮНЕСКО. Повече от година амбициозен екип работи по автентичната женска носия - манофил. Ръководителят на столичния ансамбъл "Хоро" Дария Михалкова е на път да сбъдне своята мечта и да възроди автентична фолклорна носия от шоплука. Родът на майка ѝ е от областта граово - района на градовете..

публикувано на 09.05.21 в 18:25
Димитър Михайлов

Димитър Михайлов ще участва в маратон, за да популяризира донорството и трансплантацията на органи

Идната събота любителите на ултра маратоните от цялата страна ще се съберат в село Широка лъка край Смолян, за да стартират един от най-тежките маршрути - "Тракия ултра". Освен изпитание за издръжливостта и волята на участниците, това състезание ще бъде част от каузата на маратонеца Димитър Михайлов да популяризира кръводаряването,..

публикувано на 09.05.21 в 16:26
Александра Никова

Преди 16 години журналистът Александра Никова попада на необичайно раждане на дете

Журналистът Александра Никова е главен редактор на сайта „Столица.бг“, а през годините статиите ѝ са намирали място на страниците на различни печатни издания. Различни са историите, с които се е срещала в професионалния си път. Най-вълнуваща обаче е тази, в която се ражда момиченце в банята на апартамент преди 16 години. Казва, че е..

публикувано на 09.05.21 в 14:13
Лорена Гомес пред шоколадовата

Войната, по-сладка от шоколад

В дните, в които мислим за храбростта и безстрашието на войниците, замисляме ли се за измъченото, разкривено от ужас и мъка лице на войната? То издава паниката и отрицанието на хаоса, разрухата и насилието. Във всяка война и победителите са някак губещи, просто защото военните действия са се случили. Могат ли тогава последствията от тях да се..

публикувано на 08.05.21 в 21:36
Икона на Св. Георги

В митологичните лабиринти на легендите за Св. Георги с иконописеца Румен Москов

Защо Св. Георги убива змея? Този въпрос повежда Марта Младенова в митологичните лабиринти на легендите, иконите и… Града на сънуващите книги на Валтер Мьорс. Неин спътник в това приключение е иконописецът Румен Москов, който най-много обича да рисува Св. Георги. Св. Георги е роден в Кападокия, баща му е бил римски легионер – започва разказът..

публикувано на 07.05.21 в 16:53

Националната гимназия за приложни изкуства в Трявна - автентични ценности, съвременна визия

Националната гимназия за приложни изкуства Тревненска школа празнува днес 100-годишнината от основаването на училището. То е създадено като продължител на традициите на Тревненската възрожденска школа. Празничната програма ще предложи на гостите представителната изложба на учениците от специалностите Дърворезба, Иконопис и Интериорен дизайн...

публикувано на 06.05.21 в 11:30