Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Трябва да се постигне високо доверие в избирателния процес

| обновено на 07.01.21 в 15:34
Президентът Румен Радев проведе среща с ръководството на Националното сдружение на общините в България.
Снимка: БГНЕС

Държавният глава Румен Радев заяви, че за парламентарните избори е необходимо да се предприемат мерки, които да защитят здравето, но и да гарантират правото на вот на всички граждани у нас и на българите зад граница. По думите му трябва да се постигне високо доверие в избирателния процес:

"Високо доверие в здравните мерки, така че да имаме една нормална избирателна активност, в резултат на която да имаме легитимен парламент, защото само легитимният парламент може да излъчи устойчиво, добре работещо правителство и да се започне демонтажът на порочния управленски модел".

Държавният глава се срещна с Обществения съвет към Централната избирателна комисия, представители на българските общности зад граница и кметове. Президентът обяви, че не всичко по организацията на парламентарните избори зависи от датата, на която ще се проведат.

Пред представители на Националното сдружение на общините Радев подчерта,  че не е важно само да проведат изрядни избори, но и да бъдат убедени хората да излязат и да гласуват: 

Президентът Румен Радев

Дали датата е края на март, или края на май, все ще бъдем в пандемия - то е ясно, но някои неща трябваше да започнат да се вършат отдавна. Ако ние си представим, че българската държава вземе решение за точен тип маски на всички членове на СИК, на всеки един избирател - докато това стигне до Вас, разпределено до най-малките населени места, опитът от други държави сочи, че в някои от държавите тези материали пристигат след изборите“.

От своя страна председателят на Националното сдружение на общините Даниел Панов, който е и кмет на Велико Търново, посочи, че още от 7 декември миналата година кметовете се готвят за парламентарните избори и са готови те да се проведат, когато бъдат насрочени:

„Ако изборите, както обявихте на 7 и на 14 декември, са на 28 март - от 26 януари реално, ако Вие издадете указа, президентския указ, ние имаме готовност“.

Кметовете настояват за равно право на глас и за карантинираните българи, като се очаква проблем при набирането на желаещи членове на секции, които да влязат в Covid отделенията на болниците, където също ще се гласува.

От Обществения съвет към Централната избирателна комисия са категорични, че е възможно да се проведат нормални избори в условията на Covid-19 при предприемане на подходящи мерки. Предлага се онлайн обучение на районните и секционни комисии, дистанционна регистрация на партии, коалиции, листи и наблюдатели, броенето на бюлетините да се излъчва през интернет в реално време, като гласуването е възможно да започне и по-рано - от 5:00 сутринта.

Съветът препоръча карантинираните и заразените да гласуват в подвижни избирателни кутии, обяви председателят Росица Матева:

"Така че, ако ЦИК вземе решение, че поставените под карантина могат да гласуват с подвижна избирателна кутия, според мен това би било начин, по който да бъде осигурена тази възможност на българските избиратели, които са под карантина. Всъщност при нас опитът от гласуване с подвижна избирателна кутия е богат".



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Президентът Румен Радев, заедно със столичният кмет Йорданка Фандъкова и министърът на отбраната Красимир Каракачанов на Богоявленския водосвет пред Паметника на Незнайния войн

Президентът: Борисов протака, за да може „той да организира изборите“

Сега е времето за консултациите. Целта на консултациите не е датата, а начинът за провеждане на изборите. Аз посочих достатъчно рано възможно най-ранната дата, за да имат достатъчно време институциите, но не виждам готовност за тези избори, заяви..

обновено на 06.01.21 в 12:56

Радев: Да се гарантира логистиката за предстоящите избори в малките места

Логистичното осигуряване на предстоящите парламентарни избори в условия на пандемия в малките населени трябва да бъде гарантирано.  Това заяви президентът Румен Радев в Калофер, където се срещна с част от членовете на  Сдружението на кметовете на..

публикувано на 06.01.21 в 17:07
ВИЖТЕ ОЩЕ

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети,..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено..

публикувано на 19.04.24 в 22:06
Асен Василев

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на..

публикувано на 19.04.24 в 21:54

Ливански гражданин е върнат принудително от Летище "София" с полет за Истанбул

На 17 април РД ГП "Аерогари" е изпълнила принудителна административна мярка "забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите членки на Европейския съюз", наложена със заповед на ДАНС. Мярката е на основание чл. 42з от Закона за чужденците..

публикувано на 19.04.24 в 21:19