Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания започна имунизация срещу Covid-19 с ваксината на „АстраЗенека“

| обновено на 04.01.21 в 10:53
Снимка: БГНЕС

Във Великобритания беше извършена първата имунизация с доза от ваксината срещу Covid-19 на Оксфордския университет и „АстраЗенека“.

Първият ваксиниран беше 82-годишен пациент на хемодиализа. Това стана в лечебно заведение в Оксфорд, намиращо се близо до мястото, където препаратът е бил разработен.

Програмата за масово ваксиниране във Великобритания започна още в средата на декември след като британският регулаторен орган за лекарствата одобри продукта на „Пфайзер“ и „Бионтех“, но по-големи надежди се възлагат на ваксината на „АстраЗенека“., защото тя е по-евтина, по-лесна за съхраняване и за транспортиране.

По време на интервю за Би Би Си премиерът Борис Джонсън заяви, че 530 000 дози от ваксината на „АстраЗенека“ вече са доставени в болници и здравни центрове.

По данни на националното здравеопазване до момента има оборудвани най-малко 700 здравни пункта за ваксиниране, като още стотици ще бъдат разкрити през следващите седмици.

Ваксинирането става чрез инжектиране на две дози в разстояние на около 12 седмици.

Междувременно здравните експерти предупредиха, че хората, които вече са получили първата доза от ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“ би трябвало да си направят втората доза със същия продукт.

Но вероятно заради леко уклончивия начин на изразяване, някои вероятно сметнаха думите им просто като препоръка и точно по този повод около прилагането на ваксината възникна нещо като скандал, защото американският „Ню Йорк таймс“ публикува статия, в която се казва, че британското правителство позволява смесване на две ваксини срещу Covid-19.

Между другото американците сигурно имат известно основание за това си твърдение, защото в първата информация от общественото здравеопазване в Англия се казва: „Експертите не препоръчват смесване на ваксините, но в изключително краен и рядък случай, ако същата ваксина не е в наличност или не е известно от каква ваксина е била първата доза, то е по-добре пациентът да получи втора доза от друга ваксина, отколкото да не получи изобщо“.

Редакторът на британския „Бритиш медикъл джърнъл“ Фиона Годли обаче веднага поиска от „Ню Йорк таймс“ да поправи статията, че не става дума за препоръка. Годли написа писмо до американския вестник, в което се казва, че изведеното в заглавието твърдение, че британците позволяват смесването на ваксини е „сериозно подвеждащо“.

Както и да е, програмата с ваксинирането с продукта на „АстраЗенека“ тръгва от понеделник и британците са много развълнувани, защото това все пак е местна ваксина, която освен че е по-евтина, може да се съхранява в нормален хладилник и не изисква съхранение при минус 70 градуса, какъвто е случая с „Пфайзер-Бионтех“.

Все още обаче има неяснота след колко време трябва да се инжектира втората доза, което важи и за двете налични ваксини, защото първоначалната информация бе, че това трябва да стане след 3 седмици. 41 британски депутати дори писаха на премиера този въпрос да бъде изяснен.

Борис Джонсън пък не пропусна да се похвали, че масовото ваксиниране протича много успешно, че около 1 милион британци вече са получили първата доза – повече отколкото в цяла Европа. Великобритания все пак започна масовото ваксиниране на 8 декември, а ЕС едва на 27 декември.

Здравните съветници на правителството междувременно защитиха решението за удължаване на срока за поставяне на втората доза до 12 седмици, защото е много по-добре колкото се може повече хора да получат по-рано първата доза.

В същото време положението с пандемията никак не изглежда добре. Шесто денонощие поред броят на заразените е над 50 000. Най-критично е положението в Лондон и Югоизточна Англия, където върлува новият щам на вируса, който се разпространява по-бързо, но вече и в други части не само на Англия, но и в Шотландия и Уелс има регистрирани случаи.

Борис Джонсън заяви, че с оглед на кризата не изключва още по-голямо затягане на мерките. Това означава, че райони в по-ниска степен на местна карантина ще преминат в по-висока.

В момента има четири степени на местна карантина, като най-висока е твърде подобна на пълен локдаун. Премиерът обаче  намекна, че може да бъде учредена и пета степен на местна карантина. Мнозина се питат какво означава това.

