Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Важно е да има доверие в изборния процес

| обновено на 10.01.21 в 20:46
Среща на президента с представители на партия "Републиканци за България".
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев заяви днес, че целта на консултациите му с извънпарламентарни формации е най-вече с обединени усилия да се търсят рационални решения за провеждането на тези избори, така че на първо място да се запази здравето на българските граждани, да се гарантира тяхното право на вот, а от изключителна важност е да има доверие в изборния процес.

По думите му това доверие се изгражда с адекватни мерки, взети от държавата, както и механизми за предотвратяване на всякакви опити за манипулации на тези избори.

Радев заяви това на среща с представители на партия „Републиканци за България“ в рамките на продължаващите и днес консултации с извънпарламентарни политически сили преди предстоящите парламентарни избори.

От своя страна лидерът на „Републиканци за България“ Цветан Цветанов посочи, че е изключително тревожно, че няма законодателна готовност и подзаконова нормативна уредба, която да регламентира провеждането на изборния процес, който да бъде защитен избирателят и да се гарантират конституционните права, за да упражни правото си на гласа.

„След протестите от лятото има изключително голямо недоверие към изпълнителната власт“, изтъкна Цветанов.

Цветанов посочи, че 28 март не е подходяща дата за провеждане на вота, но не защото политическите сили не са готови, а защото изпълнителната власт не е подготвена за провеждане на честни избори.

Той настоя за промени в Изборния кодекс, които да въведат гласуване по пощата за българите в чужбина, онлайн броене на бюлетините и  равнопоставеност на всички партии в обществените медии по време на предизборната кампания.

„За всички нас е ясно, че трябва да има прозрачност и сигурност на изборния процес, но трябва да дадем възможност за добра конкурентна среда. Предлагаме да може времето в обществените медии – БНТ и БНР, всички политически партии, участвайки в изборния процес, да бъдат равнопоставени, защото обществената медия е функция на ангажимента на държавата за постигане на плурализъм“,  каза Цветанов, който даде за пример БНР като медия, която осигурява плурализъм в интерес на всички.

За да се пресече купуването на гласове, Цветанов предложи ротация на всички директори на областни полицейски дирекции:

„Това ще даде възможност да се прекъснат зависимостите и определени други интереси, които определени хора на място биха могли да упражнят и да противодействат“.

Мярката беше определена от президента като продиктувана от опита на Цветанов, но изцяло в правомощията на изпълнителната власт:

„Това вече е изцяло в правомощията на изпълнителната власт. Трябва държавата да покаже, че наистина има амбиции да осигури равни възможности на всяка една партия и да пресече всякакви опити за манипулация и купуване на гласове“.

Радев отново настоя за по-бързото изготвяне и оповестяване на здравния протокол, за да бъде гарантирано здравето на всички, участващи в изборния процес.

Консултациите на държавния глава продължиха със среща с „Алтернатива за българско възраждане“.

Румен Петков/БТА

Според лидера на АБВ Румен Петков приемливите дати за провеждане на парламентарните избори са 15-16 май.

Петков смята, че трябва да има прецизиране на понятието „удължен изборен ден“. Той предлага стартиране на изборния процес на 15 май в седем сутринта, прекратяване в 19.00 часа, подновяване на другата сутрин в седем и окончателно приключване на изборния процес на обяд в 12.00 часа, което ще даде възможност избирателните комисии да приключат работа в светлата част на деня и да не са преуморени.

Вече има изразен сериозен консенсус по отношение на нуждата от законови промени, касаещи на първо място гарантиране правото на избор на всички сънародници, които са в карантина и изолация; гарантиране правото на избор на нашите сънародници зад граница в условия на пандемия, където има държави с редица ограничения, чрез дистанционно гласуване по пощата, заяви президентът Румен Радев на последвалата среща с представители на партия МИР.

Симеон Славчев/МИР

Симеон Славчев, председател на партията, предложи видеонаблюдението да е на целия изборен процес във всички секции, а не само процеса на броене на бюлетините.

Относно здравния протокол Славчев настоя той да бъде съставен публично с участието на партиите и организациите, които ще участват в изборите.

След днешните си разговори с останалите три формации президентът обобщи представените пред него основни искания:

„Гарантиране правото на избор на всички сънародници, които са под карантина и в изолация. Гарантиране правото на избор на нашите сънародници зад граница чрез дистанционно гласуване по пощата, осигуряване на видеонаблюдение в процеса на отваряне на урните, броене на бюлетините и оформяне на протоколите“.

Вчера Радев се срещна с други четири извънпарламентарни формации, а през седмицата проведе консултации с Обществения съвет към ЦИК и ръководството на Националното сдружение на общините.

След двудневния маратон държавният глава обобщи, че от проведените досега консултации с извънпарламентарните партии има консенсус за необходимостта от законови промени, регламентиращи начина на гласуване на карантинираните гласоподаватели, дистанционното гласуване по пощата на сънародниците ни зад граница в държави със сериозни ограничения предвид пандемията.

По думите на президента съгласие е постигнато за осигуряване на видео наблюдение от изборната администрация с директно излъчване по интернет в ЦИК и правото на членове на СИК, наблюдатели и застъпници да снимат със своите телефони и да излъчват в реално време процеса на отваряне на урните, броене на бюлетините и оформяне на протоколите.

Президентът посочи, че единодушие има и за необходимостта от промени в изборното законодателство, които да  дадат повече възможности за конкурентна среда за всички партии в процеса на предизборната кампания, особено по отношение на медийното отразяване.

Консултациите започнаха на 5 януари с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов и здравни експерти. 

Очаква се през новата седмица президентът да проведе консултации и с парламентарно представените политически сили за насрочването на изборите за Народно събрание.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вихрен Иванов

Над 100 състезатели от 10 държави на ултрамаратона в Русе - "Дунав 24 часа бягане"

Днес в Русе ще бъде даден стартът на ултрамаратон , който ще продължи 24 часа. Това събитие е от изключителна важност за хората, които изпитват тялото и духа си чрез този спорт.  За втора поредна година на градския стадион в Русе ще се проведе ултрамаратон "Дунав 24 часа бягане" . Дисциплините са 3 по 2 часа, 6 часа, 12 часа и 24, като ще има..

обновено на 21.04.24 в 07:45
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за непропорционалната тежест на миграцията върху Кипър ще бъде повдигнат от председателя на неговия парламент..

публикувано на 20.04.24 в 04:36

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една машина е паднала без да се взриви, като е нанесла минимални щети по жилищен дом.  В Калужка област при..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите общи избори, Риши Сунак каза, че „подкрепата за безработица трябва да бъде предпазна мрежа и никога..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия „Грузинска мечта“ и нейният основател-милиардер, са..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54