Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До Капитолия и обратно

Архитект инспектира за повреди в Залата на статуите на Капитолия във Вашингтон, сутринта на 7 януари 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Действащият американски президент Доналд Тръмп обеща да сдаде мирно властта на избрания за държавен глава Джо Байдън на 20 януари. Това стана обаче след дълги часове на анархия и хаос във Вашингтон.

Няколко хиляди верни привърженици на 45-ия президент на Съединените щати, които вярват безрезервно на твърденията му, че е загубил нечестно изборите преди два месеца се събраха близо до Белия дом малко преди обед местно време вчера - малко преди в Конгреса да започне исторически формалното потвърждаване на избора на новия президент и новия вицепрезидент.

"Ще тръгнем и аз ще бъда с вас. Ще се разходим до Капитолия", каза Тръмп преди безпрецедентния щурм на Капитолия.

Стотици привърженици на Тръмп прескачаха металните заграждения около сградите на Конгреса, катериха се по стените, чупиха прозорци и нахлуха вътре.

Охраната на Капитолия се оказа недостатъчна да ги спре. Част от нахлулите бяха увековечени, застанали зад председателските бюра и трибуните в пленарните зали на Сената и на Камарата на представителите.

Един се снима и в кабинета на председателката Нанси Пелоси. Тя и останалите конгресмени и сенатoри бяха евакуирани.


Три и половина часа полицията не успяваше да прочисти сградата. Медиите отвъд Атлантика отбелязаха, че тя не е бил опустошавана така от 1814 година, когато Конгресът е бил опожарен от британската армия.

Новоизбраният президент Джо Байдън реагира в телевизионно обръщение към нацията, като заяви:

"Демокрацията ни е под безпрецедентна атака. На такова нещо не сме били свидетели досега. Атака срещу цитаделата на свободата - Капитолия. Виждаме малобройни екстремисти, отдадени на беззаконието. Това не е недоволство. Това е анархия, хаос, граничещ с бунт и трябва да свърши веднага".

Байдън призова Тръмп да направи веднага необходимото, за да спрат безредиците. А действащият президент, който до тогава беше реагирал само в Туитър с призив към спокойствие, но не и с осъждане на насилието, публикува видеообръщение в социалните мрежи:

"Изборните резултати бяха подправени, но не бива да обслужваме интересите на тези хора. Трябва ни мир, така че идете си по домовете. Ние ви обичаме, защото сте много специални".

Заради упоритите внушения, че е загубил изборите нечестно достъпът на Тръмп до мрежите за комуникация в интернет беше временно блокиран.

Пред Капитолия, САЩ, 7 януари 2021 г.

В 6:00 вечерта местно време във Вашингтон в сила влезе полицейски час. Тогава към силите на реда се присъединиха ФБР, "Сикрет сървис" и Националната гвардия и привържениците на Тръмп бяха разпръснати.

Полицията съобщи, че при безредиците са загинали 4-ма души, включително жена, която е била простреляна в сградата на Конгреса. Арестувани са били над 50, половината от които участници в пробива.

Конгресмените и сенаторите се върнаха на работните си места към 8:00 вечерта.

Някои изтъкнати републиканци, като лидерът им в Сената Мич Макконъл и близкият до Тръмп сенатор Линдзи Греъм, дадоха категорично да се разбере, че вече се разграничават от президента:

"Опитаха се да разбият нашата демокрация, но се провалиха, провалиха се“.

„Всичко, което мога да кажа е: мен не ме бройте. Стига вече. Помогнах колкото можах“

„Случващото се днес тук е метеж, предизвикан от президента на Съединените щати", каза сенатор Мит Ромни, който преди близо година единствен от Републиканската партия гласува за импийчмънт на Тръмп.

Си Ен Ен съобщи, че ключови фигури в администрацията на Белия дом са подали снощи оставки. А видни републиканци настояват президентът да не бъде оставян още 12 дни на поста и да бъде отстранен по процедурата от 25-ата поправка на Американската конституция, като повече от половината му кабинет го обяви за негоден за държавен глава.

Вицепрезидентът Майк Пенс и председателят на Камарата на  представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси на окончателното удостоверяване на гласовете на избирателната колегия.

Същевременно от тази сутрин Джо Байдън е вече само на крачка да стане президент. След като отхвърли оспорването от неколцина републиканци на изборните резултати в Аризона и Пенсилвания, в 3:30 през нощта вашингтонско време Конгресът официално потвърди вота на избирателната колегия - 306 гласа за Байдън срещу 232 за Тръмп.