Големият проблем обаче около всички тези степени, карантини и ограничения е какво ще се случи с училищата, които функционираха преди коледната ваканция. За правителството образованието е приоритет и то не иска процесът на обучение да бъде нарушаван, въпреки че има данни за разпространяване на заразата и сред младите хора.

От днес трябва да бъдат подновени занятията в основните училища, но правителството отстъпи на натиска това да не стане в Лондон и части на Югоизточна Англия по вече споменатите причини.

Премиерът Борис Джонсън обаче призова родителите в онези райони, където училищата ще бъдат отворени, да изпратят децата си. Има сведения, че в някои райони няма да се съобразят с инструкциите на правителството и ще преминат към онлайн обучение.

Профсъюзите настояват всички училища да бъдат затворени от днес поне за две седмици.

По принцип се очаква учениците, които са последна година в средното образование да тръгнат на занятия на 11 януари, за да могат да бъдат максимално подготвени за матурите в края на учебната година.

Останалите класове няма да тръгнат на училище по-рано от 18 януари. Подобно е положението и в колежите и университетите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Пазарджик започва младежкият театрален фестивал "Океан от любов"

В Пазарджик започва младежкият театрален фестивал "Океан от любов". В рамките на четири дни театрални групи от цялата страна ще представят своите постановки. В 18-ото издание е предвидена и съпътстваща програма, която има за цел да мотивира и да развива таланта и познанията на младите хора в театралното изкуство. Във фестивала ще се включват..

публикувано на 28.03.24 в 15:19

Киев: Руските служби са знаели месец по-рано за предстоящия терор край Москва

Руските разузнавателни служби са знаели поне от месец за предстоящата терористична атака в концертната зала "Крокус сити хол", заяви ръководителят на военното разузнаване на Украйна Кирило Буданов.  "Най-късно на 15 февруари 2024 г. Русия е знаела за подготовката. Тази информация е преминала през разузнавателния отдел на групировката в Сирия,"..

публикувано на 28.03.24 в 15:02
Областната болница

Областната болница във Велико Търново се включва в националната кампания "Даряваш кръв - даряваш живот"

Отделението по трансфузионна хематология в Областната болница във Велико Търново се включва в националната кампания "Даряваш кръв - даряваш живот". Само с увеличение на доброволните и безвъзмездни кръводарители може да се ограничи незаконната търговия с кръв, казват медиците и великотърновци, които се отзоваха.  Отделението по..

публикувано на 28.03.24 в 14:54

Пореден пакет за финансова подкрепа срещу инфлацията в Кипър

Правителството на Кипър одобри днес нов, трети по ред пакет за финансова подкрепа на гражданите заради инфлацията и повишените разходи за живот. С две от приетите мерки се удължава срокът на действащи в момента облекчения, а три са новите решения за разширяване на социалното подпомагане. Два месеца повече, до края на юни, държавата ще..

публикувано на 28.03.24 в 14:54
Боян Чуков

Боян Чуков: Все повече въпроси възникват за атентата край Москва

Колкото повече време минава, повече въпроси възникват, които засега нямат абсолютно категоричен отговор . Това каза пред БНР анализаторът Боян Чуков в коментар на терористичния акт в "Крокус сити хол" край Москва и добави: "Като започнем от това кой реално извърши този терористичен акт. Заловените са обикновени изпълнители, но не са в никакъв..

публикувано на 28.03.24 в 14:38
Александър Томов

Александър Томов: Старите идеологии отиват в миналото. В навечерието на нов идеен синтез сме

Главната задача е да направим нов тип коалиция . Това обяви пред БНР проф. Александър Томов от Българска социалдемокрация – Евролевица. На 31 март, от 12.00 часа, в НДК се свиква инициативен комитет за обсъждане на Принципно нова програма за развитието на България.  "Най-важното е да върнем доверието на хората.  Предстоят избори и ако..

публикувано на 28.03.24 в 14:03
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев

Адм. Емил Ефтимов поиска 2,5% от БВП за отбрана

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поиска 2,5% от БВП да отиват за отбрана. Така, по думите му, ще бъде наваксано изоставането в инвестициите за отбрана.  "2,5% от БВП не са много на фона на всичко, което се случва в света и региона. Не само България е в такава ситуация, много страни виждат нуждата от инвестиции в отбраната си. Сега трябва да..

публикувано на 28.03.24 в 14:03