В писменото си съобщение, че ще сдаде мирно властта, Тръмп за пореден път отказа да се признае за победен. Той заяви, че борбата да стане Америка пак велика тепърва започвала и нарече единствения си мандат "най-великия в историята".

Историците обаче знаят, че Тръмп е първият президент след Хърбърт Хувър, който не само не печели втори мандат, а и партията му остава в малцинство и в двете камари на Конгреса.

Вчера беше потвърдено, че поне през първите 2 години от мандата на Джо Байдън демократите ще контролират и Сената. Това стана след победата на Рафаел Уорнок и Джон Ософ в двата балотажа в щата Джорджия.

Всеобщо заклеймяване на насилието, притеснения за либералната демокрация в световен мащаб и призиви Тръмп и привържениците му да признаят изборната загуба. Такива бяха реакциите на съюзниците на Съединените щати на случилото се на хълма Капитолия.

Графит, изобразяващ американския президент Доналд Тръмп, от неидентифициран уличен художник, известен още като Хари Греб, в Рим, Италия, 7 януари 2021 г.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Станимир Георгиев, председател на сдружение

Инсталация, а не затваряне искат енергетиците от ТЕЦ "Марица Изток 2"

Енергетици и миньори от ТЕЦ "Марица Изток 2" внесоха в Народното събрание декларация с настояване за изграждане на инсталация за улавяне на въглеродния диоксид.  Предложението е възможност да се спре затварянето на енергомощностите и поставянето в зависимост на българската икономика, каза Станимир Георгиев, председател на Сдружение "Миньори..

публикувано на 23.04.24 в 12:07

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева. За кончината ѝ съобщи нейният съпруг проф. Боян Биолчев. Опелото ще се състои в събота в храма "Св. Седмочисленици" от 13.30 ч.  Мариана Евстатиева-Биолчева изучава кино и телевизионна режисура във Филмовата школа в Лодз, Полша. Дебютира в документалното кино. Още с първите си филми проявява интерес..

публикувано на 23.04.24 в 11:53
Максим Минчев

Българската асоциация на журналистите и писателите по туризма учредява награда "Максим Минчев"

Българската асоциация на журналистите и писателите по туризма учредява награда на името на Максим Минчев. Първата награда ще бъде връчена в зала "Максим" на БТА на 5 юни – рождената дата на Минчев. Дългогодишният директор на БТА Максим Минчев беше президент на асоциацията, в която членуват над 60 журналисти, блогъри и писатели. Минчев има над..

публикувано на 23.04.24 в 11:45

Климатичните промени и младите

Климатичните изменения са едно от най-големите предизвикателства на днешното време . Това каза пред БНР Люк ван Оз – втори секретар на посолството на Кралство Нидерландия. УНИЦЕФ в партньорство с посолството проведе дискусия с млади хора именно на тази тема - "Образование, околна среда и действия за климата".   Според Люк ван Оз е..

публикувано на 23.04.24 в 11:42
Свежи цветя, положени на лобното място на Ани и Явор, които бяха пометени от лека кола на София през май.

Делото за смъртта на Ани и Явор на бул. "Сливница" влиза в съда

Делото за смъртта на 24-годишната Анна-Мария Малчева и на нейния годеник - 22-годишният Явор Стоянов, вече е в съда. Това се случва почти година след трагедията на столичния булевард "Сливница", когато двамата бяха блъснати и убити от лек автомобил, управляван от 18-годишния Адриан Антонов. Младият мъж ще отговаря за причиняване на смърт по..

публикувано на 23.04.24 в 11:32

Промяна: Ваксината срещу коклюш ще се поставя на месец и половина на бебето

Министерството на здравеопазването ще позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, месец и половина след раждането на бебето, а не както е сега според Имунизационния календар тя се прилага след втория месец.  Това е решено на среща между служебния премиер Димитър Главчев, министъра на здравеопазването Галя Кондева,..

публикувано на 23.04.24 в 10:52

Фонд "Научни изследвания" връчва грамоти за най-добри проекти за 2023 г.

Днес ще се състои  церемонията по връчване на грамоти за най-добри проекти, отчетени през 2023 г. към Фонд "Научни изследвания" . "За втора поредна година ще бъдат връчени грамоти.  Стремежът ни е да го превърнем в традиция , защото  това е един празник на науката , едно признание на онези от нас, които са получили най-високи резултати в..

публикувано на 23.04.24 в 10:47